Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman obmění vedení centrální banky. Do rady ČNB jmenuje Bendu a Nidetzkého

Autor: ČTK, zst - 
16. května 2016
13:40

Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý novými členy bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. V pondělí o tom informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. V bankovní radě nahradí guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovní rady Kamila Janáčka, kterým ke konci června končí funkční období. Zeman v minulosti ČNB opakovaně kritizoval za měnové intervence, kterými banka zdražuje euro vůči koruně.

Singerovi končí druhý šestiletý mandát, a nemůže tak být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Minulý týden Ovčáček uvedl, že 25. května Zeman jmenuje nového guvernéra ČNB. Zemanovým kandidátem na tento post je podle dřívějších informací nynější člen bankovní rady Jiří Rusnok, expremiér úřednické vlády, který je Zemanovi blízký. Ke jménu nového guvernéra se Ovčáček nevyjádřil.

Oba noví členové bankovní rady mají vazby na ING. Benda je podle svého profesního profilu na LinkedIn nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank.

Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

„Budoucí guvernér Rusnok po svůj bok do bankovní rady dostává loajálního spolupracovníka, se kterým sdílí ekonomické názory i pohled na problematiku fungování ČNB. Velmi pravděpodobně spolu budou tvořit pevný hlasovací blok v bankovní radě ČNB,“ uvedl k Bendovi analytik Komerční banky David Kocourek. Dodal, že jmenování Bendy i Nidetzkého je velký diplomatický úspěch Rusnoka, protože existují kandidáti, kteří mají loajálnější názory k názorům prezidenta Zemana.

V případě Nidetzkého bude podle Kocourka přínosem jeho dlouholetá zkušenost z pojišťovnického sektoru. „Je totiž jasné, že guvernér Rusnok se snaží do bankovní rady přinést někoho, ve spolupráci s kým bude umět čelit nové regulaci a výzvám v nových licenčních a povolovacích řízeních,“ upozornil.

Zeman vymění ještě další dva členy rady. Za rok v únoru

Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období tak v bankovní radě přečkají pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paraIenka ( 16. května 2016 16:40 )

http://zpravy.idnes.cz/hradni-mluvci-jako-viceprezident-ovcacek-prijal-nemeckeho-politika-1p6-/domac i.aspx?c=A160516_105942_domaci_kop

paraIenka ( 16. května 2016 14:52 )

Necpi sem dokola ty tvoje kydy, nikdo je nečte.

paraIenka ( 16. května 2016 14:42 )

A co tento přírůstek http://zpravy.idnes.cz/hradni-mluvci-jako-viceprezident-ovcacek-prijal-nemeckeho-politika-1p6-/domac i.aspx?c=A160516_105942_domaci_kop

zdenekk_ ( 16. května 2016 14:33 )

Miloš Zeman

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa