Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka plísnil ministry za špatnou docházku. Nechodí na „grilování“ do sněmovny

Sobotka káral i vicepremiéra Babiše.
Sobotka káral i vicepremiéra Babiše.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. května 2016
05:24

Neúčast ministrů ve chvíli, kdy je mohou zpovídat poslanci ve Sněmovně, se dostala až na jednání vlády. Opakované výtky opozice vyslyšel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministrům nechal spočítat, jak často poslancům odpovídají. Mezi nejhorší trojici patří vicepremiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Němeček a šéf rezortu vnitra Chovanec (oba ČSSD). Povel zní teď jasně: Přidejte.

Zatímco ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) chyběl na interpelacích za více než dva roky pouze jednou, největším hříšníkem je v tomto směru ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten zmeškal hned 22 z 32 dotazů poslanců, zúčastnil se tak pouze jednou ze tří případů.

Účast ministrů na interpelacích. Nejlepší je Daniel Herman, nejhorší Andrej Babiš. Účast ministrů na interpelacích. Nejlepší je Daniel Herman, nejhorší Andrej Babiš. | Blesk / Jaroslav Šimáček
„Určitě hraje roli i to, že moje ministerstvo je v docházkové vzdálenosti. Vážím si mandátu, který mi voliči dali, a snažím se jej plnit, jak nejpoctivěji umím,“ reagoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je v otázce interpelací nejsvědomitějším členem vlády. Směřovalo na něj celkem 24 dotazů poslanců, osobně v sále odpověděl 23x.

V těsném sousedství s Poslaneckou sněmovnou je ale ministerstvo financí, tedy sídlo Andreje Babiše (ANO), přesto vicepremiér mezi poslance tak často nezavítá. Důležitější je podle něj tvorba zákonů.

Účast na interpelacích v Poslanecké sněmovně je běžnou součástí povinností každého člena vlády. Když se podíváte na statistiku, kterou jsem nechal za uplynulé dva roky zpracovat, určitě je co zlepšit. Ministři by si měli upravit svůj program tak, aby byli na interpelacích častěji,“ vzkázal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Já jsem dnes u toho bodu na vládě nebyl. V interpelacích jsem nejhorší, ale zase jsem nejlepší v zákonech. Z těch 246 zákonů jsem předložil 60. Mě volili občané, abych dělal ministra, ne abych seděl ve Sněmovně. Interpelace se občas mění na buzerace, protože je teď moderní kopat do Babiše,“ komentoval pro Blesk.cz žebříček účasti šéf hnutí ANO a připomněl, že nedostal klouzavý mandát tak, aby za něj ve Sněmovně mohl zasednout náhradník.

„Odpovídám na všechny interpelace. Řešili jsme pozemky v Harrachově, potkali jsme se s panem poslancem Farským (Jan Farský z TOP 09, pozn. red.), jednali jsme a on zase dá interpelaci. Ale jen proto, aby se tam mohl předvést,“ dodal ministr financí.

Mládek chodí jen hlasovat, Němeček na jiné akce

Ministři svou neúčast omlouvají pracovním nasazením jinde. Jan Mládek (ČSSD), který skončil jako pátý od konce s poloviční účastí vidí například priority jinde. „Záleží na tom, jaké kritérium na ministry použijete. Já jsem si dosud myslel, že nejdůležitější kritérium je účast na hlasování. Tady podotýkám, že ze členů vlády mám jedno z nejlepších naopak,“ hájil se před jednáním vlády ministr průmyslu.

Podobné argumenty použil i Svatopluk Němeček (ČSSD). „Musíte být na jiných akcích, kde také požadují účast ministra. Nicméně považuji interpelace za důležité a jak to jenom půjde, tak se účastnit budu,“ řek ministr zdravotnictví, který je dalším z hříšníků. Chyběl na 21 z 32 interpelací, které na něj směřovaly. Účast tak má 34 %.

Podívejte se na celé komentáře Jana Mládka a Svatopluka Němečka:

Video  Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD) o neúčasti na interpelacích ve Sněmovně. Absence museli vysvětlovat na vládě.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Samo ( 18. června 2016 08:11 )

A kdo myslíš, že je zvědavý na estébáka Bureše, který lže jako když tiskne a podle svých slov považuje za důležitější tvorbu zákonů, které mu umožňují na jedné straně si přihrát státní peníze a na druhé straně pod hrozbou nebývale vysokých pokut dolovat peníze z každého trhovce. Zajímavé, že nenapařil vysokou pokutu té své Monice za nezaplacení cla.

vhs22 ( 19. května 2016 14:53 )

I zdejší soudruzi jsou tak konsternování absencí Jakeše, Husáka, Leonida, že zde nalézají jakési mauzoleum kde spolu rezonují na rudé vlně, doplňují se a mají pocit sounáležitosti jako na schůzi strany.

1pravda1 ( 19. května 2016 10:29 )

Přestaňte lhát, vláda za to nemůže, tak jsou nastavena valorizační pravidla!, proto dostal každý důchodce i 1.200 Kč tento rok k důchodu, protože vláda nemohla valorizační pravidla obejít. Pořád lepší než za vlády ODS, TOP a VV, kdy byly důchody zmrazeny!!!

1pravda1 ( 19. května 2016 08:58 )

Hlavně si Sobotko ugriluj toho zrádce Hermana, který se chodí omlouvat německy sudeťákům bez toho, že by si to občané ČR přáli!!! Jakým právem mluví za lidi, kteří se rozhodně Němcům omlouvat nechtějí!!! Vítězné mocnosti se dohodly, že prostě Němci se z pohraničí odsunou a je to dobře, protože by se tam válčilo mezi lidmi ještě po ukončení války, nebo si myslíte, že by si padli kolem krku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa