Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Samková přirovnala islám k nacismu. Turecký velvyslanec se zvedl a odešel

Autor: simao - 
18. května 2016
16:23

„Máme se bát islámu?“ Tato otázka padla na stejnojmenné debatě, svolané do prostorů Poslanecké sněmovny. Účastnil se jí např. český muslim Muneeb Hassan Alrawi, ale také advokátka Klára Samková. V diskusním panelu a publiku zasedla řada politiků, přítomni byli i velvyslanci. Ten turecký ale odešel ze sálu poté, co si slovo vzala Samková a srovnávala islám s totalitními režimy včetně nacismu a komunismu.

„Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ citují Novinky.cz slova Kláry Samkové z debaty Máme se bát islámu?. Samková upozorňovala, že se bát nemáme, naopak máme s islámem bojovat a naložit s ním stejně jako se všemi totalitními režimy – zvítězit nad ním a jednou provždy zamezit jeho šíření.

Debatu svolal poslanec Zdeněk Soukup (ANO), mezi účastníky diskusního fóra byli předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi, spisovatel žijící ve Velké Británii Benjamin Kuras, exministryně spravedlnosti Helena Válková, arabista a bratr ministra Petr Pelikán, islamoložka Zora Hesová či historik Jaroslav Šebek.

Na slova Samkové demonstrativně zareagovali někteří velvyslanci z muslimských zemí, kteří seděli v sále – a v čele s tureckým odešli. „Tohle není názor, ale propaganda,“ upozorňoval Samkovou moderátor diskuse Martin Švehla.

„O tom, jak jsou muslimové ochotni naslouchat jiným názorům, jsme se právě přesvědčili,“ reagovala Samková. „Jste na cestě vrahů, nezbude po vás nic, název vašeho náboženství bude vyslovován s odporem,“ vzkazovala Samková také muslimům.

Turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali před jejím vystoupením upozorňoval, že islám a terorismus nejsou to samé. „Nelze směšovat islám a terorismus, i v Koránu je napsáno, že když zabiješ jednoho člověka, zabiješ celé lidstvo. Islámský stát a Boko Haram dělají islámu velkou škodu, islám rozhodně nereprezentují. My muslimové jsme v podstatě oběťmi těchto teroristů,“ upozorňoval dle Novinek Bigali předtím, než se ke slovu dostala Samková a přiměla ho svými slovy k odchodu.

Samková „nevychladla“ a šila do muslimů dál

Samková však ve svém útoku pokračovala i po skončení debaty. „Islám je totalitní ideologie, která se skrývá za náboženství a zneužívá právní ochrany euroamerického právního systému, který je založen mimo jiné také na svobodě vyznání. Je to ideologie totalitní, protilidská, procivilizační, protievoluční, stejného charakteru, jako je nacismus, fašismus a komunismus,“ říkala advokátka, vyloučená za podivných okolností z Bloku proti islámu, i před novináři.

„Je otázka, jestli mohou být radikální a neradikální komunisté, radikální a neradikální nacisté, radikální a neradikální muslimového. Chtěla bych říct, že s lidmi, kteří žijí v muslimských zemích, mám upřímnou soustrast, zejména s ženami, jejichž postavení je naprosto katastrofální , jsou utiskovány a stejně jako největšími oběťmi komunistů byli Rusové, kde se komunismus tak zvaný uplatnil v nejvyšší míře, stejně jako prvními oběťmi německého nacismu byli němci ,tak stejně tak největšími oběťmi islámu jsou Arabové, příapdně Peršané a je mi to moc líto,“ dodala.

Video se připravuje ...
Další videa