Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Starostové berou málo, stejně jako poslanci.“ Krnáčová je pro přímou volbu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. května 2016
09:30

Před podzimními krajskými volbami se opět mluví o tom, zda je současný volební systém v Česku ideální. O tom, co by přinesla přímá volba hejtmanů a především starostů, diskutovali v Praze primátorka Adriana Krnáčová či předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Krnáčová se pozastavila nad tím, že jsou starostové málo placeni. A Blesk.cz řekla, co si myslí o aktivitě prezidenta Miloše Zemana, který přímou volbu podporuje.

„Vím, že se blíží krajské volby, které se Prahy nedotknou,“ říkal na debatě v Šebkově paláci v Praze politolog Pavel Šaradín. „Naštěstí,“ poznamenala se smíchem pražská primátorka Adriana Krnáčová během diskuze „Zavedení přímé volby hejtmanů a/nebo starostů“, kterou uspořádal Institut pro politiku a společnost.

„Jsem ráda, že toto téma někdo dělá, protože hned odpovím, proč chtějí nejenom politikové, ale možná i normální lidé, kteří se ocitnou v politických funkcích, přímou volbu. Má to několik důvodů a mluvím z vlastní zkušenosti. Přímá volba samozřejmě nezaručuje to, aby všechno fungovalo dobře, ale může to být nástrojem, jak zlepšit a zefektivnit řízení radnic. Zejména takových, které jsou složené z několika politických stran,“ míní Krnáčová, která je pro přímou volbu starostů. U hejtmanů je však situace poněkud jiná.

Přímá volba hejtmanů? Rozpaky na besedě

Debata se točila právě především kolem přímé volby starostů. K přímé volbě hejtmanů se dostali Krnáčová a spol. až později.

„Já jsem měla možná lepší průpravu než mí předchůdci. Já jsem totiž musela vychovat tři děti sama, a když mám tři úspěšné děti ve věku 31 až 26, tak si myslím, že je to dostatečná kvalifikace, aby si už člověk poradil asi se vším. Kromě toho jsem také pracovala a mám celkem dlouhou pracovní kariéru, zejména v manažerských pozicích. Měla jsem dobrou průpravu, ale kromě toho jsem byla přes to všechno překvapena. Musím říci, že ještě jsou situace, kde mě ten úřad dokáže překvapit, respektive ty jednotlivé agendy,“ říkala Krnáčová o roli primátorky a de facto i hejtmanky, tedy šéfky jednoho ze 14 českých krajů.

K přímé volbě hejtmanů uvedla: „Já se nacházím ve dvojí pozici, my jsme kraj i obec. Možná by bylo v první řadě dobré vyřešit, čím jsme, jestli jsme krajem nebo jsme obcí. Je to taková velice nešťastná pozice v rámci ČR ve vztahu k ministerstvům, k Evropské komisi, k operačním programu. V každém projektu jsme jiní (...), tím pádem jsme problémoví. Mně stačí, když mám jasno, co se týče starosty, ale opravdu nemám jasno, co se týče hejtmana, ale zase na druhé straně, když je člověk jediná žena mezi všemi hejtmany, tak je to v podstatě jedno v současné době.“

Video  Adriana Krnáčová o přímé volbě hejtmanů  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Proti přímé volbě hejtmanů se postavil politolog z Olomoucké univerzity Šaradín. „Krajská úroveň je v České republice poměrně nešťastná... Já si nedokážu představit, že by na krajské úrovni vznikla přímá volba,“ uvedl. Zavádět přímou volbu na krajské úrovni odmítl i šéf Svazu města a obcí František Lukl.

Krnáčová: Zeman ví, jak složitá je situace ve vedení obcí

„Věřím, že to dopadne dobře pro ANO,“ řekla Krnáčová Blesk.cz k podzimním krajským volbám. Na dotaz, kolik hejtmanských křesel by pro ANO brala, odvětila: „Já bych chtěla všechny (smích). Tři až pět by byl úspěch.“

Přímou volbu hejtmanů i starostů přitom podporuje dlouhodobě prezident Miloš Zeman. „Prezident Zeman je zkušený politik a ví, jaký problém je někdy řídit obec nebo město, když právě v některých situacích máme koalice, které jsou velice problematické na tu domluvu. Sám ze zkušenosti ví, že by pomohla tato přímá volba, kdyby starosta měl určitou jinou pozici, nebylo by možné tak jednoduše odvolat a byl více spojen s občany, což si myslím, že je nejdůležitější,“ dodala pro Blesk.cz Krnáčová.

Přímá volba starostů? Krnáčová je pro

Shoda mezi panelisty převažovala u návrhu na přímou volbu starostů, i tady se ale našly rozpory. Politolog Šaradín upozornil, že většina evropských zemí má přímo voleného starostu. Upozornil však na možný problém: „Volič se chová vždy odlišným způsobem. Volič se chová nepředvídavě a jakékoliv volební inženýrství může velmi často způsobit nějakou paseku.“

Přímou volbu podpořil s tím, že by se musela vyjasnit a dobře promyslet pravidla. Doporučoval ji spíše v malých obcích, kde občané politika dobře znají, a ne ve velkých anonymních městech.

„Svaz měst a obcí se dlouhodobě nebrání zavedení přímé volby starostů, ale musí k tomu být i to B... Pokud by se měla zavádět, pak samozřejmě ve všech obcích, ne v obcích podle nějakého kritéria. Pak musí být to B, kdy přímo volený starosta musí být nadán určitými kompetencemi, které dnes do jisté míry nemá. A musí být jasně stanoven vztah mezi starostou a zastupitelstvem,“ uvedl Lukl a poukázal na zkušenosti s přímou volbou na Slovensku, kde funguje.

„Není to všelék, určitě má řadu rizik, které se musí vyřešit,“ upozorňoval Lukl a posteskl si nad současným stavem, kdy se dostává prostoru politikaření v obcích a městech, kdy se kupčí s postem starosty nebo místostarosty a strana, která vyhraje volby není předurčena k tomu, aby navrhla starostu.

Mezi hosty se objevili třeba starostka Litvínova Kamila Bláhová či starosta Prahy 15 Milan Wenzl (oba za ANO). Bláhová stejně jako Krnáčová upozorňovala, že starosta je tím, kdo je první na ráně. A na koho je svalována vina.

Video  Šéf Svazu měst a obcí František Lukl o slovenské zkušenosti s přímou volbou starostů  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Krnáčová si pro změnu posteskla, že býti starostou je nelehká manažerská funkce i proto, že si starosta nemůže vybrat lidi, se kterými chcete pracovat. Pokud by si občan zvolil přímo toho, kdo by byl za věci odpovědný, mělo by to podle ní pozitivní dopady. 

„Nemůže se schovat za nějakého radního, dalšího kolegu a nemůže ani říct, že mu to někdo nařídil. Může si vybrat svůj tým odborníků, se kterými chce pracovat, to znamená nedostane volbou přiřazené některé lidi, kteří mají a nebo nemají žádné schopnosti. Nemusí být terorizován zastupitelstvem, a to myslím v dobrém i zlém“ uvedla Krnáčová.

Když jsem si myslela, že bude v průběhu zastupitelstva vedena nějaká konstruktivní diskuze, dialog, který povede k nějakému řešení, tak jsem velice rychle pochopila, že je to vlastně divadlo, které se sehrává pro média, ale není to prostor pro politickou diskuzi jako takovou. Tam se nediskutují principy, tam se diskutují velice osobní útoky, které si myslím, že v politice by neměly co hledat,“ dodala.

Starostové mají nízké mzdy, míní primátorka. Stejně tak i poslanci

Krnáčová se pozastavila i nad problémem odměňování starostů. „Já jsem vždy razila teorii, že nejlepším protikorupčním opatřením je dobře zaplacený manažer nebo politik v manažerské pozici,“ uvedla s tím, že jí to zatím nikdo nedokázal vyvrátit.

„Starostové, primátoři mají na krku obrovskou odpovědnost. Odpovídají za celé město, jeho bezpečnost, jeho majetek. Nemohou se o tuto odpovědnost podělit s někým jiným, podepisují se pod zásadní dokumenty a podepisují to vlastním jménem. Odpovídají za majetek, konkrétně v Praze za nemovitý majetek ve výši 300 miliard, odpovídají za firmy, které mají ještě jedenkrát takovou hodnotu. A za 1,3 milionu lidí. A za to celé dostávají plat, který dostává např. vedoucí oddělení ve střední firmě. Nevím, jestli je to dobrá odměna,“ říkala Krnáčová, ale tím neskončila.

„Kdybych já to řekla, že je to špatná odměna, tak každý na mě vyletí, že politici jsou dostatečně placení a ať jdou do háje. Myslím si ale, že ani poslanci nejsou dostatečně hodnocení. Poslanecký plat neodpovídá tomu, jakou odpovědnost ten člověk má, když tvoří zákony, legislativu. Nemůžeme se divit, že ta legislativa někdy není úplně dobrá. Nechci ale diskutovat o poslancích, ale o těch, kteří odpovídají přímo vlastním krkem za to, co se v tom městě děje. Myslím, že to současné odměňování je někdy směšné. Nicméně jsou i tací, kteří jsou ochotni sedm dní týdně odpovídat za město,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pepan ( 20. května 2016 11:55 )

Podpořit přímou volbu, na úplatky zvednout platy, nahodit smajlíky a jedeme dál.

1pepan ( 20. května 2016 11:52 )

Přesně tak bre-burdo

mirkazam ( 20. května 2016 11:10 )

Taková nehoráznost !!!Pořád mají málo...A co ostatní,,normální "lidi ti můžou nahlásit že mají málo tak leda na hlavní nádraží,že ???

bre-burda ( 20. května 2016 10:04 )

Přímá demokracie - kalné vody v nichž loví různí populisté a vyčůránci. Většinu tam mají lidé neznalí, neinformovaní snadno manipulovatelní jak medii tak i různými demagogy. Stačí jim naservírovat, co chtějí slyšet a jste jejich, cesta k funkcím a korytům volná. Nejhorší forma demokracie - každý, kdo do zadku díru má do věcí může mluvit aniž by si musel o problémech opatřit jakoukoli vědomost. Přesvědčí ho první žvást, který na něj vytáhnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa