Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Topolánek drsně o Babišovi: Velcí zloději vždy vypadají jako počestní lidé

Autor: Marta Prokešová - 
17. května 2016
17:50

Soutěž o největšího »oblíbence« expremiéra Mirka Topolánka (59) by zřejmě vyhrál současný vicepremiér Andrej Babiš (61). Alespoň tak lze soudit podle jeho nové knihy Hlavně se neposrat, která právě vychází. Zaznívá v ní i mírná výhrůžka. Co o »tatarském nájezdníkovi« také napsal?

Psi a brokovnice

Při jedné schůzce o šesté ranní s premiérem Špidlou jsem se ho jako šéf opozice opakovaně zeptal – po mém předchozím ujištění, že ho v Poslanecké sněmovně ODS podrží – na řešení problému ústecké Setuzy. Na můj dotaz, jestli něco udělal, se Vladimír podíval opatrně po své kanceláři, vzal kousek papíru, tužku, znovu se rozhlédl a napsal: „Snažím se…“ Během mé první vlády jsme Setuzu obsadili černými šerify se psy a krátkými brokovnicemi, vyřešili dluh státu i hrozící infringement (řízení pro nesplnění povinnosti – pozn. red.) ze strany Evropské komise a zabránili další loupeži za bílého dne ze strany toho, jehož jméno se nesmí vyslovit. Velmi tiše – ábéčko… (…) Z pětice hráčů o Setuzu Mrázek, Pitr, Krejčíř, Sisák, Babiš se nakonec prosadil ten nejlepší. Legálně! Krásná práce. Byla to dobrá parta – mrtvý, seděl, sedí, obviněn, vládne. Tleskám.

Skandály

Celá má kariéra byla doprovázena vysokým počtem pseudoskandálů, skandálků a mediálních útoků. Auto, byt, Babišem a Randákem organizovaná akce – tzv. toskánské setkání s lobbisty, Berlusconiho večírky, na kterých jsem nikdy nebyl, homofobní a antisemitské útoky, kterých jsem se nedopustil.

Práce se závistí

Jednu věc musím Andrejovi přiznat. Dokonalý marketing. Práce s negativní energií, obchodování s iluzemi, závistí a potlačovanou zlobou. A taky na sobě hodně pracuje. Jó, jó. Je to politik!

Co všechno o něm ví

Andrej si pro nástup do politiky vybral vhodnou dobu, nakoupil si parťáky a mediálně zajímavé ksichty, takže jim nic nedluží a může se jich kdykoli zbavit; vytipoval tři chytlavé, dostatečně ploché, ale mediálně zajímavé věty a našel si cíl. Hrubě, bez možnosti naší obrany se vyvážel na populistické vlně proti »topolánkovsko-dalíkovské mafii«. Měl takovou drzost a byl si tak jist svou mediální převahou, že to udělal přes všechno, co o něm vím. Andreji, žádný strom neroste do nebe. Ani Topol. Ale ani ty.

Řada mimoňů

Standovy (Grossovy – pozn. red.) trable byly směšnou epizodou ve srovnání s dnešními »Čapími hnízdy« a neskutečnými střety zájmů, nad kterými už ani nikdo nepozvedne obočí. Mimochodem, když se podíváte, jak skromně žije Kalousek a jakým přepychem se obklopuje »tatarský nájezdník«, tak vám ty jeho výkřiky o zkorumpovanosti musí připadat přinejmenším divné, ne? Jak dlouho může taková kampaň nahradit program? V Čechách asi déle než na Slovensku, když ho máme tady. Pravdou je, že poslední slovenské volby vygenerovaly taky řadu mimoňů.

Velcí zloději

Andrej Babiš nikdy nezastupoval podnikatele a už vůbec ne ty malé a střední. Jsem přesvědčen, že už to všichni vědí. O daních to platí dvojnásob. Na jeho donquijotský boj s karuselovými obchody v konečném důsledku doplatí ti, kterých se netýkají, na jeho apetit ve výrobě a distribuci potravin doplatí farmáři, na jeho zájem o prenatální péči rodičky a na to všechno státní rozpočet a občané. Babiš ale není žádný Arsene Lupin, lupič – gentleman, na to mu chybí noblesa a nadhled. Jules Verne k tomu říká trefně: „Velcí zloději vždy vypadají jako počestní lidé.“

Nejen bývalý premiér, ale i ten současný má s Andrejem Babišem (ANO) problém. Bohuslava Sobotku (ČSSD) rozzlobilo, že ministr financí rozdával na Karlovarsku předvolební koblihy, a chyběl tak na důležité schůzce o čerpání evropských dotací. Sobotka pro Aktuálně. cz řekl, že schůzku svolal, protože není spokojen s tempem čerpání nových fondů a právě Babišovo ministerstvo financí má velké zpoždění ve třech klíčových oblastech. Babiš ale nepřišel a jednání nebylo usnášeníschopné. „Takové porady zvládne hravě můj náměstek, mám důležitější věci na práci než sedět na poradách,“ prohlásil ale Babiš.

Křest Topolánkovy memoárové knihy proběhne 19. května v Praze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lalia ( 11. června 2016 10:01 )

Ať drží Topolánek HUBU.I na něho musí někdy přijít a spočítat mu to na tvrdo.Za jeho vlády bylo největší rozkrádání,největší bujení justiční mafie.On,buran se zatím směje,ale na každého se vaří voda.Neudělal ve své funkci nic dobrého,jen škodil.Za něho se nejvíc ublížilo lidem,kteří čestně žijí.Nasadil nesmyslné daně,Nečas pokračoval,zrušil i pohřebné,zpoplatnil zdravotnictví,to mluví za vše.Snad se už brzy dočkáme,že půjde na pranýř.

schelly ( 20. května 2016 09:06 )

Buran zůstane buranem i kdyby měl na sobě frak.

tosto ( 17. května 2016 19:48 )

sranda , když zloděj píše , že on je svatý jak lilie

pomoooc-hori ( 17. května 2016 19:46 )

Dva největší kašpaři zdenekk a zdanekk

zkzkz ( 17. května 2016 19:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa