Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malí živnostníci Babišovi neutečou. Omezit EET jen na plátce DPH vláda odmítá

Autor: ČTK - 
23. května 2016
16:16

Vynětí podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun z elektronické evidence tržeb v pondělí odmítla vláda. Informoval o tom mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Podle materiálu pro vládu by zavedení opatření zhatilo některé cíle této povinnosti. Opoziční TOP 09 navrhovala, aby evidence tržeb dopadla jen na plátce daně z přidané hodnoty, tedy nad jeden milion korun tržeb ročně. Bez ohledu na stanovisko vlády se bude návrhem zabývat Poslanecká sněmovna, protože jde o poslanecký návrh.

Úprava TOP 09 podle podkladů pro ministry odporuje smyslu zákona, který zavede novou povinnost pro první skupiny podnikatelů od prosince. „Mohla by vést k prohloubení konkurenční výhody těch daňových subjektů, které záměrně vykazují nižší tržby proto, aby nepřekročily rozhodnou hranici pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty,“ stojí v dokumentu.

Pokud by zákonodárci opoziční předlohu schválili, nedosáhlo by se podle materiálu pro vládu narovnání tržního prostředí a omezení šedé ekonomiky. Otevřel by se také prostor pro obcházení evidenční povinnosti umělým dělením podnikatelské činnosti jednoho podnikatele na více subjektů tak, aby se žádný z nich nestal plátcem daně z přidané hodnoty, píše se v něm.

Likvidace drobných podnikatelů?

Povinnost evidence tržeb zahrne nejprve hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby i maloobchodní a velkoobchodní firmy. Pak se mají postupně přidávat další podnikatelské obory.

Novinka spočívá v tom, že podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku.

Předkladatelé novely z řad poslanců TOP 09 v důvodové zprávě uvádějí, že její celkový dopad na veřejné rozpočty nebude záporný. Případnou ztrátu z výběru daně by měla vyrovnat skutečnost, že se nebudou uzavírat provozovny a neutlumí se drobná podnikatelská aktivita.

Pro drobné podnikatele ve službách bude evidence tržeb podle TOP 09 likvidační. Půjde podle strany třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoIiccssd4 ( 23. května 2016 18:56 )

Je vidět, že jsi skutečný odborník!

byvalyvoIiccssd4 ( 23. května 2016 18:54 )

EET mělo v tomhle podělaným státě fungovat už dávno. Zmetci, žijící jen z daňových úniků by odpadli (jsou to ti co na EET nadávají a v jejich případě se není čemu divit) a ti poctivější by měli hned lepší podmínky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa