Šéf volební kampaně a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil: „Nemusíme kandidovat s tím, že chceme změnit úplně všechno. Mnohdy stačí změnit úplně malé věci.“

Ve volebních programech se podle něj protne snaha o snížení daní, odvodů, zlepšení bezpečnosti, dopravy, školství či zdravotnictví.

Strana prý v říjnových volbách vsadila zejména na osobnosti, bez kterých sebelepší kampaň úspěšná nebude. „Pokud nemáte osobnosti, tak to prostě fungovat nebude,“ prohlásil předseda strany Petr Fiala. „Zjednodušme lidem život, nechme je svobodně žít a pracovat. V následujících týdnech představíme řadu konkrétních návrhů, co zjednodušit v různých oblastech, aby se v České republice žilo lépe,“ dodal.

V senátních volbách ODS obhajuje osm křesel ze 14, ze stávajících členů horní komory se o znovuzvolení pokoušejí čtyři senátoři: Miloš Vystrčil, Veronika Vrecionová, Tomáš Jirsa a Jiří Oberfalzer. Spolu s nimi ODS nasadila dalších 19 adeptů, v některých obvodech se dohodla s jinými stranami na podpoře jejich kandidátů.

K nejvýraznějším kandidátům patří František „Čuňas“ Stárek, nepřehlédnutelná postava disentu a undergroundu, který musel při startu kampaně vysvětlovat původ své přezdívky. Je identická s přezdívkou postavy z jednoho francouzského filmu.

V krajských volbách před čtyřmi lety získali občanští demokraté 102 ze 675 mandátů.

Fotogalerie
5 fotografií