Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Povinná maturita z matiky i poslední rok školky: Poslanci „přebili“ Zemana

Autor: ČTK - 
24. května 2016
17:44

Od příštího roku budou muset předškolní děti povinně absolvovat poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se sjednotí přijímací zkoušky na střední školy. O čtyři roky později budou muset první středoškoláci povinně maturovat z matematiky. Rozhodla o tom v úterý hlasy vládní koalice Sněmovna, když opět schválila novelu školského zákona. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana.

Hlavě státu vadilo zejména to, že na místo ve školce budou mít od roku 2020 nárok i dvouleté děti. Byl také proti vymezení školských obvodů spádových mateřských škol. Prezident vrátil zákon poslancům i kvůli inkluzi, jejíž nová pravidla budou platit už od září.

Prezidentovo stanovisko během zhruba dvouhodinové debaty podpořila opozice. Podle jejích zástupců navrhovaná opatření dílem zatíží obce a dílem jsou nadbytečná. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ale návrh hájila s tím, že je schopna změny uvést do praxe. Uvedla mimo jiné, že již nyní je ve školkách 40 000 dětí mladších tří let a do budoucna budou kapacity dostatečné.

Pro přehlasování prezidentského veta hlasovalo podle záznamu 106 poslanců ze 176 přítomných, potřeba bylo nejméně 101 hlasů, tedy nadpoloviční většina všech členů dolní komory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 25. května 2016 02:38 )

Za mě byla matika u maturity povinná a spousta lidí, i těch v dalším životě dost úspěšných, kvůli ní udělala maturitu s odřenýma ušima nebo až na podruhý a přitom středoškolskou matiku k životu a práci potřebuje tak asi 5% lidí. Ostatním stačí učivo základky a i z toho spoustu věcí v životě nepoužijí, jako třeba rovnice. Potřebným základem pro většinu jsou kupecké počty, a to i pro podnikatele, a pak účetnictví, ale to se v matice neučí.

Duka_je_zmrd ( 24. května 2016 23:18 )

Než půjdeme spát, musíme to shrnout takhle: Zeman je debil, čumí debilně, debilně vypadá a debilně se chová, z toho vyplývá, že je ko.kot zvadlej. Amen.

auslak ( 24. května 2016 20:14 )

na soukromé vysoké školy se dostanou všichni co umí napočítat do dvaceti , tam je to dostatečné

ridic ( 24. května 2016 19:14 )

Spravny nazor, matematika je obor, ktery kazdy nemusi a hlavne musi tomu rozumet. Na co bude potrebovat budouci zdravotní sestra apod., jak je uvedeno vyse, maturovat z matiky, to je predmet, ktery se neda naucit. Tady je zase videt, kdyz neco ridi osoba zenskeho pohlavi. Je to blbost jako mnoho veci, ktere se v teto republice posledni dobou roji. A vubec nejlepsi je to, jak vlada vymysli stale jenom veci, ktere zhorsuji zivot tech dole. Zvysit rekre poplatek, zvysit cenu vody atd., atd. To je to pravda a laska zvitezi, co hlasal jeden opilec. A to blbe a lzive heslo ANO bude lip, jo ale komu, tomu kdo to hlasa.

soorry ( 24. května 2016 18:58 )

Poslední rok školky, klidně, dítě ať si zvyká na režim, vím jak sousedovic dítě brečelo, že do školy nechce, do školky nechodilo. Najednou je to šok. Matematika?? Snad na gymplu, a ještě kdo chce, ale odborné školy ztrácejí na "odbornosti", proč by měli na zdravce, zemědělce, cestovním ruchu, pedagogické, umělecké dělat matiku?? Ne všichni mají nadání na matematiku, a proto si vybírají školy podle předmětů. Někdo dá jazyky, jiný matematiku, hru na hudební nástroje, výtvarnictví. Každý by měl mít možnost maturovat z toho co umí a bude potřebovat dále.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa