Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„To je idiocie,“ říkal Zeman u soudu. Vpustili tam jen pár lidí na vstupenky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. května 2016
09:00

Kvůli dalším milionům z kauzy sporu ČSSD o Lidový dům vyrazil v úterý k soudu současný prezident Miloš Zeman, dříve šéf sociální demokracie. Hned po ránu se vyskytla komplikace pro řadu přítomných novinářů. A to omezené množství vstupenek, které rozdali u soudu na Praze 1. Zeman přitom dorazil s celou hradní suitou – kancléřem Mynářem, mluvčím Ovčáčkem i šéfem protokolu Forejtem. „To je idiocie,“ říkal při výpovědi žalujícího.

Na Zemana jako do Národního? K Obvodnímu soudu pro Prahu 1 rozdávali v úterý ráno nezvykle vstupenky. A to kvůli omezenému počtu pouhých 14 míst pro veřejnost v malé jednací síni, kam bylo stání umístěno. Že by byla zvolena kvůli velkému zájmu novinářů a veřejnosti o výpověď prezidenta republiky větší jednací síň, to nikoli.

„Byl předsedou strany, kdo jiný by měl vypovídat,“ řekl v nacpané uličce před soudní síní notář Václav Halbich, který se s ČSSD soudí podobně jako někdejší advokát sociální demokracie Zdeněk Altner. Kdysi prý byli kamarády. A partnery.

Miliony od ČSSD má nyní na základě rozhodnutí soudu dostat ale jen Altner. A to kvůli tomu, že byl veden ve smlouvě o spolupráci se sociální demokracií jen on. Právě Miloš Zeman s advokátem Zdeňkem Altnerem uzavřel 2. května 1997 coby předseda ČSSD za stranu smlouvu, která obsahovala i smluvní pokutu v případě, že by Altnerovi nebyla po úspěchu ve sporu vyplacena odměna.

Nyní jde o více než 300 milionů pro Altnera právě kvůli penále, které v průběhu let narostlo do astronomických výšin. To Halbich po ČSSD požaduje „jen“ 17 milionů korun za právní služby pro stranu v boji Lidový dům.

Spor o jejich sídlo se sociálním demokratům podařilo i díky právníkům vyhrát v roce 2000, následovaly však soudní tahanice o vyplacení odměn. A to i kvůli rozporu Altnera s jeho partnery Zdeňkem Hájkem a právě Václavem Halbichem.

Občanku po Zemanovi u soudu nechtěli

„Budete chtít, paní předsedkyně, občanský průkaz?“ ptal se Zeman pří příchodu do soudní síně. „Pane prezidente, není to nutné,“ reagovala soudkyně Hana Marsová. „Já nedoslýchám, velice se za to omlouvám, stařecká choroba, prosil bych trošku nahlas,“ říkal Zeman soudkyni. Během své výpovědi seděl na lavici za řečništěm, stát nemusel. Jeho problémy s bolavým palcem u nohy jsou dobře známé.

O Altnerových partnerech Zeman prohlásil: „V době podpisu té smlouvy jsem ty osoby neznal a nevylučuji, že v této době je neznal ani pan Altner. V každém případě, když byl soud v roce 2000, tak si vybavuji jedno jméno, jméno pana Halbicha, a vím, že tam byl minimálně další jeden právník, ale jeho jméno si nepamatuji.“

„Z mého hlediska a hlediska sociální demokracie byl jediným partnerem pan Altner,“ dodal Zeman u soudu.

Zeman: V té době jsem netrpěl demencí

Pokud si Altner vybral spolupracovníky, byla to už jeho věc, uvedl Zeman. Na jméno pana Halbicha si vzpomněl „patrně proto, že teď bylo uváděno v novinách“. „Pro nás byl partner výlučně pan Altner a nějaké dohody s někým jiným, to nás nezajímalo,“ stál si Zeman za svým.

Vzpomenul na to, že byl Altner pro to, podat podnět v boji o Lidový dům k Ústavnímu soudu, zatímco někteří právníci prý byli proti. „Můj názor byl, že tím podáním nic nezkazíme,“ pokračoval prezident.

A vy jste kdo?“ ptal se Zeman žalobce Halbicha. „Pokud jste pan doktor Halbich, dovolte, abych vás pozdravil,“ dodal.

Video  Zeman soud  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zeman také promluvil o problému, jaký následně s Altnerem a jeho parťáky vyvstal: „Byli jsme informováni o tom, že vznikly spory mezi třemi lidmi, tedy panem Altnerem a dvěma spolupracovníky. Nevěděli jsme, komu vlastně máme co vyplatit, z toho prostého důvodu, že jsme neznali, jak si dříve nebo později, než ty spory podíl na smluvně dohodnuté odměně rozdělili.“

O smlouvě, kterou Zeman s Altnerem podepsal, prezident řekl: „V té době, pane doktore, jsem ještě netrpěl demencí, takže z toho logicky vyplývá, že obsah té smlouvy pro mě byl srozumitelný.“

K otázce vysokého penále Zeman zmínil druhou stranu věci, že se Altner zavázal, že v případě neúspěchu v kauze Lidového domu si nebude nárokovat nic.

„Jednalo se o rozsáhlý přibližně miliardový majetek, z něhož pak sociální demokracii za celou dobu až do dneška plynuly skutečně nemalé příjmy... Takže pokud vznikly pochybnosti o výši honoráře nebo o smluvní pokutě, tak u smluvní pokuty odpovídám, že se tehdy samozřejmě nepředpokládalo, že celá věc bude trvat 16 let,“ bránil se Zeman.

Prezident Miloš Zeman přichází do soudní síně, aby svědčil v případě žaloby notáře Halbicha na ČSSD Prezident Miloš Zeman přichází do soudní síně, aby svědčil v případě žaloby notáře Halbicha na ČSSD | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Přestřelka s Halbichem: Idiocie, hřímal Zeman

Halbich se Zemana také ptal, zda uspořádal v Lidovém domě schůzky s právníky, které proběhly často v noční době. „Pane doktore, vzhledem k tomu, že od té doby uplynulo 16 let, tak je příliš lichotivé, předpokládat ode mně, že si budu nějaké konkrétní porady k této věci pamatovat,“ reagoval Zeman.

„Já jsem s vámi mluvil naposledy v květnu v roce 2000, když jsem si vám stěžoval, že jsme se dostali s Altnerem do velmi ostrého rozporu, jestli si pamatujete, co jste mi odpověděl?“ tázal se Halbich Zemana. „Co to je zač, ten Altner? V životě jsem ho neviděl,“ řekl mu prý Zeman.

„To je naprosto absurdní, co tvrdíte, je to, troufám si tvrdit, dokonce lež... Jestliže v roce 1997 s někým uzavírám smlouvu, tak se s ním zcela logicky osobně sejdu. Vy teď mluvíte o roku 2000, o nějakém imaginárním rozhovoru. A chcete mi tvrdit, že já jsem doktora Altnera vůbec neznal. To je idiocie, omlouvám se za ten výraz, protože před třemi lety jsem s ním podepisoval smlouvu,“ reagoval Zeman.

Do soudní síně vyrazila hlava státu v doprovodu kancléře Vratislava Mynáře, šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta i mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Barbora Snopková jako svědkyně u soudu, kde notář Halbich požadoval miliony po ČSSD Barbora Snopková jako svědkyně u soudu, kde notář Halbich požadoval miliony po ČSSD | Blesk - Jaroslav Šimáček

Svědkyně Snopková: Získání Lidového domu bylo pro ČSSD klíčové

Zeman opustil jednací sál v 9:24, jako další vystoupila po krátké pauze inženýrka Barbora Snopková. „Já jsem byla ve funkci vedoucí ekonomické sekce,“ uvedla o svém vztahu k ČSSD.

Na chodbě se předtím bavila s notářem Halbichem. „Smlouva (s Altnerem – pozn. red.) byla až vyvrcholením procesu, který trval určitou dobu. Když jsem přišla do té funkce, celá strana ČSSD měla problém, že jí nebylo přiznáno vlastnictví Lidového domu. Z tohoto důvodu neměla majetek, neměla nic, ani své historické sídlo,“ říkala Snopková.

Všichni v sociální demokracii podle ní přemýšleli, jak získat Lidový dům do vlastnictví. „S tím přišel pan doktor Altner, který vymyslel svou metodu, přístup, jak by se nemovitost mohla vrátit do majetku sociální demokracie. V té době řekl, že to probere se svými kolegy, což byl doktor Hájek a pan doktor Halbich. Všichni tři přišli s tím, že se uzavře smlouva na pana doktora Altnera,“ svědčí Snopková.

Smlouva s Altnerem a jeho parťáky byla následně podle Snopkové projednána politickým grémiem strany. „Posléze ji předseda strany podepsal. V jeho sekretariátu byli v té době všichni tři pánové přítomni,“ vypověděla. „Opravdu, co který z těchto tří pánů dělal, to nemohu říct, ale vím, že se účastnili těch jednání,“ pokračovala Snopková. „V tu chvíli, když se to podepisovalo, když to pan Svoboda parafoval a pan Zeman podepisoval, tak jsem byla v té místnosti,“ dodala na Halbichův dotaz.

Dohodu tří advokátů Altnera, Halbicha a Hájka prý Snopková viděla v kopii, bylo však na nich, jak si vztahy uspořádali. Dle ní se v té době chovali právníci dobře. „Pan doktor Altner svému přítomnému kolegovi říkal: Vašíčku, udělej tohle, udělej tamto,“ vzpomínala Snopková. I ona upozornila, že smluvním partnerem pro ČSSD však byl pouze advokát Altner, jak předtím zmínil i Zeman.

„Pro nás bylo to vrácení Lidového domu velmi důležité. Jedna věc byla morální, druhá satisfakční,“ dodala Snopková. ČSSD dle ní „téměř nemohla vůbec nic dělat, svou činnost měla ochromenou“. „Ono když se řekne Lidový dům, každý si představí jen tu frontu do Hybernské, ale to je celý kasárenský útvar,“ upozornila na to, že Lidový dům zahrnuje i řadu domů, z nichž měla a má ČSSD výnosy.

„Jsou na světě slušní lidé, kteří ještě berou ohled na pravdu,“ poděkoval jí za její výpověď Halbich. Po Snopkové předstoupil jako další svědek inženýr Uhlíř, který vedl ekonomickou sekci ČSSD od roku 1999 právě po Snopkové. Smlouvu s Altnerem našel prý v soupisu mezi materiály, který mu předala Snopková. „Byla uložena v trezoru,“ uvedl Uhlíř. Jako ekonoma ho zaujalo, že je ve smlouvě uvedena i smluvní pokuta. Na grémiu strany na to i před Milošem Zemanem upozorňoval. Dnes musí dle soudu platit Altnerovi ČSSD vysoké penále.

Video  Barbora Snopková jako svědkyně u soudu, kde notář Halbich požadoval miliony po ČSSD  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Halbich: Altner jen přemýšlel, jak nás okrade

„Myslím, že byly naprosto střízlivé a naprosto pravdivé, na rozdíl od pana prezidenta byly naprosto pravdivé,“ reagoval Václav Halbich na výpovědi svědků. „Já nevydržím stát, to se moc omlouvám. To bych tam padnul,“ odmítl i on výpověď v řečništi. „Altner do kanceláře za panem Zemanem vůbec nevstoupil... Já jsem Altnera znal 30 let, my jsme byli spolužáci z fakulty, 30 let jsme se znali, z toho jsme řadu let kamarádili,“ říkal Halbich.

Když byl na smlouvě s ČSSD uveden pouze Altner, chápal to s Hájkem, který je dnes již po smrti, jako otázku prestiže a Altnerovi na to kývli. „On už v tom roce 1997 přemýšlel jenom o tom, jak nás okrade,“ říkal však nyní Halbich. „Kdybychom u toho nebyli s Hájkem, tak se ta věc nepohnula ani o milimetr,“ tvrdil. Halbich zmínil schůzky s prezidentem Zemanem. A jmenoval jejich účastníky. „Nejprve Snopková, potom Uhlíř, celé ty tři roky Zeman,“ zmínil Halbich.

„On (Zeman – pozn. red.) byl velmi bystrý, ptal se opravdu velmi profesionálně. Schůzek bylo sedm... Altner tam v životě nebyl,“ tvrdil Halbich. „Nedám vám ani vindru, jděte do h*jzlu,“ řekl mu prý po vyhraném sporu Altner. Halbich si stěžoval, že se spor vede již 17 let. „Mimořádně ubohá země, s tímhle si nedokážu poradit, s takovým člověkem,“ rozohnil se Halbich. Soudkyně ho upozornila, aby takto nemluvil o České republice.

Notář Václav Halbich si během projednávání žaloby na ČSSD požádal o přestávku na cigaretu Notář Václav Halbich si během projednávání žaloby na ČSSD požádal o přestávku na cigaretu | Blesk - Jaroslav Šimáček

Zeman děkoval Halbichovi za boj o Lidový dům dopisem

Po chvilce Halbich soudkyni Marsovou požádal: „Mohu se vzdálit? Já bych se přiznal, že si potřebuji zakouřit.“ Soudkyně Marsová po další přestávce četla důkazní materiály. Jedním z nich bylo poděkování Miloše Zemana Václavu Halbichovi za pomoc v boji o Lidový dům a vyjádřené uznání za vykonanou práci. S vlastnoručním podpisem Miloše Zemana. Za boj o Lidový dům poděkoval tímto způsobem Zeman i dalšímu Altnerovu parťákovi Hájkovi.

„Děkovný dopis jsem posílal všem třem po uzavření celého případu. Z toho logicky vyplývá, že po uzavření tohoto případu jsem již věděl, kdo ti lidé byli. V době, kdy jsem uzavíral smlouvu s panem Altnerem, jsem to prostě nevěděl,“ říkal u soudu Zeman.

vamberk ( 25. května 2016 00:37 )

gabreta ( 24. května 2016 17:58 )

Jen do Zemana. A přitom si stačí vspomenout jméno Richard Salzmann a hned vidíte, jak je to u nás s podpisem čehokoli! Mezi obviněnými ani obžalovanými nikdy nebyl generální ředitel KB v letech 1992 – 1998 Richard Salzmann, přestože měl jako předseda představenstva absolutní odpovědnost za podpis smlouvy s Izraelským občanem Barakem Alonem. Barakův tunel stál tenkrát daňové poplatníky 8 miliard!! Stejně tak nebyl českými orgány obviněný samotný Barak Alon! Jo, ale to tenkrát vládla ODS a na to se u nás rychle zapomíná. Tenkrát ty tunely platili daňoví poplatníci. Tentokrát jde o prachy ČSSD a ti jsou mi ukradení!!

honzanachloupky ( 24. května 2016 15:14 )

Doplnuji, ze Zeman je nejen fyzicka a psychicka troska, ale take moralni odpad

vamberk ( 24. května 2016 15:11 )

Každým svým vystoupením předvádí Zeman zpupnost. Jeho "bonmoty" - to je jen vznešené pojmenování pro urážky a rádobyvtipnost - je to zamindrákovaný a přisprostlý chudák. Za takovéhoto prezidenta se stydím.

honzanachloupky ( 24. května 2016 12:38 )

No nazdar. Nas prezident je skutecne fyzicka i psychicka troska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa