Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardové kontrakty, zájem o auta i lokomotivy: Čím zaujali Češi Izraelce?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2016
06:31

Víkendová česká výprava do Izraele čítala i tři desítky členů podnikatelské delegace. Do Izraele dorazili zástupci nejrůznějších odvětví včetně společnosti Škoda Transportation. Právě o její lokomotivy, ale také auta je v Izraeli zájem. Vedle toho ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) vidí šanci na to, aby se Česko prosadilo na poli budování izraelské plynárenské infrastruktury.

„Budoucnost patří těm, kdo inovují. Když neinovujete, když se nezlepšujete, zemřete,“ uvedl na podnikatelském fóru v Jeruzalémě premiér Izraele Benjamin Netanjahu. 

„Máme kapacity to udělat, máme vědu, technologie, vy máte průmysl, skvělý průmysl, musím říci,“ vysekl Čechům poklonu Netanjahu před přihlížejícím českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Velmi rádi vás tu vidíme, chceme s vámi dělat byznys,“ dodal během své dvou a půl minutové řeči živě gestikulující Netanjahu.   

Tahle slova musela být balzámem na duši i ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Upozrornil například na několik izraelských tendrů na elektrifikaci železniční sítě.

„Jsou tady české firmy, které o to mají zájem, ať už je to Škoda Transportation, která má zájem o dodávku lokomotiv, nebo firma AŽD, která chce dodávat signalizaci. To je něco, co my jako vláda podporujeme a budeme podporovat,“ uvedl Mládek a dodal: „Jsou to miliardové kontrakty.“

Vlády Česka a Izraele na základě společného vládního prohlášení ocenily výsledek mezivládních konzultací, které se odehrály již počtvrté. Další by měly následovat v roce 2018 v Praze.

„Obě vlády posoudily obchodní vztahy a uvědomují si, že objem obchodu v roce 2015 mírně zaostával za rekordním rokem 2012. Proto souhlasí s dalším rozšířením a diverzifikací obchodních a investičních toků na základě vzájemné výhodnosti,“ uvádí prohlášení zveřejněné po jednání Čechů s Izraelci.     

I o této vzájemné výhodnosti jednal Mládek v Jeruzalémě. Vyrazil nejen na česko-izraelské obchodní fórum, ale také na bilaterální jednání s ministrem národní infrastruktury, energetiky a vodních zdrojů Yuvalem Steinitzem a vrchním ředitelem Ministerstva hospodářství a průmyslu Amitem Langem.

Izraelský zemní plyn jako šance pro Česko

Šéf obchodu nastínil, v čem by se české firmy mohly v budoucnu prosadit. „Jedna z těch šancí pro české firmy je v tom, že Izrael, ale nejenom Izrael, objevil ve Středozemním moři poměrně významná ložiska zemního plynu a Izrael se pravděpodobně stane vývozcem zemního plynu, takže bude tady poptávka po té infrastruktuře všeho druhu a dodávkách pro plynový průmysl, které jsou české firmy schopny zvládat. A samozřejmě v budoucnu je také možné, že budeme vozit také nějaký plyn z Izraele, to v tuto chvíli ale není priorita, protože plynu máme dostatek. Spíše české firmy se mohou podílet na plynové infrastruktuře,“ uvedl Mládek. 

Českým novinářům v Jeruzalémě Mládek také sdělil, v čem je obchodní kontakt jako takový s Izraelem přínosem. „Izrael je zajímavý pro české firmy z jednoho důvodu - protože Izrael je dobrý v tom, v čem my máme některé rezervy, především Izrael má export s vysokou přidanou hodnotou. Je to částečně vynuceno okolnostmi, protože Izrael nemá moc velké obchodní vztahy, pokud vůbec nějaké, s okolními zeměmi, takže se orientuje spíše na vzdálené trhy a snaží se exportovat zboží s vysokou přidanou hodnotou,“ říkal Mládek.

„To je určitě směr, který nás v tuto chvíli nejvíce zajímá. Protože když se na to podíváte celkově, v ČR jsme dosáhli toho, že máme nejnižší nezaměstnanost v rámci EU, to je pěkné, ale také se musíme podívat, jak kvalitní jsou některá pracovní místa a některá zjevně nejsou, protože máme také hodně logistických skladů, kde se jen něco překládá odněkud někam a kde ty výplaty skutečně nejsou velké. Další boj bude o to, abychom to posunuli směrem k výrobkům s vyšší přidanou hodnotou, jak to dělá Izrael,“ dodal český ministr.

eda22 ( 25. května 2016 08:10 )

Češi provozují otrokářství?

stacho ( 25. května 2016 07:25 )

Jedině otrokářstvím....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa