Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úsvit chce přísně chránit hranice: Vláda návrh asi označí za protiústavní

Autor: ČTK, mb - 
29. května 2016
09:42

Za neopodstatněný a protiústavní patrně označí kabinet návrh opozičního Úsvitu na zpřísnění zákona o ochraně státních hranic. Poslanci Úsvitu chtějí například to, aby nelegální překročení hranice lidmi z takzvaných třetích zemí nebylo přestupkem, ale trestným činem. O normě rozhodnou zákonodárci.

„Vláda předložený návrh zákona odmítá, neboť jej považuje za neopodstatněný a za rozporný se závazky plynoucími České republice z mezinárodního práva a z členství v Evropské unii, a tím pádem i za protiústavní,“ stojí v předběžném stanovisku pro pondělní zasedání ministrů. Předloha je podle vládních legislativců taky „zjevně nepřiměřená ve vztahu k ochraně základních práv a svobod jednotlivců“.

S prakticky stejnou úpravou Úsvit neuspěl ve Sněmovně při březnovém schvalování vládního návrhu nového zákona o ochraně hranic, který dává ministerstvu vnitra pravomoc nařídit v případě bezprostřední mimořádné hrozby hraniční kontroly. Vláda nynější postup Úsvitu, kdy návrh dává znovu, označí „z hlediska legislativní ekonomie“ za nevhodný.

Poslanci Úsvitu v důvodové zprávě tvrdí, že předlohu je nutné „vylepšit po maďarském vzoru“. Svou úpravu, ač jen mění několik norem, nazvali zákon o ochraně před ilegální migrací.

Nelegální překročení hranice by podle něj zůstalo při zavedených hraničních kontrolách přestupkem pro obyvatele Evropské unie, ostatních států Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska. Ostatní by se dopustili trestného činu, za který by hrozilo až pětileté vězení. Tito lidé by navíc ztratili nárok na azyl a byli by vyhoštěni. Předloha by také výslovně dala krajům pravomoc vyhlásit stav nebezpečí i v případě masové imigrace.

st.rec ( 30. května 2016 10:46 )

Ochrana hranic je protiústavní?Tzn že někdo sepsal ústavu jako zločin proti státu a národu?Obávám se že protiústavní bude výrok vlády o nechráněné hranici.

joudajoudovy ( 30. května 2016 08:30 )

ochrana hranic je jiz bezpredmetna, sobotka musi setrit. az obdrzi zasilku od merklove, vydaje budou astronomicke. a pokud eu poslanci rozhodnou, ze s postovni zasilkou bude zachazeno stejne jako v zapadni evrope, cesi se daji na sber korinku a piti vody z prirodnich zdroju. proto jiz pripravy na zakaz vstupu do lesu a zpoplatneni vody.

eda22 ( 29. května 2016 15:24 )

Vítek Bárta zase napsal nějakou legislativní kravinu? Nic nového. Někdo by nás spíš měl chránit před Úsvitem.

sendrasak ( 29. května 2016 14:54 )

Před čím chce Úsvit chránit hranice? Úsvit chce především, aby ho pitomci volili.

tgbg ( 29. května 2016 13:59 )

Úsvit chce akorát peníze a nic jiného. Pro peníze , slávu a moc jsou tito zrádci nás schopni znovu předhodit ruským okupantů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa