Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotkovo kázání nepomohlo, ministři opět nepřišli. „Zbabělci,“ bouří Němcová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2016
10:49

Sobotkovo promlouvání do duše ministrům nezabralo. Interpelace na členy vlády se opět změnily v tristní podívanou. Jako sám voják v poli zasedl do vládní lavice ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A opozice si stěžovala na další promarněný čas. Miroslava Němcová (ODS) se do ministrů pustila, že jsou zbabělí a dle ní se záměrně interpelacím vyhýbají. Premiéra Sobotku tepala, že nemá autoritu, vicepremiér Babiš dle ní raději rozdává koblihy.

Ve Sněmovně vystoupila ve čtvrtek s pořádně ostrým projevem o současném přístupu ministrů a zbytečnosti interpelací Miroslava Němcová (ODS), která interpelace přirovnala za současného stavu k loutkovému divadlu. Podle ní se premiér i ministři záměrně interpelacím vyhýbají. „Svědčí to také o osobním charakteru, myslím si, že jsou zbabělí,“ bouřila Němcová.

Sobotkova autorita? Nulová, bouřila Němcová

Interpelace měly zaznít na premiéra Bohuslava Sobotku, vicepremiéra Andreje Babiše, ministryně Kateřinu Valachovou a Michaelu Marksovou. Všichni však byli omluveni a interpelace odloženy. Němcová upozorňovala prý především kvůli případným televizním divákům, že interpelace jsou dvojí, dopoledne písemné, odpoledne ústní. Ministři však nechodí ani na jedny, upozorňovala Němcová.

„Minulé interpelace proběhly tak, že tady skoro nikdo nebyl... Předseda vlády si neumí zjednat pořádek. Ptala jsem se ho, jak ten pořádek zjedná, ve své ústní interpelaci. Pan předseda vlády podle mého názoru opravdu razantně bouchl do stolu, pořádek zjednal a výsledkem jsou všechny tyhle prázdné židle za mnou. Až na jednu, je tu pan ministr Jurečka,“ říkala Němcová. „Vypovídá to o autoritě předsedy vlády. Je nulová,“ rýpla si do Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Předseda vlády totiž nedávno členy svého kabinetu nabádal: „Účast na interpelacích v Poslanecké sněmovně je běžnou součástí povinností každého člena vlády. Když se podíváte na statistiku, kterou jsem nechal za uplynulé dva roky zpracovat, určitě je co zlepšit. Ministři by si měli upravit svůj program tak, aby byli na interpelacích častěji.

Rýpnutí do Babiše: „Místo interpelací raději rozdává koblihy“

Někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová také uvedla, že ministři jsou opakovaně vyzýváni, aby plnili své pracovní povinnosti, ale dle ní to nedělají. Upozornila, že velmi často interpelovanou osobou je ministr financí Andrej Babiš.

„Do Sněmovny na ústní interpelace skoro nechodí vůbec, televizím rozkládá, že se tu na něj kladou nesmyslné otázky a že má lepší věci na práci. A my potom vidíme, že tou lepší věcí na práci je rozdávání koblih někde v podchodu nebo metru,“ útočila dál Němcová, podle které si Babiš dělá volební kampaň v době jednání Sněmovny.

Němcová zmínila i Babišovu nedávnou omluvu kvůli pracovní neschopnosti, kdy Babiš na sociální sítě vyvěsil i zprávu od doktora a omluvil se ze čtvrtečního i pátečního programu Sněmovny, ve čtvrtek večer však vyrazil na debatu se studenty VŠE.

„Lehký zápal plic dopoledne dostal a večer ho přešel, protože musel být na nějaké besedě, která byla důležitá,“ vrátila se k Babišově zápalu plic Němcová.

„Sem schválně ministři nechodí, nepadá jim to do noty, nelíbí se jim, že se mají veřejně zodpovídat. V podstatě se sem bojí chodit na tuto disciplínu, nechodí prostě do práce. Pan ministr Babiš měl jako hlavní heslo makáme, jeho prázdná židle odpověď na otázku, jak moc maká, dává naprosto spolehlivě,“ uvedl Němcová.

Podle Němcové tak řada témat z interpelací prostě časem zapadne. „Jedeme dál močálem kolem černých skal,“ říkala Němcová a navrhla, aby si všichni ti, kteří mají interpelace připravené, navrhli jejich téma příště na řádné schůzi Sněmovny jako zvláštní bod na jejím začátku. I když následně vládní koalice téma schůze neschválí, alespoň podle Němcové ve Sněmovně zazní. „Myslím si, že tenhle postup by mohl vést k tomu, že se alespoň část vládní koalice vzpamatuje,“ dodala Němcová.

Dorazil jen Jurečka

Také šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (ODS) se díval na prázdná vládní křesla ve Sněmovně a posteskl si, že se interpelace opět pořádají zbytečně. A že je škoda jednacího dne Sněmovny, protože poslanci se odpovědí od ministrů stejně nedočkají. I když on se jako jediný dočkal.

Z ministrů totiž na čtvrteční písemné interpelace dorazil pouze lidovec Marian Jurečka. I on ale připustil, že není vždy přítomen. „Ano, za poslední týdny jsem jich tady několik nebyl, potkaly se mi do toho více než půl roku dlouhodobě plánované pracovní cesty,“ vysvětloval Jurečka, který za poslední dobu byl na cestách v Africe (Zambie, Tanzanie), na Blízkém východě i v Číně. 

A pak si prý ministr vyslechne, že nepracuje. „Člověka to mrzí, že stráví čtyři dny v zahraničí, kde pracuje dost intenzivně,“ dodal Jurečka. V Senátu v tu chvíli o možném rozšíření působnosti NKÚ řečnil ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Sobotka na výjezdu v Olomouci

Na interpelace tentokrát nepřišel ani premiér Sobotka. I on si našel jiný program – vyrazil na celodenní cestu po Olomouckém kraji, kde byl nedávno prezident Miloš Zeman a před ním i vicepremiér Andrej Babiš.

Sobotku tak v době, kdy začínalo čtvrteční jednání Sněmovny, přijímal u krajského úřadu hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého mimochodem premiér před časem nabádal k rezignaci kvůli tzv. olomoucké aféře, do které je zapleten i přítel exministra Ivana Langera Ivan Kyselý. 

Právě do Olomouce tentokrát vyrazili i oba opoziční lídři – šéfové ODS a TOP 09, tedy Petr Fiala a Miroslav Kalousek. A to na 28. sněm Hospodářské komory, kde se očekává i projev premiéra Sobotky.  

ridic ( 26. května 2016 19:15 )

A ty vyblitiny ANO!!!A co takhle Bures, jak lze, to Vam nevadi, z toho co nakecal co udela nic neni videt. Sliby se slibujou, blazni se radujou. Kdyz ptacka lapaji atd., a jeste rozdavaji koblihy. No a nevol ho potom vsem co dela pro lidi, ale jen pro ty sve. Uz si koupil Mf dnes, od te doby se to neda cist a ted zase chce kontrolovat internet, presne manýry stbackych bosu, kde ty manyry ziskal, kdyz u nich, udajne, nebyl. No a jeste Jourova jako prezident, to uz opravdu pozbyl vsechen zdravej rozum.

ridic ( 26. května 2016 18:26 )

Nemcovou taky nemusim, ale ma pravdu. A tech kecu od Burese uz je taky dost. Furt jen jak ANO dela vsechno pro lidi, ze makaji, ale ve skutecnosti tu jde jen o AGF, jak rozsirit svoje imperium, nestydí se zapírat kolem toho nesmyslu z "vetvi", ON o tom nic nevi, ale pak rekne, ze to vymyslel, hanba chce se blit a ON se vubec nestydí, typicky stb, jako ti co mu svedcili. A ti voli-ci bezmozci ho budou stale volit, stejna skupina jako jsou ti, koho voli, kdyz se na ne na vsechny podivam, stejna krevni skupina-koblihari.

hejhej ( 26. května 2016 15:05 )

sendrazak: Ta černá múra Němcová by už měla taky vypadnout ze sněmovny spolu s celou ODS a sebou vzít stranu přeběhlíků TOP09.

gabreta ( 26. května 2016 14:46 )

Třeba ministři používají opěvované Kchárlovo, "Když se melou kraviny, tak spím". Akorát s tím rozdílem, že chrápou doma a ne ve sněmovně! Mimo jiné Babiš rozdává koblihy svoje, oproti Němcový, která rozdávala karty na čerpání PHM ze státního!!

osinek ( 26. května 2016 14:12 )

Němcovou nemusím,její kritika Babiše (krycí jméno Bureš)je na místě Jak může nemocný člověk se zápalem plic (Bureš omluvil svojí absenci na schůzi Sněmovny zápalem plic) rozdávat koblihy v podchodu metra a účastnit se setkání se svými voliči? Přece vláda a její členové se musí odpovídat Parlamentu Vzpomínáte jak Bureš a ti jeho poskoci z Hnutí ANO slibovali, že budou makat? A místo toho, aby Babiš plnil své ústavní povinnosti -kromě jiného účastnit se parlamentních interpelací- tak rozdává koblihy (tj. dělá reklamu Agrofertu) a kálí na Parlament! Přece DLE ústavY ČR Parlament vykonává kontrolní funkci nad vládou a jejími ministry!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa