Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš zkrátil schůzi poslancům na hodinu. „Politický hnus,“ říká na kritiku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. května 2016
10:28

„Nekecáme, makáme?" diví se opozice v narážce na předvolební heslo Babišova hnutí ANO. Poslanci totiž měli v pátek projednávat ve Sněmovně předlohy, za kterými stojí právě Babiš a jeho ministerstvo financí. Celkem šlo o šest „kousků", Babiš se však vydal namísto toho do Zlínského kraje. Nelibě to nesly při dotazu Blesk.cz i poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) a Miroslava Němcová (ODS). Andrej Babiš se kritice brání. Mluví dokonce o politickém hnusu.

Jen něco přes hodinu jednali v pátek poslanci ve Sněmovně. Vyskytl se totiž problém. Na řadu přišlo šest předloh v závěrečném schvalovacím kole. A všechny předlohy měl uvést ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jenže ten nikde.

Babiš nedorazil ani na ranní koaliční radu, kterou svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Měl zkrátka jiný program. Odjel totiž do Zlínského kraje a dopoledne se tam vydal jednat mj. o budoucnosti věznice v Uherském hradišti či do Uherskohradišťské nemocnice.

Babiš kritiku, že kvůli němu skončila schůze Sněmovny po hodině, odmítl a označil ji za politický hnus. „Další politický hnus. Přijel jsem do Uherského Hradiště řešit problémy zchátralé budovy věznice. To, co tady od roku 1994 politici slibují, a každý se na to vykašlal,“ reagoval pro ČTK „doktor“ Babiš, který se vedle toho zajímá v krajích i o situaci ve zdravotnictví a neváhá během návštěvy nemocnic obléci ani lékařský plášť.

Také svolání koaliční rady na pátek Babiš kritizoval a označil jej za naschvál. „Pan premiér dobře věděl, že jsem tady. Věděl, že pan Bělobrádek je pryč. Nechápu, proč se dělají takové naschvály, že se to svolá na takový termín. Tady bylo pozváno iks lidí na toto jednání a já jsem to nebyl ochoten zrušit. V pondělí se budeme celý den dohadovat na rozpočtu, tak myslím, že by to počkalo do pondělka,“ míní Babiš.

Na schůzce ho zastoupil první místopředseda Jaroslav Faltýnek (ANO). Domluvilo se tam, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pondělí na vládě znovu předloží protikuřácký zákon, jehož neodhlasování ve Sněmovně, kdy se proti postavila část poslanců ANO, zažehlo ostré spory ve vládní koalici.

„A v pondělí Babiš přijde, nebo bude mít nějaký důležitější program s rozdáváním koblih?“ rýpl si do vicepremiéra předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Projednávat se v pátek ve Sněmovně měly např. návrh zákona o spotřebitelském úvěru či změna v placení daně z nabytí nemovitostí. Faltýnek upozorňoval, že se Babiš řádně omluvil. A že jeho návrhy neměly vůbec být na programu. Měly se prý projednávat až 1. června, kdy by již byl Babiš přítomen.

Adamová: Babiš pohrdá poslanci i občany

Dle opozice si přitom Babiš v pátek v první řadě vyrazil na další předvolební turné. „Sněmovna v pátek skončila jednání po hodině, protože Andrej Babiš místo předkládání 6 svých zákonů rozdává koblihy,“ reagovala na zkrácené jednání Sněmovny místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Myslím si, že to je naprosto pohrdání nejenom Sněmovnou a poslanci, ale především i občany, protože tím ukazuje, že jak sliboval, že bude jiný než dosavadní politici a tak dále, tak je naopak ještě předčil v tom, jak se chová ve svém zaměstnání, ve své práci. To, co nejvíc kritizuje, ještě předčil tímto svým jednáním,“ dodala pro Blesk.cz Adamová.

Na Twitteru reagovala i další výraznější postava z Topky, mladý teplický radní Dominik Feri: „Ministr financí místo jednání ve sněmovně jede rozdávat koblihy na Moravu. Nečtěte Osudy dobrého vojáka Švejka. Žijete v nich.

Fiala: Babiš pracuje, ale pro sebe

„Pan Babiš pracuje, bohužel ne pro ČR, ale pro sebe. Stačí se podívat na rostoucí dotace pro Agrofert. To, že dnes znovu nebyl v PSP, není překvapivé, chodí tam jen,  když se mu to hodí, na interpelace nechodí takřka vůbec. Když už přijde, navrhuje takové nesmysly, jakým je EET či kontrolní hlášení,“ vzkázal Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala. 

Právě kvůli pravidelné ignoraci interpelací se do Babiše pustila již během čtvrtečního jednání Sněmovny poslankyně za ODS Miroslava Němcová. Kritizovala však i další ministry, protože ve čtvrtek dorazil na písemnou část pouze ministr zemědělství Marian Jurečka. A také premiéra Sobotku, že si neumí sjednat pořádek.

Němcová: Jel dělat kampaň, Sobotka byl odevzdaný

Že nebyl Babiš ve Sněmovně ani v pátek, na to reagovala Němcová pro Blesk.cz slovy: „My jsme schopni jako opozice tolerovat nepřítomnost ministrů ve chvíli, kdy mají vážné pracovní úkoly – těmi myslím třeba zahraniční cestu, kdy rozumím tomu, že se jí musí účastnit a vyjednávat rozumné podmínky pro ČR – nemoc nebo nějaké vážné rodinné problémy. Ale rozhodně nejsme schopni tolerovat, že pan Babiš, který má šest zákonů ve třetím čtení, odjede dělat kampaň ke krajským volbám do Uherského hradiště,“ řekla Blesk.cz Němcová. 

„Ať už tu svou cestu nazývá jakkoli, všichni víme, že se jedná o kampaň před krajskými volbami. A není schopen si vůbec pohlídat zákony ve třetím čtení. To, musím říct, že tady ve Sněmovně nepamatuji, že by ministra nezajímalo, jak mu projdou zákony, co mu v nich bude schváleno, co mu v nich nebude schváleno. Taková situace tu ještě nebyla,“ pokračovala někdejší předsedkyně Sněmovny.

Ohledně změny k přístupu minitrů k interpelacím pak Němcová dodala: „Obávám se, že se v krátké době moc nezmění. Dnes tady pan premiér seděl a nebyl schopen žádného kroku, žádného návrhu, který by umožnil Sněmovně dál jednat. Seděl tady jako odevzdaný člověk, kterému prostě Andrej Babiš odmítne jít jak na koaliční schůzku, tak mu odmítne pracovat ve Sněmovně, takže já tu brzkou nápravu bohužel neočekávám, protože pan premiér není schopen si udělat pořádek ve vládě.“

Babiš se chystá i mezi seniory

Další z členů ODS Jan Skopeček, předseda středočeských občanských demokratů, si však s Babišovou neúčastí zas tak hlavu nelámal: „Čím méně z dílny A. Babiše bude schváleno, tím lépe pro tuto zemi. Jen ať jezdí při jednání Sněmovny pokud možno co nejdál.“

Během Babišovy pracovní cesty po Zlínském kraji přitom zaujaly však i další body vedle věznice a nemocnice v Uherském hradišti. V poledne Babiš vyrazil v Uherském Brodě na oběd s podnikateli Slováckých strojíren, na odpoledne si naplánoval návštěvu Domova pro seniory na Lázeňské kolonádě v Luhačovicích. Na večer pak měl v plánu i účast na zahajovacím ceremoniálu zlínského filmového festivalu pro děti a mládež.

marmat ( 28. května 2016 12:13 )

musíte být zdenkku velmi jednoduchý mladý REJPAL -do čehokoliv, ale snad i u vás sedá aspoň "něco" zachránit.Geny ale nepřelstíme

marmat ( 27. května 2016 18:30 )

MNĚ DALI STB ZABRAT ZA EMIGRACI PŘÍBUZNÝCH VÍC, NEŽ BABIŠOVI -TAM MNE ZBRKLÝ ZDENDO NEHÁZEJTE........ VY BYSTE MĚL POTÍŽE OBHÁJIT VAŠE KALOUSKOVINY-ALE NYNÍ NÁŠ "HRDINO"

marmat ( 27. května 2016 18:25 )

JEŠTĚ OPRAVA OPRAVY + MYŠLENÍ

marmat ( 27. května 2016 16:04 )

A NENÍ VÁM ASPOŇ TROCHU DIVNÉ, ŽE MU TO PŘINÁŠÍ DALŠÍ VOLIČE do ANO?

jikar ( 27. května 2016 15:58 )

Celé ANO je jako pole s řepkou, z dálky to vypadá docela hezky, ale pak všichni zjistí, že to vyjde všechny pěkně draho, smrdí to, funguje to jen pro dotace do správné kapsy, ničí to půdu z které to roste ... voličovolové mu na to skočili a budou se pokoušet tleskat i se svázanýma rukama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa