Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Top 10 největších „zvířat“ v Bruselu: Babišova kritička i antiuprchlická lídryně

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    1. 6. 2016
    06:02

    Tři ženy a sedm mužů se prodralo do čela žebříčku nejvlivnějších europoslanců z Bruselu a Štrasburku. Český europoslanec Pavel Svoboda skončil za branami top 10 - jako jediný zástupce ČR na 21. místě. Kdo je desítka největších „zvířat“ v europarlamentu? Jsou mezi nimi německý šéf EP, známá francouzská politička se silným protiuprchlickým apelem, hlasitý zastánce britského brexitu i zahraniční kritička vicepremiéra Andreje Babiše. Své osobní postřehy k nim přidal exministr a toho času též europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09).

  • 1.Martin Schulz: Vyučený knihovník

    Širokého zastoupení v žebříčku se dočkali němečtí politici. Jedničkou se stal 60letý Martin Schulz. Živoucí důkaz toho, že úspěšným a vlivným politikem se může stát i člověk bez maturity, někdejší prodavač knih. Šéfem europarlamentu je s krátkou přestávkou od ledna 2012. Dle žebříčku vlivných, uveřejněném na serveru politico.eu, skončil předseda EP na prvním místě.

     

    „Žije trochu v bublině Parlamentu, svět mimo Brusel a Štrasburk jakoby pro něho neexistoval. Schůze řídí dost direktivně. Bohužel se často opírá do nás z nových členských států,“ řekl Blesk.cz europoslanec Jiří Pospíšil.

     

    Učební obor knihkupectví vystudoval Schulz v letech 1975 až 1977, poté byl v letech 1977 až 1983 zaměstnán v různých knihkupectvích a vydavatelstvích, vypracoval se až na majitele knihkupectví. A pak si řekl, že by bylo lepší stát se politikem. Europoslancem je již od roku 1994, v Německu hájí barvy sociálních demokratů (SPD).

    Šéf europarlamentu Martin Schulz s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Šéf europarlamentu Martin Schulz s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Profimedia.cz

  • 2.Marine Le Pen: Dcera známého otce

    Marine Le Pen, šéfka francouzské Národní fronty (Front National) a ostrá řečnice, která se vzhlédla v protiuprchlickém tématu, je zcela jiným příběhem než šéf EP Schulz. 47letá politička je dcerou Jean-Marie Le Pena z prvního manželství. Po svém otci, který se několikrát neúspěšně pokoušel stát prezidentem Francie, podědila politické ambice i protiimigrační rétoriku.

     

    „U ní je pro mne typický "dvůr" - štáb poradců a asistentů, který ji všude obklopuje. Chodí s ní po chodbách, obědvají s ní, doprovázejí ji zkrátka na každém kroku. Vtipné bylo, jak nejprve tento dvůr sdílela se svým otcem, který je také evropským poslancem. Pak se ale rozkmotřili, strana se rozdělila a najednou se rozdělil i pomyslný dvůr na její a mnohem menší otcův,“ řekl Blesk.cz Pospíšil.

     

    Na rozdíl od Jean-Marie Le Pena má Marine Le Pen přece jen o něco užší mantinely, za které nejde. Její otec zašel značně daleko, mj. když virus ebola označil za recept na populační explozi v Africe. Marine se od často rasistických a antisemitských postojů svého otce distancovala, Le Penovo členství ve straně bylo pozastaveno a Jean-Marie Le Pen svou dceru vydědil.

    Marine Le Pen Marine Le Pen | Reuters

  • 3.Guy Verhofstadt: Belgický expremiér

    63letý Verhofstadt je rodákem z belgického Dendermonde a po absolvování práv na univerzitě v Gentu působil jako advokát u belgické advokátní komory. Díru do politického světa udělal v barvách Vlámských liberálů a demokratů (VLD).

     

    Od roku 1978 byl belgický poslanec, a v roce 1985 se stal vicepremiérem a ministrem pro státní rozpočet a vědecký výzkum. Od července 1999 do března 2008 byl belgickým premiérem, po prohraných volbách podal demisi. V EP vede frakci ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu), ve které je Babišovo hnutí ANO.

     

    Verhofstadt proto nechyběl loni v březnu na sjezdu ANO, na které pěl před delegáty ódy: „V krátkém období se vaše strana stala klíčovou formující silou ČR a aktivním a vlivným hráčem v evropské politice.“ Upozorňoval však také, že Evropa čelí bezprecedentním výzvám a tvrdil: „Na evropském kontinentu je opět válka.“

     

    „Výborný řečník, který by ale nejradši z EU udělal Spojené státy evropské,“ říká exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

    Guy Verhofstadt Guy Verhofstadt | Profimedia.cz

  • 4.Manfred Weber: Spojenec bavorského kancléře

    Manfred Weber vystudoval s inženýrským titulem Vyšší odbornou školu v Mnichově, obor strojírenství. Uplatnil se však na poli poradenství, svou společnost založil v roce 1996. Je členem CSU, křesťanké sociální unie, jejímž šéfem je bavorský kancléř Horst Seehofer. Sesterské strany CDU německé kancléřky Angely Merkelové.

     

    Seehoferův blízký spojenec dva roky působil coby poslanec Bavorského zemského sněmu. Weber je ve svých 43 letech v Bruselu také nejmladším lídrem frakce, vede EPP.   

     

    „Klidná síla a předseda mé frakce. Každého z nás má dobře nastudovaného. Nedávno ho potkali v Bavorsku lidé z Plzně a udivil je tím, co o mně všechno jako o plzeňském poslanci věděl,“ přiznává Pospíšil, který dlouhá léta působil i coby úspěšný a oblíbený hejtman Plzeňského kraje.

    Manfred Weber při setkání se Silviem Berlusconim Manfred Weber při setkání se Silviem Berlusconim | Profimedia.cz

  • 5.Nigel Farage: Británii chce z EU pryč

    „Chceme naši zemi zpět.“ Euroskeptik Nigel Farage je zastáncem odchodu Velké Británie z EU, tzv. brexitu. 52letý politik, který s pivem v ruce dvá na svou image lidového bojovníka, je v Bruselu slyšet poměrně často. Šéfuje Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), do europarlamentu byl poprvé zvolen v roce 1999.

     

    Je podruhé ženatý - s němkou Kirsten Mehrovou, s níž má dvě děti. Tři děti má z prvního manželství s Graine Hayesovou. Prahu navštívil v červnu 2012, kdy se sešel s tehdejším prezidentem Václavem Klausem i šéfem euroskeptických Svobodných Petrem Machem. Je známý svými teatrálními, dramatickými výstupy.

     

    „Další výborný řečník, který by ale zase rád EU úplně rozbil. Svoje projevy v EP odehrává jako v divadle,“ potvrzuje Pospíšil.

    Nigel Farage podpořil vystoupení Velké Británie z EU. Nigel Farage podpořil vystoupení Velké Británie z EU. | Reuters

  • 6.Gianni Pittella: Vlivný italský profesor

    Nejvýše postavený Ital v žebříčku Gianni Pittella je lídrem sociálně demokratické frakce S&D (Skupina progresivní alienca socialistů a demokratů) v europarlamentu, osobně se v minulosti účastnil i sjezdu ČSSD. 57letý politik je původní profesí doktor. Na neapolské univerzitě se specializoval na forenzní medicínu.

     

    Jeho otec byl italským senátorem, a tak se mladý Gianni vydal na politické kolbiště ve věku pouhých 21 let, kdy byl zvolen v komunálních volbách v rodné Laurii a dotáhl to postupně až do italského parlamentu. Členem europarlamentu je stejně jako Farage od roku 1999. Vedle toho je Pittella i hostujícím profesorem na jedné z londýnských univerzit. Je ženatý a má dvě děti.

     

    „Kovaný italský levičák, kterému moc nerozumím, protože každý vidíme svět úplně jinak,“ okomentoval Pittellu český europoslanec Jiří Pospíšil.

    Gianni Pittella a francouzský prezident Francoise Hollande Gianni Pittella a francouzský prezident Francoise Hollande | Profimedia.cz

  • 7.Herbert Reul: Od katedry do Bruselu

    63letý Němec Herbert Reul je stejně jako Manfred Weber členem CSU, a to již od roku 1971. Bývalý středoškolský učitel si řekl, že předávat vědomosti studentům pro něj nebude to hlavní životní motto a coby někdejší předseda krajské organizace CSU v Severním Porýní-Vestfálsku to dotáhl do Bruselu.

     

    „Poslanec ze staré školy. Vlivný jako mnozí Němci v EP,“ říká Jiří Pospíšil.

     

    Reul je mj. členem výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Je také předsedou skupiny německé vládní koalice CDU/CSU v europarlamentu. V minulosti působil i v rozhlasové radě Západoněmeckého rozhlasu.

    Europoslanec Herbert Reul v Bruselu Europoslanec Herbert Reul v Bruselu | Profimedia.cz

  • 8.Roberto Gualtieri: Italský historik

    Římský rodák Roberto Gualtieri vede v Bruselu Hospodářský a měnový výbor. Má přitom doktorát z moderní historie a coby docent působí v tomto oboru na římské univerzitě La Sapienza. Je autorem řady článků o italské i mezinárodní historii 20. století, o historii evropské integrace, spolupracuje s řadou deníků i časopisů.

     

    „Předsedu výboru pro ekonomiku dělá silným spíše jeho funkce než výrazné charisma,“ míní Pospíšil.

    Zleva Martin Schulz, David Cameron, Guy Verhofstadt a Roberto Gualtieri Zleva Martin Schulz, David Cameron, Guy Verhofstadt a Roberto Gualtieri | Profimedia.cz

  • 9.Vicky Ford: Cameronova spojka

    48letá Britka Vicky Ford vede v EP Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a je členkou britských konzervativců, které vede premiér David Cameron


    „′Motorová myš′ v čele mého výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Někdy mám pocit, že se jí o našem výboru IMCO musí i zdát,“ směje se Pospíšil. 

     

    Vicky Ford vyrostla v severoirské rodině, její otec i matka byli doktoři, po studiu na dívčí škole se vydala na Cambridge a před vstupem do vrcholné politiky se vydala hledat štěstí do sektoru bankovnictví do společností JP Morgen a Bearn Stears. Řady konzervativců však rozšířila již v roce 1986. Manžela Huga Forda, se kterým má tři děti, potkala na Cambridgi.

    Europoslankyně Vicky Ford Europoslankyně Vicky Ford | Facebook

  • 10.Ingeborg Grässle: Ta, která naštvala Babiše

    Šéfka Výboru rozpočtové kontroly v EP Ingeborg Grässle naštvala Andreje Babiše. „S velkou obavou sledujeme střet zájmů ve vládě,“ uvedla již v březnu 2014. Vyvolalo to vleklou přestřelku s českým vicepremiérem. Doktorka politických věd a někdejší redaktorka Augsburger Allgemeine Zeitung, která se začala angažovat v CDU v Bádensku-Württembersku a v tamní zemské Unii žen, ležela Babišovi pořádně v žaludku.

     

    „Hlavní parlamentní kontrolorka, která je pro svou funkci patřičně ostrá. U nás si zkoušela posvítit na Andreje Babiše a "jeho" čerpání evropských fondů v době, kdy zároveň dělá ministra,“ okomentoval německou europoslankyni pro Blesk.cz Jiří Pospíšil.

     

    Andrej Babiš na ni vzpomněl i během svého projevu o Čapím hnízdu a všem možném ve Sněmovně letos v březnu. „Paní Grässle, členka CDU, má se mnou pravděpodobně dlouhodobé problémy. CDU paní kancléřky Merkelové je v Parlamentu ve frakci EPP, ve stejné frakci je TOP 09 a KDU-ČSL. Když začala paní Grässle kritizovat můj střet zájmů, tak její kolegové to komentovali tak, že se jedná o její soukromý názor,“ tvrdil Babiš, který Grässle požádal o schůzku. „Potkali jsme se v Berlíně 28. října 2014. Koupil jsem kytku, mluvil jsem s ní hodinu německy, vysvětloval historii hnutí a jak jsem se dostal do politiky. Říkala mi, že jsem pro Česko důležitý a že mám vytrvat,“ vyprávěl poslancům Babiš. 

     

    „Paní Grässle evidentně nemá ráda Českou republiku, asi proto, že tam chodí čeští donašeči, kteří nosí anonymní lživé informace,“ útočil Babiš, když kritika ze strany německé europoslankyně neustala. A v návaznosti na anonymní udání do Bruselu ohledně jeho Čapího hnízda. „Nemám proti němu vůbec nic, osobní útoky mě mrzí. A je naprostý omyl, že Českou republiku nemám ráda,“ reagovala na Babiše Němka. „Jde o to, že z pohledu daňových poplatníků i výboru pro rozpočtovou kontrolu má země vážný problém,“ dodala Grässle.

    Ingeborg Grässle Ingeborg Grässle | Facebook

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa