Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Populismus prohrál, i Zeman může padnout: Čeští politici chválí rakouskou volbu

Autor: ČTK, val, tmp - 
23. května 2016
19:04

Převážná část českých politiků uvítala, že v rakouských prezidentských volbách zvítězil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, který těsně porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera. Ten se profiluje jako protiuprchlický a bývá označován za populistu. Čeští politici vnímají výsledek voleb jako vítězství rozumu právě nad populismem.

„Gratuluji panu Van der Bellenovi ke zvolení a těším se na dobrou sousedskou spolupráci,“ komentoval výsledek rakouských prezidentských voleb premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vítězství Van der Bellena považuje za signál otevřenosti a tolerance vyslaný většinou rakouských voličů. „I v nesnadné době, kterou Evropa prochází, je možné uspět, aniž by politik podléhal populismu a nacionalismu,“ dodal premiér.

„Je to dobře nejen pro Rakousko, ale pro celou Evropu,“ uvedl po zasedání vlády ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Van der Bellen je dobrá zpráva. Nesmíme ale přehlížet důvody, které vedly polovinu Rakouska k volbě kandidáta krajní pravice,“ napsal na Twitteru předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Místopředseda lidovců Marian Jurečka popřál Van der Bellenovi, aby dokázal Rakousko sjednotit.

„Mám radost, že mohu pogratulovat panu prezidentovi, a věřím, že bude pokračovat v té politice renesance česko-rakouských vztahů a že ho to bude bavit stejně jako prezidenta Fishera, který v tom byl velmi angažovaný,“ komentoval v Bruselu pro Blesk.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Hlavně bych mu přál, aby si poradil s tou trhlinou a s tím, jak se rakouská společnost rozštěpila. Já doufám, že vítězství bude začátkem cesty k tomu, aby Rakousko bylo pro nás spolehlivý a čitelný partner,“ dodal.

Hrad se k výsledkům voleb vyjádří v úterý, na tiskové konferenci stanovisko prezidenta oznámí jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle předsedy opozičního Úsvitu Miroslava Lidinského prezidentská volba jasně ukázala, že Rakousko začalo hledat svoji novou tvář. „Je to velký den pro všechny Rakušany, kteří se nechtějí stát stádem EU. Sice kandidát Norbert Hofer těsně nezvítězil, ale občané jasně ukázali, že už nechtějí diktát z Bruselu. Nový prezident tak bude tuto silnou vůli muset respektovat,“ sdělil. Hoferův výsledek je podle něj „obrovským příslibem pro sjednocené strany v Pevnosti Evropa pro další práci i volby v národních státech Evropy“.

Vládní politici drželi palce Van der Bellenovi. „Dobrá zpráva nejen pro Österreich, ale i pro celou Evropu! Rozum a rozvaha zase jednou nakonec zvítězily,“ reagoval na výsledky hlasování ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi ke zvolení novým rakouským prezidentem. Je to těsné, ale pro Evropu důležité vítězství,“ přidal se ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Lidovecký ministr zemědělství Jurečka využil těsné vítězství Van der Bellena k tomu, aby povzbudil možné protikandidáty současného českého prezidenta Miloše Zemana. „Věřím tomu, že i v České republice to otevírá možnosti pro všechny, kteří zvažují kandidovat v příští prezidentské volbě, že zdaleka dopředu nemusí být rozhodnuto o jasném vítězi,“ řekl. Zemanovi vyprší mandát na začátku roku 2018, on sám zatím svou kandidaturu pro druhé funkční období nepotvrdil. O možných soupeřích se zatím spíše spekuluje, podle některých hlasů Zeman nemá konkurenci.

Předseda opozičních občanských demokratů Petr Fiala považuje výsledky voleb za signál, že rakouští voliči nejsou spokojeni s politikou tradičních vládních stran.

Díky korespondenčním hlasům Van der Bellen velmi těsně porazil Hofera, který vedl po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech. I když pětačtyřicetiletému odpůrci imigrace Hoferovi úřad prezidenta těsně unikl, patří výsledek kandidáta Svobodných mezi dosud největší úspěchy této pravicově populistické strany. V čele Rakouska stane Van der Bellen na dalších šest let.

jarumas ( 25. května 2016 12:32 )

Chvália podvodné voľby? Rakúske a Švajčiarske noviny to označili za podvod - protikandidát "víťaza" vyhral v 97 % volebných okrskov, vo zvyšných bola volebná účasť 149 %, 560 % a podobne.

sendrasak ( 25. května 2016 05:12 )

Je dobře, že fašoun podporovaný Kremlem prohrál.

hejhej ( 24. května 2016 10:19 )

Podle našich praštěných politiků Ti, co používají zdravý rozum a jsou proti islamizaci Evropy jsou populisté. A co jsou politici, kteří před volbama slibují nesplnitelné - to nejsou popupisté: Sobotka, Kalousek, ušišlaný K.S. Fiala , Bělobrádek apod. Jsou populisté a lháři !!!!!

gabreta ( 24. května 2016 09:42 )

"Díky korespondenčním hlasům Van der Bellen velmi těsně porazil Hofera, který vedl po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech." Já bych řek, že Díky korespondenčním hlasům, prohrála tolik omílaná demokracie! Manipulovatelné korespondenční hlasy ve volbách, vyhovují Amíkům a Bruselu, aby mohli dál vést politiku likvidace Evropy! Velebnosti, jdu blejt.

tgbg ( 24. května 2016 07:44 )

RUS komunistické klany,ilumináti a všechny ty tajné spolky v režii KGB de facto vládci a strůjci všech válek a zla budou stále škodit této planetě . ale vy zku.rvenci,jednou vám ani prachy nepomůžou. orel vás umlátí čepicema. I hňupa Repelosa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa