Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kníže po návštěvě Ukrajiny: Čas od času se tam střílí. Putin chce celou zem

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. května 2016
18:58

Konflikt na Ukrajině stále není zažehnán. S takovými postřehy se z Doněcké oblasti vrátili exministr zahraničí Karel Schwarzenberg a europoslanec Jaromír Štětina (oba TOP 09). Lidé například musí čekat až dva dny na přechod hranice mezi Ukrajinou a Krymem, aby si mohli vyzvednout důchody.

Je to smutný pohled, protože po obou stranách je nekonečná fronta vozidel, ve kterých lidé musejí jezdit na Ukrajinu pro důchod a některé věci nakoupit. Je jich hodně a v té oblasti je jen jeden přechod,“ popsal čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg nejsilnější zážitek z cesty na Ukrajinu hned na pražském letišti. „Lidé jsou z toho naštvaní a chtějí, aby ten konflikt konečně přestal,“ dodal.

Podle Jaromíra Štětiny musejí na hranicích čekat i 48 hodin. „Já jsem tam jel, abych symbolicky podpořil boj Ukrajinců proti okupaci,“ prohlásil u východu z letiště český europoslanec.

Co je potřeba na Ukrajině udělat? Na celý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem a Jaromírem Štětinou se podívejte ve videu:

Video  Schwarzenberg, Štětina  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Z pozorování českých politiků vyplynulo, že kromě důchodu jezdí lidé přes problematickou hranici také na nákupy a kvůli návštěvě příbuzných. Válka totiž rozdělila mnoho tamních rodin.

Kníže: Jak mají Ukrajinci uspořádat svobodné volby?

Schwarzenberg se také pozastavil nad požadavkem svobodných voleb v Doněcké oblasti, která byla kdysi v rukou separatistů. „Jak to mají udělat, když je tam cizí armáda. Jak se mají na obsazeném území dělat svobodné volby?“ ptal se s notnou dávkou ironie exministr zahraničí.

Čestný předseda TOP 09 nicméně ocenil českou pomoc v oblasti, která prý není zanedbatelná. Kromě některých neziskových organizací se na místě činí také české velvyslanectví a krajané. „To mi dělá velkou radost. Máme tam dobrou pověst, že opravdu pomáháme,“ poznamenal.

Štětina: Válka skončí, až Putin bude chtít

Dvojice opozičních politiků se také setkala s Pavlem Žebrivským, ukrajinským gubernátorem Doněcké oblasti, který ztratil vládu nad částí mu svěřeného území. V podstatě tak musí vládnout z exilu. „Mluvili jsme i o minských dohodách - já jsem přesvědčen, že jsou mrtvé - a on neprotestoval. Dokonce řekl větu, kterou si dobře pamatuji: 'Evropa nás tlačí k tomu, abychom jednali s teroristy',“ popsal setkání Štětina.

Schwarzenberg se Štětinou na setkání s gubernátorem Doněcké oblasti Pavlem Žebrivským Schwarzenberg se Štětinou na setkání s gubernátorem Doněcké oblasti Pavlem Žebrivským | Pavlína Hájková

Podle Schwarzenberga šlo o získání cenných informací o tom, s jakými problémy se oblast skutečně potýká, protože válka ani zdaleka nekončí. Důvod je jednoduchý, Rusko nechce. „Až Putin zvedne telefon. Pak bude konec během několika dní,“ poznamenal Štětina.

Europoslanec také znovu upozornil na nebezpečí pohybu vnitřně vysídlených lidí, kterých je na Ukrajině už 1,5 milionu. „To je masa, která se může jednou hnout na Západ, a my potom budeme potřebovat pomoc zbytku EU, protože k nám to mají Ukrajinci blízko,“ poukázal Štětina na fakt, že migrační krize nehrozí jen z Blízkého východu a Afriky. Ukrajinci mají v Česku blízko jak geograficky, tak osobně. Řada z nich tu má příbuzné.

Schwarzenberga se Štětinou přivítal také Refat Čubarov, vůdce Krymských Tatarů. K této národnosti se na Krymu hlásí přes 200 tisíc lidí, jejich jazyk je po anexi jedním z úředních, menšina ale čelí cílenému teroru. Na krátké video ze setkání se podívejte:

Video  Schwarzenberg na cestě na Ukrajinu. Setkal se i s vůdcem Krymských Tatarů Čubarovovem.  - Pavlína Hájková
Video se připravuje ...

Samo ( 26. května 2016 09:16 )

Štětina má pravdu v tom, že Zeman kolaboruje s Putinem a Ruskem. Nejvíce se to projevilo, když Rusku odpustil dluh 3,6 miliard dolarů a ruská firma sponzorovala čistě náhodou jeho prezidentskou kampaň.

Samo ( 26. května 2016 09:01 )

Zalez do boudy a už z ní nevylézej, protože jsi věčně zhulený levicový a proruský aktivista, jeden z těch co okupují pražskou Kliniku.

Samo ( 26. května 2016 08:58 )

Na rozdíl od tebe měl Štětina možnost poznat Rusko a jeho mírovou politiku přímo na místě, když tam působil jako novinář. Ale na to aby člověk věděl, že Rusové vedou sviňskou politiku, nemusí být ani novinářem, stačí sledovat činy a jejich následné vysvětlování aby věděl odkud vítr vane.

Samo ( 26. května 2016 08:53 )

Vypadá to, jako by tu měla většina příspěvku jedno společné - sympatie k Rusku a SSSR. Nevím z čeho ty sympatie pramení. vždyť Rusko nám nikdy v historii nepomohlo, naopak se nás snažilo jak se říká odřít z kůže. Za do SSSR nám prodávali ropu a plyn za cenu 2x vyšší než byla cena světová. A to pokračuje i v dnešní době. Plyn nakupují země střední a východní Evropy za cenu značně vyšší než západní Evropa.

marais ( 19. května 2016 14:18 )

Kde vidíte problém..důchodci si mohou nechat posílat důchody na účet na Krym, ne? Navíc...Porošenko dávno mohl mít ukrajinu v klidu , kdyby neposlal na východní oblasti vojsko , vždyť ta jeho garda mimosoudně zabila přes 100 politiků z jiných stran ..a tohle chce jít do Evropy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa