Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka zasadil v Izraeli strom. Ve vyprahlé půdě ho mají i Klaus a Merkelová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. května 2016
10:20

Památeční olivovník zasadil v Izraeli český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Motyky se chopil na místě, kde roste strom i německé kancléřce Angele Merkelové, českému exprezidentovi Václavu Klausovi a dalším státníkům. Po oficialitě ve vyprahlém Jeruzalémě následují jednání na nejvyšších úrovních. Kromě premiéra se jich účastní i další členové vlády.

S prezidentem Reuvenem Rivlinem i premiérem Benjaminem Netanjahuem měl naplánovaná nedělní jednání předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Rivlin ho přijme v prezidentské rezidenci.

Sobotkův jednací den v Jeruzalémě však začal lesnickou prací. Vysadil strom v KKL Memorial Forest pod horou Mt. Herzl. A při té příležitosti si střihl i krátký proslov.

„Je mi skutečně velkou ctí, že dnes během účasti na česko-izraelských mezivládních konzultacích mohu v přítomnosti ostatních členů české vlády zasadit strom v rámci projektu Židovského národního fondu na zalesňování izraelské půdy,“ uvedl Sobotka.

Část premiérova proslovu v Jeruzalémě:

Video  Projev premiéra Sobotky před zasazením stromu v Jeruzalémě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Český premiér uvedl, že výsadba lesů je také jedním ze symbolů tradičního přátelství mezi Českem a Izraelem a na rozšiřování českého lesa v Negevské poušti se svými příspěvky podílí čeští občané, podnikatelé a také židovské a křesťanské komunity.

Sobotka při té příležitosti zmínil, že členové české vlády do Izraele pravidelně přijíždí. „S izraelskými partnery při našich jednáních také pravidelně hovoříme o vývoji v regionu Blízkého východu. Časté zprávy o bezpečnostních hrozbách, násilí sledujeme v ČR se znepokojením a také se sympatiemi pro Izraelce, jejichž každodenní život ovlivňují,“ dodal předseda vlády. Na členy jeho kabinetu posléze po zasazení stromu na vyprahlém svahu čekalo občerstvení v příjemnějším stínu pod olivovníkem.

Podívejte se, jak si premiér poradil s motykou:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka sází strom v Jeruzalémě.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Vedle toho byla další doplňkovou kulturní akcí návštěva izraelského národního muzea v Jeruzalémě. V tomto předním světovém muzeu biblické archeologie, umění a půl milionu exponátů z nejrůznějších dob i koutů světa se nachází i Svitky od Mrtvého moře. Nachází se na pahorku nedaleko vládního komplexu s Knesetem (izraelský parlament), s jehož předsedou Juli-Joelem Edelsteinem se Sobotka sejde také.

Na mezivládní konzultace se svými protějšky vyrazilo se Sobotkou dalších sedm ministrů. Naposledy byli v Jeruzalémě v listopadu 2014, byť v odlišném složení i s vicepremiérem Bělobrádkem, který je nyní pro změnu v USA.

Zatímco premiér Sobotka se vydal řešit mj. bezpečnostní otázky, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jednal v Jeruzalémě, kde se teploty vyšplhaly ke třicítce, o hospodaření s vodou a opatřeních v boji proti suchu.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která dorazila po vlastní ose z českých dnů v čínském Pekingu, řešila pro změnu, jak dostat české turisty do Izraele a Izraelce naopak do Čech.  

Video  Zeď nářků v Jeruzalémě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

lojzo ( 22. května 2016 18:13 )

To si vzal sebou i toho nácka HERMANA?!Jak ON může říci že Evropa byla vyvalená!Když se na něj člověk kdykoliv podívá,vidí to vyvalený tele,který jde na porážku!ON je ze všeho dodnes paf a proto se stále vymlouvá na svoje farizejství,slamismus a fašismus v jednom skoro člověkovi!ON by měl sázet stromky v česku a ne v Jeruzalému!Nebo chce inklinovat k judaismu?On neví kde mu kápne více a proto kličkuje jak srnec před zásahem!

vhs22 ( 22. května 2016 16:04 )

MISLITELI

vhs22 ( 22. května 2016 15:52 )

vIadimir1950 ( 22. května 2016 15:51 )

Kraky je zdejší zaujatý soudruh, jistě donášel na sousedy a spolupracovníky, je to ŠMEJD , měl viset

vIadimir1950 ( 22. května 2016 15:49 )

Moje řeč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa