Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce pro propuštěné horníky OKD? Není to správné, vytkl Mládkovi europoslanec

Autor: simao, ČTK - 
15. května 2016
17:35

Vláda schválila pomoc propuštěným zaměstnancům OKD. Horníci by měli dostávat 8 tisíc korun měsíčně. Jde o podporu k překlenutí dopadů útlumu těžby, která se má vyplácet tři měsíce až pět let. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) toto opatření v debatě v Otázkách Václava Moravce bránil, europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) vysvětloval, proč s tím má problém. 

Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance černouhelné firmy OKD ve středu. „Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8 000 korun a na povrchu 7 000 korun měsíčně,“ uvedlo ministerstvo průmyslu.

Ministr Jan Mládek se již tento týden sešel s insolvenčním správcem OKD, kterým je Lee Louda. OKD na sebe podala insolvenční návrh minulý týden a nyní je v úpadku. Dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a nemá na splácení. Sobotkova vláda se mezitím zaměřila na pomoc horníkům, europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, někdejší viceguvernér ČNB, však opatření v druhé části pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 kritizoval.  

 „Já tam vidím velký problém. Mně je samozřejmě líto těch lidí, kteří se domnívají, že mají práci, která je stabilní, je sice náročná, ale dobře placená, a teď o ni část z nich přijde – to také bude záležet na efektivitě té insolvenční procedury. Ale myslím si, že tohle není možné. Každý den v této zemi přichází spoustu lidí o práci a vlády nastavily nějaký systém, nějaký režim, který jim pomáhá,“ vysvětloval Niedermayer. 

Niedermayer: Levice naráží na to, co zavedla do systému

Současná situace podle něj ukazuje, že chyba musí být v sociálním systému, když je třeba horníky takto zachraňovat. „Máme tady docela rozvětvený sociální systém, platíme do něho poměrně velké odvody, a pokud je na tom systému něco špatně, tak bychom se o něm měli bavit,“ pokračoval europoslanec. 

Chápe, že se rozjedou sociální programy v momentě, kdy v nějakém regionu dojde k vysokému nárůstu nezaměstnanosti. „Ale s těmi příjmovými dávkami mám trochu problém a mám pocit, že tady vláda, zejména levice, naráží na něco, co do toho systému nastavila,“ vytkl vládě Niedermayer.

Anketa
Mají propuštění horníci z OKD dostávat podporu 8 tisíc měsíčně od státu?
počet hlasujících: 1037
Anketa
Mají propuštění horníci z OKD dostávat podporu 8 tisíc měsíčně od státu?
NE
85 %
ANO
15 %
počet hlasujících: 1037

Snažil se i odhalit chybu, která je prý v systému. „Systém je nastavený tak, že je docela přátelský pro lidi s nízkými příjmy. Když přijde o práci člověk, který má plat – já jsem si to dneska ráno propočítával – někde kolem 12 a půl tisíce, tak podpora v nezaměstnanosti mu začíná tuším na 65 % a pak klesá k 45 %,“ uvedl Niedermayer s tím, že ale horníci mají příjem kolem 35 tisíc a podporu mají následně pod 45 % mzdy. „V případě OKD ti lidé mají vyšší příjmy a to znamená, že systém nefunguje a vláda to chce ad hoc opravovat. To se mi samozřejmě moc nelíbí,“ dodal. 

Mládek: Signál pro zaměstnance OKD, že jim pomůžeme

Mládek opatření samozřejmě hájil. „To je signál horníkům a zaměstnancům OKD obecně, že jim vláda dává signál, že pokud půjdou dělat něco jiného než být zaměstnanci OKD, tak že je dočasně podpoří. Po dobu tří let je ta hlavní doba,“ uvedl v České televizi. 

A zmínil ještě jinou záležitost: „Platí pro všechny firmy, které jsou v insolvenci, nejenom pro OKD: pokud firma nevyplatí mzdy, případně i odstupné, tak se ti zaměstnanci obrací na pracovní úřad a s nějakým zpožděním to dostanou proplacené. To je něco, co vláda neschválila, to platí, tuším, asi 10 let nebo ještě déle. To znamená: my máme nastavený systém, který zajišťuje tuto minimální ochranu. Pevně doufám, že nebude použit a že ten útlum proběhne organizovaně. Část lidí odejde, bude to muset být, já bych to viděl nejméně tak na dva tisíce lidí. A ideálně ten zbytek pokračuje po nějaké reorganizaci.“

Situací v OKD se bude dál zabývat pracovní skupina zástupců vlády, odborů, zaměstnavatelů a kraje. Insolvenční správce Lee Louda bude ve středu v Ostravě jednat s managementem firmy OKD.

Mach: Stát nemá dávat horníkům speciální příspěvky

Tisíce pro horníky kritizoval nedávno i další europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Stát nemá dávat horníkům z OKD speciální příspěvky: na Ostravsku i jinde každý rok nepochybně propouští a krachuje mnoho malých firem a jejich zaměstnanci také nedostávají žádné mimořádné příspěvky. Pokud přijdou horníci po krachu OKD o práci, budou dostávat podporu v nezaměstnanosti jako každý jiný. Stát by ale měl maximálně ulehčit propuštěným horníkům hledání práce,“ uvedl na Facebooku.

juzekcz ( 17. června 2016 22:44 )

Pán europoslanec dostane po ukončení svého působení ještě miliony po dobu 3 let po odchodu z europarlamentu. To už nevadí pane europoslanče??? A těm co brečí jak se kašle na obyčejné lidi Co kotlíkové dotace, zelené a modré úsporám to má většina natažené ruce a je to v pořádku. Dotacemi je tu prolezlé úplně vše. Zemědělci, stavitelé, školství, zdravotnictví, soukromní podnikatelé dostávají v dotacích na vše možné včetně na zaměstnanost. Od kdysi šrotovném nepíše nikdo. Co se dnes nepřerozděluje???

Olaf22 ( 2. června 2016 07:57 )

Ten problém je někde jinde. Viníci jsou ti, co dělali privatizaci. Kdo stanovil, že stát ztratil majoritu v OKD. Víme všichni, kdo to zavinil. Začalo to u Klause. Bakala potom dokonal jen to, co mu někdo umožnil. Prodal vše co se dalo. Nikdo zatím nemluví o prodaných elektrických rozvodnách a OKD je dnes vydíráno vlastníkem rozvoden a zisky jdou do Francie. A kde byl státní dozor při těchto činnostech. Kdyby se nemusely splácet ty nesmyslné úvěry na drahou německou technologii a na dividendy majitelům, OKD by žilo. Mluví se o soukromé firmě, ale ona spravovala cizí majetek, ložisko, které patří státu. Je to pochybení při správě cizího majetku. A najdou se pochybení porušení Horního zákona. Je dost důvodu, proč by se mohl majitel stíhat. Ale není politická vůle. Měl to uplacené napříč politickým spektrem.

bohdazi ( 17. května 2016 11:05 )

Vy jste se asi všichni zbláznili. Je rozdíl, když v Praze propustí 10 lidí, v Kladně 5 lidí a v Ostravě 3000 lidí. Bez zásahu by to byl konec regionu, služeb, místních firem . Je potřeba trochu přemýšlet a nedělat soudy ukřivděného blbečka. Když já ne, tak ty taky ne.

bjuno ( 16. května 2016 11:17 )

Naprosto souhlasím, jen drobná oprava VOKD s tím nemá nic společné - jedná se o OKD .......

alusinek ( 16. května 2016 11:10 )

Těm ve vládě je to úplně jedno.Na obyčejné lidi kašlou o ty jim vůbec nejde,hlavně že přidávají sobě,že se nestydí.Všichni si nahrabou pro sebe a Bakala se může jen smát.Tady žádná spravedlnost není a bude ještě hůř.Dokud se bude vše rozkrádat a nikomu se nic nestane,tak obyčejným lidem líp nebude.Kolik jen stojí volby a k ničemu nejsou ty jejich předvolební sliby,je to hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa