Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec chudých kantorů? Sobotka i Babiš podpořili zvýšení učitelských platů

Autor: ČTK, val - 
2. června 2016
15:17

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce nadále prosazovat desetiprocentní růst platů učitelů. Informovala o tom ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která ve čtvrtek jednala s ním a školskými odbory. S odboráři se sešel i vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který je chce podle svých slov přidat těm profesím, kde jsou nyní mzdy nejnižší.

Sobotka i Babiš se ve čtvrtek spolu s ministryní školství setkali se zástupci školských odborů, aby řešili mimo jiné otázku platu pedagogů. O nepedagogických pracovnících ve školství se bude jednat odděleně v rámci debaty o platech všech státních zaměstnanců.

Premiér podle Valachové uvedl, že chce nadále prosazovat desetiprocentní růst platů učitelů. Pro ministryni je ve hře také varianta s pětiprocentním růstem pro rok 2017 s perspektivou dalšího růstu v letech 2018 a 2019. Pak by byl v lednu 2019 průměrný plat učitele 32 tisíc korun hrubého měsíčně, uvedla.

Zleva ministryně školství Kateřina Valachová, předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová vystoupili na tiskové konferenci po jednání školských odborů s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Zleva ministryně školství Kateřina Valachová, předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová vystoupili na tiskové konferenci po jednání školských odborů s premiérem Bohuslavem Sobotkou. | ČTK/Vít Šimánek

Aby se růst platů projevil v praxi, potřebuje pro regionální školství oproti aktuálnímu návrhu rozpočtu navíc také miliardu na podporu dětí ve školách a 1,4 miliardy korun na výdaje spojené s vyšším počtem dětí ve školách. „Požadavek je 6,9 miliardy pro regionální školství jako absolutní minimum,“ řekla. S ministrem financí bude jednat ještě před dalším jednáním vlády o návrhu rozpočtu, které se uskuteční 15. června.

Babiš se s odboráři setkal ve čtvrtek ráno. Údajně je připraven podporu učitelů přijmout jako prioritu. Vláda by podle něj měla více podpořit profese, jejichž průměrné platy patří k nejnižším.

Konkrétní úroveň zvýšení platů záleží na výsledku vyjednávání o státním rozpočtu na příští rok. „Nehovořím o procentech, ale o strategii, kdy bychom měli konečně rozlišit jednotlivé profese. Navýšit nejvíc u těch, kde ten průměrný plat je nejnižší,“ řekl Babiš.

Babiš a Valachová při návštěvě základní školy Babiš a Valachová při návštěvě základní školy | Foto: A. Malachovský

Předseda školských odborů František Dobšík hodnotil ranní jednání s ministrem financí Andrejem Babišem a odpolední s premiérem Sobotkou kladně. „Vidím tam pozitivní přístup ministra financí i premiéra, co se týče vzdělávání. Je to otázka zdrojů. Je příslib, že se to bude odvíjet pět procent a více,“ řekl. Školské odbory nadále prosazují desetiprocentní navýšení od příštího roku.

Návrh rozpočtu na rok 2017, který na pondělním jednání vlády předložilo ministerstvo financí, zatím nezahrnuje prakticky žádný růst platů státních zaměstnanců. Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny.

joudajoudovy ( 3. června 2016 07:07 )

princip akce a reakce. jen kdyz se socanum zvysuji preference a po nas potopa. az se vycamraji penize ze statni kasy, opet se bude zdrazovat, zvysovat dane a platit poplatky z dychani a uvolneni vetru. kde pak budou ucitele a zbytek obyvatelstva?

soda ( 2. června 2016 20:36 )

Za co chteji vyssi platy?!?! "Pracuji" 4 hodiny denne, pripravu na vyucovani si udelaji jednou za rok, volna maji tolik, na ktere tezce pracujici muze se zavisti jen zirat. Kdyz je svatek tak oni maji jeste dny volna navic, proc. At se podivaji okolo sebe na lidi, kteri makaji!!! treba 10 hodin a maji treba deset čistého. Dva mesice prazdnin, krome mnoha dalsich dni volna, a berou penize, jako kdyz "pracuji". Tak at mlci a soupou nohama, ze se nestydi.

Samo ( 2. června 2016 18:11 )

Jak je ta písnička? Nám je to jedno, na nás to neplatí, my si dáme zahrát, on to někdo zaplatí. A zaplatí to ti, kteří už se nemají jak bránit. Učitelé chtějí přidat, jinak budou stávkovat. Ani slovo o tom, že místo 21 vyučovacích hodin týdně budou mít alespoň 25 hodin. Prázdniny dají dohromady 3 měsíce placené dovolené. Lékaři chtějí mít 3x větší plat než mají nyní. Koubek ani slovo o tom, aby Parlament ČR odhlasoval zákon, aby lékaři, kteří vystudují téměř bezplatně na naších lékařských fakultách, odpracovali dobu, která odpovídá financím, kterými stát podporoval jejich vzdělání. Přidat nejlépe 10 procent chtějí přidat státní zaměstnanci a úředníci a to jsou všechno zaměstnanci státu, kteří nepřinesli do státního rozpočtu ani korunu a pořád chodí s nataženou rukou. Přijme se zákon o předčasném odchodu horníků do důchodu. Copak jsou posvátné krávy, že se s nimi jedná jinak než se všema ostatními. Když vyhlásily konkurs jiné státní podniky, nikdo jejich zaměstnancům nedal ani korunu nad rámec zákona. České dráhy jsou státem dotované každým rokem několika miliardami. V tomto státě nebude nikdy vyrovnaný rozpočet, protože vždycky se najde někdo, kdo najde zastání u politiků hlavně levicových a výmůže si zvýšení platů nad rámec. A protože se tyto platy zpětně nikdy nesnižují, tak se zatěžuje státní rozpočet jakékoliv další vlády.

horak47 ( 2. června 2016 16:45 )

Je neštěstím pro náš stát že už není ministrem finací Kalousek,podržel finance v době krize,tihle neumětelové v čele s Babišem a Sobotkou v době růstu žijí na dluh vesele dál.Tomu dáme,tomu taky,on to někdo zaplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa