Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Knížecí“ astrofyzik Grygar odmítl šanci na vyznamenání od Zemana. TOP 09 tleská

Autor: ČTK, kal - 
2. června 2016
14:15

Do 28. října je daleko, ale kolem „metálů“ od prezidenta Miloše Zemana je rušno už teď. Postarali se o to poslanci a astrofyzik Jiří Grygar, který se nechal vyškrtnout ze sněmovního seznamu kandidátů na státní vyznamenání. Jeho krok obratem ocenili zástupci TOP 09 a ODS, ozval se také Hrad. Grygar před prezidentskou volbou v roce 2013 patřil do tábora podporovatelů Karla Schwarzenberga (TOP 09). Podepsal se i pod výzvu vědců, kteří „knížete“ označili za jedinou rozumnou volbu.

Poslanci nabídli prezidentu Miloši Zemanovi na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, válečné veterány Karla Kuttelwaschera (in memoriam) a Jaroslava Klemeše. Na seznamu, který ve čtvrtek schválila Sněmovna, jsou také například geolog Václav Cílek a historik Petr Čornej. Dolní komora je nominovala na medaili Za zásluhy.

Ze seznamu byl vyňat astrofyzik Jiří Grygar. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že se tak stalo na Grygarovu vlastní žádost, blíž to nezdůvodnil. „Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana,“ uvedla na Facebooku místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Poslanec ODS Martin Novotný podotkl, že Grygarův krok je pro něho důležitější signál, než bude říjnový ceremoniál udílení vyznamenání na Hradě.

„Krok pana Grygara netřeba příliš komentovat. Pozoruhodné ovšem je, jak se na tématu snaží parazitovat TOP 09,“ kontroval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Později Ovčáček zveřejnil na svém osobním facebookovém profilu dopis údajného autora návrhu na vyznamenání Grygara. Stojí v něm, že se nejedná o gesto proti Miloši Zemanovi, protože se vědec takto zachoval už dříve. „Když jsem s návrhem seznámil dr. Jiřího Grygara, dozvěděl jsem se, že podobný nápad se už před lety zrodil v hlavách poslanců Parlamentu ČR a i Senátu ČR. Dr. Grygar ještě v zárodku tuto myšlenku zastavil,“ stojí podle Ovčáčka v dopise. 

V závěru mailu, který je adresován prezidentovi, Kanceláři prezidenta republiky, poslancům a předsedovi Organizačního výboru Parlamentu ČR, jeho autor svůj návrh na nominaci Grygara stahuje. 

Poslanci ODS a TOP 09 chtěli, aby Sněmovna hlasovala o nominacích po jednotlivých jménech. Na seznamu jsou podle nich i sporní lidé, které nemůžou podpořit.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik podotkl, že i pro jeho klub figuruje mezi nominanty řada kontroverzních jmen, vcelku by ale komunisté seznam podpořili. Nakonec se z rozhodnutí Sněmovny hlasovalo po jménech. Podporu – větší či menší – dostali všichni navržení.

Eso britského letectva i pomocník emigrantů

Kuttelwascher se řadí mezi stíhací esa britského královského letectva za druhé světové války. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem z anglického výsadku na území někdejšího protektorátu Čechy a Morava.

Na druhé nejvyšší vyznamenání, Řád T. G. Masaryka, poslanci navrhli Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Na medaili Za hrdinství Sněmovna nominovala devět osobností, na medaili Za zásluhy pak 22 lidí. Seznam čítá celkem 34 jmen. Poslanci vybírali celkem z 53 návrhů.

Na medaili Za hrdinství poslanci nabídli Zemanovi válečné veterány Antonína Šubrta, Jozefa Haríňa (oba in memoriam) a Karla Astera, Davida Bartoše, jenž zachránil starší pár z hořícího domu, a otce a syna Emanuela a Josefa Zimu, kteří pomáhali za války v Budapešti při záchraně slovenských a maďarských Židů. Šanci na zisk tohoto vyznamenání mají taky Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří zachránili posádku havarovaného auta, a Jiří Nesázel, jenž zachránil lidský život při střelbě v uherskobrodské restauraci.

Medaile pro onkologa, sochaře i olympionika?

Mezi sněmovními nominanty na medaili Za zásluhy jsou taky válečný veterán Alois Dubec, protikomunističtí odbojáři Jaroslav Vrbenský a Vojtěcha Hasmandová (in memoriam) a kněz Benno Beneš. Šanci na toto ocenění mají dětský onkolog Jan Starý, Jaromír Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, chirurg a traumatolog Leopold Pleva a pneumolog a ftizeolog Miloš Pešek.

Poslanci na medaili Za zásluhy navrhli rovněž medailéra Milana Knoblocha, sochaře Valeriána Kováče, skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka, zakladatele Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialu, olympijského vítěze v parkuru Františka Venturu (in memoriam) a bývalou sportovní gymnastku Věru Růžičkovou.

K nominantům patří taky rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, národohospodářka Judita Štouračová, konstruktér Pavel Dragoun, místopředseda Ústředního bramborářského svazu Jiří Zvolánek, dlouholetý předseda včelařského svazu Josef Mandík a dopravní odborník František Hájek, jenž vzbudil pozornost tím, že navrhl sám sebe.

Státní vyznamenání uděluje nebo propůjčuje prezident, který návrhům Sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni Sněmovna navrhla prezidentovi na státní vyznamenání 33 osobností. Zeman ocenil ve státní svátek 28. října šest z nich.

Loni 28. října prezident ocenil medailí Za zásluhy i svého kamaráda Františka Ringo Čecha:

Vše o státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Samo ( 14. července 2016 20:22 )

Asi vůbec nesleduješ vývoj politiky po roce 1989 a působení jednotlivých politiků. Zeman odpustil Rusům dluh 3,6 miliardy USD, má na triku podezřelé privatizace velkých bank, Mostecké uhelné a za jeho vlády byla uzákoněna Exekutorská komora. Ne náhodou pak Zemanovu prezidetskou kampaň sponzorovala ruská firma a k jeho sponzorům patřila i Exekutorská komora. Kauza kolem peněz , vyvedených z Mostecké uhelné, ke kterým se nechtěl nikdo přihlásit, doufám také, že znáš.

..krakonos500 ( 14. června 2016 22:23 )

Asi se nechtěl poblít z pohledu na alkoholem prosáklý ovar.

Lumo ( 14. června 2016 21:43 )

Koho chleba jí, toho píseň zpívá.

zlomirek ( 3. června 2016 09:31 )

Hlavně, že si astrolog Grygar si tak rozuměl se zázračně zbohatlým Železným, co nás stál 10 mld.. tam neměl mravní zásady a tam nezkoumá zázraky, co??

panda82 ( 2. června 2016 20:10 )

jo ale nech si to pro sebe, taky tě nepřesvědčuji za koho máš kopat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa