Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blíží se konec „igelitek“ zdarma. „Mikroteňáky“ zůstanou kvůli hygieně

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. června 2016
06:40

Zákaz igelitových tašek zdarma se blíží. Zatímco většina supermarketů je už zpoplatnila před několika lety, v řadě tuzemských obchodů jsou stále k dostání „gratis“.  Problémem je ale znečišťování přírody a kousky igelitek se oklikou dostávají i k nám na stůl. Příslušnou směrnicí se už zabývala Legislativní rada vlády a dala doporučení návrh zákona schválit.

Do listopadu letošního roku musí Česko přijmout evropské nařízení o konci bezplatných igelitových tašek. „V praxi to znamená, že od roku 2018 budou povinně zpoplatněny tzv. lehké plastové tašky (tzn. ty, co jsou dnes v potravinových řetězcích nejčastěji za 1 Kč). Jednotná cena nebude zákonem stanovena, tu si obchodníci určí sami, stejně jako to udělaly velké obchodní řetězce před několika lety,“ popsala pro Blesk.cz mluvčí rezortu životního prostředí Petra Roubíčková. 

„Tenké plastové tašky unáší vítr a často končí nejenom v našem okolí, ale i v řekách, ze kterých se dostávají až do moře. V nich jsou často přímou příčinou úmrtí řady živočišných druhů (ryby, ptáci, delfíni, želvy), kteří si je spletou s potravou a buď se jimi udusí, nebo jim plastové tašky ucpou trávicí ústrojí. Malé částečky plastů pak končí i na našich stolech,“ dodala Roubíčková. 

„Legislativní rada vlády doporučila návrh zákona schválit,“ napsal v prohlášení bez dalších podrobností Jiří Souček z kabinetu ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, který je zároveň předsedou rady. 

Podobné nařízení teď řeší také Slovensko a Rakousko. Od října loňského roku zpoplatnili všechny tašky včetně mikrotenových sáčků i silných plastových tašek například ve Velké Británii. Taška tam stojí 5 pencí (zhruba 2 Kč). Ve Francii dokonce platí zákaz prodeje i výdeje lehkých jednorázových „igelitek“. 

Nařízení se nebude týkat mikrotenových sáčků 

Novinka se rozhodně nedotkne mikrotenových sáčků, které se používají zadarmo i v supermarketech, a to například na pečivo, ovoce nebo zeleninu. „Plní nejen odnosnou, ale i hygienickou funkci. Možností vložit více kusů pečiva do jednoho sáčku předcházíme nákupu jednotlivých balených kusů, a sníží se tak spotřeba balicího materiálu,“ poznamenala Roubíčková. 

Vratné obaly už budou povinné jen pro pivo 

Návrh také mění pravidla pro užívání vratných obalů nápojů ve velkých obchodech. Dnes musí velké supermarkety nabízet v této oblasti alternativu vratných obalů. Například minerálky tak najdete v regálech jak v PET lahvích, tak ve skle. Většinou jde ale jen o malá balení určená primárně pro restaurace a není o ně velký zájem. 

„Dle informací obchodníků jsou většinou tyto nápoje likvidovány po expirační době, protože je spotřebitelé nekupují, a vznikají tak nadbytečné náklady,“ informovala Blesk.cz Roubíčková. Nově by se tak tato povinnost měla vztahovat pouze na pivo, které bude kromě PET lahví muset být ve velkých obchodech také v tradičním skle. „V rámci pivního trhu skleněné vratné obaly mají dlouhou tradici, používá je drtivá většina pivovarů, spotřebitelé o ně mají zájem a jsou šetrné k životnímu prostředí,“ poznamenala mluvčí ministerstva životního prostředí.

Úplné ustoupení od vratných obalů by bylo podle ní pro rezort neakceptovatelné, protože trendem je vytvářet co nejméně odpadu. S takovým návrhem přesto přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. 

jen123 ( 3. června 2016 07:23 )

Obchod s igelitkami zadara neznám. Největším bincem v přírodě jsou odhozené plastové láhve. Například v Německu jsou od začátku na zálohu a vratné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa