Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Valachová proplouvala, teď narazila: Na inkluzi nebudou peníze, odskáčou to učitelé

Autor: vr - 
31. května 2016
21:33

Velkolepé plány se hroutí jak domeček z karet. Ministryni školství Kateřinu Valachovou (39, ČSSD) naštvalo, že v návrhu rozpočtu na příští rok z dílny ministra financí Andreje Babiše (61, ANO) chybí peníze na inkluzi. A odnesou to nejen děti, ale také už nyní mizerně placení učitelé.

Rozpočet se probíral v pondělí na vládě, což je zpravidla příležitost ministrů hádat se se strážcem státní pokladny o každou korunu pro svůj rezort. „Jsem s tím návrhem krajně nespokojena.“

S těmito slovy mířila na jednání Valachová. Jak už předtím tlumočila její ekonomická náměstkyně Zuzana Matušková, v Babišově návrhu nejsou peníze na inkluzi – chybí zhruba miliarda. A nepomůžou ani evropské peníze, »inkluzivní« novela je totiž napsaná tak, že musí být financována ze státního rozpočtu.

Nebude-li Valachová jednat obzvlášť tvrdě, povede se jí dost bolestivý vlastní gól. Nejenže nebudou peníze na děti, které potřebují v běžných základkách speciální podporu. Ale aby dodržela to, k čemu se zavázala v novele, bude muset sáhnout na odměny pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školách.

Tedy těch, kteří mají svojí prací umožnit bezproblémové začlenění mentálně postižených dětí do běžných kolektivů. A také těch, kterým Valachová slibuje přidat o 10 procent – jen tak mimochodem, ani na tohle nechce Babiš kývnout. Podle ministryně by naopak podle jeho návrhu klesly platy ve školství o 1,36 procenta.

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa