Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

ČSSD a ANO na válečné stezce: Nejde o tabák, ale o volby, říká politolog

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2016
13:35

V koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL to opět v poslední době vře. Nejen kvůli protikuřáckému zákonu, sporným bodem se stal i návrh lánského pučisty Jiřího Zimoly (ČSSD) ohledně církevních restitucí. Přestřelky tak nezahrnují jen Bohuslava Sobotku a Andreje Babiše, ale i lidovce. Jenže kdyby padla vláda, co dál? Politolog upozorňuje, že reálné alternativy příliš nejsou. Ale svou roli může hrát i prezident Zeman, který vtipkuje, že má mezi lidmi 90% popularitu.

„Zatím mi přijde, že nejsou nějaké reálné alternativy. Nevím, jakou jinou vládu v této Sněmovně sestavit, předčasné volby, to je něco, co skoro nikdo nechce. Možná hnutí ANO by to chtělo, komunisté, ale to nestačí. Takže si kladu otázku, kam to má vést, poněvadž ti aktéři to vědět musí,“ okomentoval aktuální spory ve vládní koalici pro Blesk.cz Josef Mlejnek z Institutu politologických studií FSV UK v Praze.

Němeček: ANO zlikvidovalo zákon. Babiš: Lež

Spory v koalici se nyní mezi ČSSD a ANO rozhořely poté, co část poslanců ANO nepodpořila dlouho připravovaný protikuřácký zákon. „Pro mě to zábavné rozhodně není... Sněmovna zabila zákon, na kterém se tady pracovalo velmi dlouho, který upravoval mnoho, mnoho aspektů ochrany před kouřením, ale i před dalšími vlivy,“ stěžoval si ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v Událostech, komentářích na ČT24.

„Díky tomuto rozhodnutí Sněmovny se stáváme trošku skanzenem v Evropě, kdy je tady možné to, co nikde jinde v Evropě možné není,“ čertil se ministr. „Politická stránka je taková, že se ukázalo, že jsem byl naivní, ale mně už se to stalo opakovaně v politice, a byl jsem přesvědčen, že poslanci a politici budou hlasovat v zájmu občanů,“ stěžoval si dál Němeček.

„Hnutí ANO zlikvidovalo tento zákon,“ dodal Němeček, který má vleklé spory s vicepremiérem Andrejem Babišem. „Shodí dva roky práce a můžou za to koaliční partneři, to se skutečně bavím,“ navezl se do ANO také místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Hnutí ANO hlasovalo proti, protože to není protikuřácký zákon, ale prokuřácký zákon. A otázka je, proč pan ministr Němeček měl neutrální stanovisko, když to byl opoziční návrh a byl proti jeho návrhu. Všechno, co vykládají, je lež. Protože tradiční politické strany mají dohody,“ reagoval pro Blesk.cz Andrej Babiš (ANO). 

Zimola z ČSSD: Vlády přicházejí a odcházejí

Na jinou trhlinu ve vládní koalici však předtím reagovali i samotní lidovci. Protestovali proti návrhu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) na zdanění náhrad za církevní restituce.

„Já rozumím těm trablům, které tam hrozí, zejména kvůli lidovcům. Nicméně ta iniciativa půjde do Sněmovny. Já už ji poslal,“ řekl Zimola Právu. Dodal: „Vlády přicházejí a odcházejí. To je v demokracii běžné. Zůstávají zásady.“ Zimola je mimochodem jedním z lánských pučistů, kteří se sešli s prezidentem Zemanem za zády šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky.

Protikuřácký zákon i církevní restituce jako záminky?

Jsou přitom zdanění náhrad za církevní restituce a protikuřácký zákon tak silná témata, aby se kvůli tomu ve svých základech otřásala celá vládní koalice?

„Mně ta témata nepřijdou stěžejní z věcného hlediska. Církevní restituce koneckonců, když si to vezmeme, to jsou částky, které prostého občana opaří, udivují, ale z hlediska makroekonomického to nic není. A ten protikuřácký zákon není také ta nejstěžejnější záležitost,“ uvedl pro Blesk.cz politolog Josef Mlejnek.

Spíš mi to připadá, že někdo uměle hledá záminky, aby rozvířil něco, co třeba veřejnost bude vnímat pozitivně i vzhledem k blížící se kampani před krajskými volbami. Reálně o nějaké kouření v restauracích ani církevní restituce samo o sobě nejde. To samo o sobě netvoří předmět sporu, spíše tu záminku,“ dodal Mlejnek.

Babiš nejpopulárnější, Sobotka za ním. Zeman vtipkuje o oblíbenosti 90 %

V souvislosti se spory mezi koaličními partnery Sobotkou a Babišem, kdy padají ostrá slova jako podrazy a „prasárny“, není bez zajímavosti poslední, květnový průzkum agentury STEM, podle kterého Andrej Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem s oblibou 60 %, premiér Bohuslav Sobotka je s 53 % druhý. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) má oproti nim jen 36 %.

Nad oblibou politiků se ve středu na Žofíně pozastavil i prezident Miloš Zeman. „Děkuji agenturám, že moje důvěra je podle nich mezi 60 a 70 procenty, ale já dobře vím, že ve skutečnosti mám 90 procent,“ smál se Zeman. 

Video  Miloš Zeman na Žofíně: Mám důvěru 90 procent lidí.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Divoká spekulace: Vláda Babiše s podporou komunistů i Zemana

Politolog Mlejnek se ještě jednou pozastavil nad tím, co by se mohlo stát, kdyby skutečně nakonec padla současná vláda.

„Napadá mě, že pokud je to nějak vědomě rozehrávaná hra, že za tím musí být potom nějaká představa o jiném vládním uspořádání. Jediné reálné řešení, které mě napadá, je formát nějaké formálně odbornické vlády, na které se bude podílet Miloš Zeman, Andrej Babiš, komunisté plus možná část Úsvitářů, ČSSD. Ale to je spekulace. Vyplývá to z úvahy, že když chtějí tuto koalici zbořit, co chtějí místo ní stavět?“

Již dříve šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák hovořil o obavě, že by v případě pádu vlády mohlo dojít k tomu, že se stane Andrej Babiš premiérem. „Pokud Andrej Babiš hledá důvody, jak rozbít vládu a postavit jinou (s KSČM a kdovíkým), ať to řekne na rovinu!“ reagoval ve středu místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec na Twitteru.

Vicepremiér Babiš navíc ve čtvrtek odmítl, že by nyní měla vláda padnout. „Samozřejmě že má smysl pokračovat dál. Ale pokud se budou dělat takovéhle naschvály, tak to má na koalici negativní vliv. My to nevyvoláváme,“ tvrdil Blesk.cz Babiš. Ustojí však vláda opakující se dohady?

marais ( 28. května 2016 11:26 )

 Babiš si dělá už volební kampaň a přitom MF nedokáže ani sestavit vyrovnaný rozpočet! Přitom na ministerstvech mají v rezervách cca 40 miliard a to v rozpočtu akorát chybí !co tam s nimi? Navíc celé Ano je bez Čssd a Sobotky v loji...vše pozitivní, co vláda udělala, bylo akorát díky čssd!!!!! Babiš sedí akorát na daních a hlídá si své investice a dotace! Kam jsme došli, kdo to ví..

panamira ( 26. května 2016 14:40 )

Sobotka chce respekt, ale za co ? Předvolební sliby

1pepan ( 26. května 2016 14:34 )

Kdyby Sobotka poslouchal národ a četl si, co se o něm a Babišovi píše, tak se dnes nediví.

stařec ( 26. května 2016 14:09 )

Babiši,vyvolej nové volby,už se na toho gaunera Sobotku nemůžu ani dívat !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa