Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kam se ztratil Topolánkův exministr? Říman podniká, comeback nechystá

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. května 2016
19:49

Někdejší ministr dopravy v Klausově vládě a ministr průmyslu a obchodu v Topolánkově vládě Martin Říman nedávno oslavil 55. narozeniny. Z vrcholné politiky se však stáhl do ústraní a návrat neplánuje. Blesk.cz na křtu nové knihy Mirka Topolánka (60) prozradil, co dnes dělá.

Expremiér Mirek Topolánek ve čtvrtek pokřtil svou knihu „Hlavně se neposrat“ a pozval na křest i dva své někdejší podřízené z vlády a dnes kamarády Miroslava Kalouska a také Martina Římana.

Exministr a exposlanec Martin Říman se stal členem ODS již v roce 1991 a po úspěších v komunální politice na Frýdecko-Místecku, odkud pochází, se vydal dobýt velký politický svět do Prahy.

Poslancem se stal v červnu 2002, již předtím za sebou měl první ministerskou éru – od července 1996 do ledna 1998 působil jako ministr dopravy ve vládě Václava Klause. Také Topolánek si ho vytáhl do vládního kabinetu – do čela resortu průmyslu a obchodu, kde Říman velel od září 2006 do května 2009. Působil v obou Topolánkových vládách. 

Říman: „Nechtěl jsem být politik na vejminku“

V červnu 2010 Říman skončil v Poslanecké sněmovně a namířil si to do dozorčí rady ČEZ, kde dělal předsedu. Odešel z ní v říjnu 2011, nějaký čas působil také jako šéfporadce premiéra Petra Nečase. Z vysoké politiky však nakonec zcela zmizel. Co říká na případný comeback? „Určitě neplánuju,“ zareagoval pro Blesk.cz.

O svém odchodu z politiky se však rozpovídal obšírněji. „Odešel jsem proto, protože mi bylo 50 v roce 2011 a já jsem věděl, že je to tak poslední okamžik, kdy se dá začít dělat ještě něco jiného. Rozhodně jsem nechtěl být takovým tím politikem na výminku, který se třese o to, aby byl zvolen ještě jedno volební období, aby to doklepal do toho důvodu, to jsem nechtěl,“ pokračoval exministr.

„Podnikám v poradenství, v cestovním ruchu, v realitách a v podstatě na malinké úrovni a uživím se,“ řekl Blesk.cz Říman. Další někdejší ministr dopravy Vít Bárta v roce 2013 na svých stránkách tvrdil, že je s Římanovým jménem a firmou, do které investoval, spojen hotel Pokrok u ski areálu Bílá v Beskydech.

Video  Co dělá exministr Martin Říman?  - Blesk - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Miroslava Kalouska, který je na rozdíl od Římana stále ještě aktivním politikem, musel prý Mirek Topolánek ke spolupráci přemlouvat a „lámat“. Na dotaz, proč přijal Říman nabídku pomoci Topolánkovi s knihou a dorazil i na jeho křest, uvedl Blesk.cz: „Protože si Mirka Topolánka vážím a vždy se mi dobře spolupracovalo. Když mě požádal, tak jsem neváhal ani vteřinu a řekl jsem ano.“

Jako plus knihy, která odkrývá i zákoutí české vrcholné politiky, vidí následující: „Přínosná doufám bude určitě v tom, že lidé zapomínají velmi rychle a to, co bylo před pěti, deseti lety jako kdyby bylo v předminulém století. A že ti, kdo si ji přečtou, tak si vzpomenou, že politika nebyla vždy taková jako je teď.“

„Topol se nezapře,“ říkal Říman na křtu

Říman dostal od Topolánka úkol připojit komentáře ke druhé kapitole knihy. „Druhou kapitolu 2002 až 2006 do našich vyhraných voleb komentuje člověk, který se mnou prožil velmi intenzivně, a to je Martin Říman. Trojnásobný ministr, dvakrát ministr v mých vládách, člověk, kterého si nesmírně vážím a s kterým – a s Mirkem Kalouskem – jsme vlastně v té vládě drželi tu liberálně-konzervativní linku. Já si toho dodnes vážím,“ uvedl Topolánek na křtu Římana.

A poprosil každého ze „sudičkářů“, aby něco od srdce řekl. „Topol se nezapře. Já jsem vůbec netušil, že tady budu mít něco říkat,“ zareagoval Říman.

Video  Exministr Martin Říman, jedna ze „sudiček“ Topolánkovy knihy  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

A zavzpomínal na dobu, kdy se volil nástupce Václava Klause v čele ODS. Topolánek ho prý o pomoc s knihou požádal po telefonu někdy v lednu, začátkem února.

„Jestli bych něco nenapsal na to téma, když vybojoval ten titul a pak s ním měl dělat něco rozumného. Což nebylo jednoduché, protože stát se předsedou ODS po více než desetileté dominanci Václava Klause… Já osobně jsem si tehdy velmi intenzivně kladl otázku, ať to vyhraje z těch kandidátů, kteří tuším byli čtyři ve Františkových lázních, ať to vyhraje kterýkoli z nich, jestli opravdu vůbec ODS je schopna po ztrátě Václava Klause přežít,“ říkal Říman.

Říman: Já jsem ho nevolil

„Já jsem ho nevolil,“ přiznal následně Říman o Topolánkovi a ten rychle přitakal: „Nevolil.“ Následně ale Říman říkal, že Topolánek byl (nejen) pro ODS z odstupem času tou nejlepší volbou. „Těch minimálně šest let do roku 2008 to vedl dobře, šlo to dobře, nicméně – a to už odkazuji na to, co píšu v té knížce – od počátku tam byly zabudovány určité časové miny, které někdy kolem toho roku 2008 se začaly dostávat na povrch,“ poznamenal exministr.

„Jsem rád, že si mě tady vybral mezi ty sudičky nebo kmotry, jakkoli to zní pejorativně. A jsem mu osobně vděčný za to, co mi umožnil jakožto poslanci, členu ODS, co mi umožnil dělat. Já jsem si v podstatě dělal vždycky za něho, co jsem chtěl,“ dodal Říman.

moiaza ( 20. května 2016 22:05 )

 No to je úžasná fotka. Vrána k vráně sedá, lump lumpa si hledá. Trio lumpů, zlodějů a podvodníků na jedné fotce. To se hned tak nevidí.

vhs22 ( 20. května 2016 21:49 )

Proč je pouštíš do bytu

Roadwin125 ( 20. května 2016 21:42 )

Všichni se všemi, levo , pravo, komouši.

schelly ( 20. května 2016 20:05 )

To je tada sešlost, samá kreatura a politická mrtvola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa