Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi pracovali 153 dnů, aby pokryli výdaje státu. Od dneška vydělávají na sebe

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. června 2016
15:10

Česko slaví Den daňové svobody. Od čtvrtka už budeme vydělávat jen sami na sebe. Prvních pět měsíců šly naše pomyslné příjmy kompletně na výdaje vlády a veřejných institucí. Země eurozóny oslaví tento den zhruba o měsíc později. Nejlépe je na tom Jižní Korea, tamní obyvatelé vydělávají na sebe už od konce dubna, Česko porazili i Slováci.

153 dní pracovali Češi, aby pokryli výdaje státu. V roce 2010 to bylo dokonce o 15 dní déle. Například od začátku roku putovalo z kapes daňových poplatníků jen za DPH do státní kasy přes 94 miliard korun a z příjmů firem přibylo do rozpočtu přes 26 miliard korun.

Dalších zhruba 40 miliard vybral stát na dani z příjmů fyzických osob. Každý měsíc je povinen ji odvádět zaměstnavatel. Činí 15 % ze superhrubé mzdy, tedy mzdy, která není snížená o sociální a zdravotní pojištění.

Na několika místech stát ulevil: Knihy, léky... Budou i restaurace?

Už od začátku loňského roku začala v Česku platit druhá snížená sazba na dani z přidané hodnoty. Na 10% sazbu klesly léky, knihy a nenahraditelná kojenecká výživa. Levněji tak poslední rok pořizujeme například očkování, veterinární léčiva, ale také suroviny pro výrobu potravin určených pro lidi s alergií na lepek. Ze seznamu ale na poslední chvíli vypadly dětské plenky. Podle odhadů ministerstva financí tak ročně ušetříme v našich peněženkách téměř 3 miliardy korun.

Společně s tolik propíranou elektronickou evidencí tržeb (EET), která má pro restaurace a maloobchod začít platit od 1. prosince letošního roku, by mělo přijít také zlevnění stravovacích služeb. Součástí zákona je přechod restaurací ze základní sazby do snížené, tedy 15%. Zda se to projeví v koncových cenách pro ty, kteří do restaurací zavítají, se teprve ukáže. Výjimkou je alkohol, ten zůstane zdaněn 21 %.

Babiš chce levnější točené pivo, zatím nemá podporu

Populismus – to je nejčastější kritika směrem k ministru financí Andreji Babišovi (ANO), který začátkem letošního roku začal lobbovat za snížení cen točeného piva. Chce ho přeřadit do snížené sazby DPH. „Myslíme si, že to může podpořit ty, kteří provozují hospody a točí jenom pivo, mají nějaké nealko a nemají jídlo, takže mají nevýhodu,“ zmínil Babiš. Krok má být kompenzací za zavádění EET.

Státní kasu by takový krok přišel na 160 milionů korun. Půllitr piva by se zlevnil o 2–3 koruny. Koalice se ale zatím na snížení neshodla. „Zápasíme s tím, aby v restauracích nealkoholické nápoje stály méně než alkoholické, a já opravdu to, aby pivo přešlo do nižší sazby, považuji za velmi zvláštní,“ prohlásila třeba ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

ODS neuspěla se zrušením daně z nabytí nemovitosti

Tento týden Sněmovna posvětila vládní návrh změn v placení daně z nabytí nemovitosti. Nově nebude placení na dohodě, ale do kapsy sáhne jen kupující. Opoziční ODS přitom navrhovala úplné zrušení tohoto poplatku.

„Vzhledem k tomu, že výběr této daně je malý a zároveň zdaňuje již jednou zdaněné peníze, ODS navrhuje tuto daň bez náhrady zrušit. Klesly by tak ceny nemovitostí a zlepšil by se přístup k bydlení pro rodiny s dětmi. Zrušení této daně je také dalším opatřením pro zjednodušení daňového systému, které navrhujeme,“ vysvětloval před jednáním stanovisko předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura.

krdasseneda ( 2. června 2016 20:48 )

Jestli to tak půjde dál,začnem vydělávat o Vánocích

byvalyvoliccssd4 ( 2. června 2016 20:34 )

Pod voličem: někteří pracují i víc hodin. Moc rychle píšu

honzik88 ( 2. června 2016 20:33 )

Někteří pracují i víc hodin. Ale jsem opatrný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa