Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Řešte laskavě skutečné problémy, tohle je smutné.“ Dlouhý šil do sporů vlády

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2016
11:44

Omluvil se za trochu příkrosti, před zraky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) však prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý vládu vyzýval: „Zabývejte se, laskavě, skutečnými problémy.“ I na sněm komory do Olomouce se přenesla koaliční roztržka, kterou naposledy rozdmýchal protikuřácký zákon.

„Situace v koalici, ani ve vztahu mezi koalicí a opozicí není naše věc. Pohádáte-li se však o takové – alespoň pro nás, i když přiznávám, že z hlediska zdravotního to není jaksi úplně zanedbatelný problém – ale pohádáte-li se o takové záležitosti, jako je protikuřácký zákon, tak, že na internetu a v novinách se spekuluje o rozpadu vlády či koalice, tak pro vnějšího pozorovatele je to legrace, pro nás je to ale smutný okamžik,“ upozorňoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na olomouckém sněmu v hotelu Clarion.

Následně vyzval vládu, aby se zabývala skutečnými problémy. „Navíc ptám se: Nepodkopávají některé kroky vaší politiky náš budoucí hospodářský růst a náš budoucí blahobyt?“ tázal se Dlouhý. „Řekněme si to otevřeně, podmínky pro podnikatele se nezlepšují, naopak – zhoršují se,“ upozorňoval.

Po Dlouhém vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já myslím, že je logické, že Hospodářská komora je kritická. Vy patříte mezi lidi, kteří se snaží něco dělat, a ve střední Evropě už máme takovou tradici, že každý, kdo se snaží něco dělat, tak naráží na odpor, naráží na problémy, naráží na byrokracii,“ reagoval Sobotka na Dlouhého slova. 

Dlouhý: Některé skutečnosti nás přivádějí k zoufalství

„Jistě, vláda zdaleka vše nedělá špatně, v řadě oblastí jsme zaznamenali pohyb žádoucím směrem, příkladem budiž snaha státu systémově řešit podporu českého vývozu prostřednictvím proexportních finančních institucí,“ pochválil Dlouhý vládu, ale jedním dechem dodal: „Na druhé straně – přiznejme si, že řada pozitivních jevů plynula z jednorázově příznivých podmínek rychlého hospodářského růstu v roce 2015.“

Kritizoval chystanou novelu zákoníku práce, růst byrokratické zátěže, „kdy často sami ministerští úředníci se ve spleti legislativy nevyznají“, „džungli právních předpisů“ i stále složitější komunikaci podnikatelů s finančními úřady a dalšími státními orgány.

„Některé skutečnosti nás přivádějí téměř k zoufalství. Stále hovoříme o pomalé výstavbě infrastruktury, především silniční,“ poznamenal Dlouhý. Vytkl také pokulhávající zapojení malých a středních podniků do výzkumu, vývoje a inovací a zmínil i výhrady k případné regulaci otevírací doby v obchodní síti.

2,5 milionu hodin nad kontrolním hlášením navíc

Dlouhý však zmínil i EET a kontrolní hlášení, novinky, o které tuze stál vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Obecně jsme podpořili, především vedení Hospodářské komory, EET. S nemalými obavami však sledujeme realizační kroky v době, kdy spuštění celého projektu je téměř za dveřmi,“ varoval prezident Hospodářské komory.

„Kontrolní hlášení DPH nezpochybňujeme jako snahu o lepší výběr daní a případné zamezení nebo omezení karuselových obchodů. Jak však prokázal náš nedávný průzkum, čtyři pětiny podnikatelů musely věnovat kontrolnímu hlášení několik hodin, v součtu za všechny podnikatele nám vychází zhruba 2,5 milionu strávených hodin navíc. Bylo to spojeno s nezanedbatelnými náklady, ale i s problémy při podávání hlášení, především s evidenčními čísly,“ pokračoval Dlouhý.

Sobotka: Potřebujeme obsadit 120 tisíc volných míst

Na Dlouhého slova zareagoval Sobotka i dále. „Jsou to věci, o kterých spolu jednáme, není to pro mě žádné překvapení a mým cílem je, abychom skutečně dokázali ty procesy, které ovlivňuje vláda, abychom dokázali zákony, které vláda připravuje nebo jsou v legislativním procesu, nastavit tak, aby nekomplikovaly podnikatelům situaci a přispěly k hospodářskému růstu a zaměstnanosti,“ říkal premiér.

Upozornil, že české ekonomice se daří dobře. „Patříme do skupiny nejméně zadlužených zemí EU a naše veřejné finance jsou v tuto chvíli v dobré kondici,“ uvedl Sobotka. Zmínil přípravu na nové evropské fondy a chválil si růst exportu i rekordně vysokou zaměstnanost. „Jsme nyní v situaci, kdy máme spíš nedostatek pracovní síly na trhu práce. Je tady 120 tisíc volných míst, které by náš průmysl, naše hospodářství potřebovaly obsadit,“ upozornil.

Podle premiéra také dochází k omezování nekalých praktik. „Zcela zásadní výzvou pro vládu je boj proti daňovým únikům. S tím také souvisí častá legalizace výnosu z trestné činnosti. Jde o to, abychom nastavili rovné, férové, podnikatelské prostředí,“ pokračoval Sobotka.

Za klíčový trh pro ČR označil nadále trh eurozóny a Evropskou unii, v našem zájmu je podle něj udržení Schengenu a zachování Velké Británie jako součásti EU. „Je potřeba, aby Británie v Evropě zůstala,“ uvedl Sobotka a zmínil i důležitost pronikání do Číny, Indie, Turecka a dalších zemí.

„Navzdory tomu, že se zhoršuje globální bezpečnostní situace, navzdory tomu, že přibývají rizika, jsem rád, že ČR zůstává bezpečnou zemí, i to je důležité pro investory, i to je důležité pro vaše investice,“ dodal premiér.

gabreta ( 26. května 2016 14:38 )

Soudruh Dlouhý může bejt tak akorát zticha a ne na něco upozorňovat! Ten stál v čele ODA, které patřilo Ministerstvo privatizace, byl členem Klausovy vlády v době rozpadu i potom a jeho zákulisní aktivity po tom, co v tichosti odešel raději z vrcholné politiky, stálo daňové poplatníky a podnikatele takový prachy, že se o tom nikomu ani nezdá! To je přesně příklad pořekadla, když zloděj křičí chyťte zloděje!!

fredynek ( 26. května 2016 13:49 )

Sobotka: Potřebujeme obsadit 120 tisíc volných míst ANO???TAK PROČ VLÁDA NEZRUŠÍ UŘAD PRÁCE-KDE CHODÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ LIDÍ NEZAMĚSTNANÝCH!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa