Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stejný předseda, stejná KSČM: Nadále bude brojit proti NATO, bohatým i církvi

Autor: ČTK - 
15. května 2016
11:41

Pod vedením staronového předsedy Vojtěcha Filipa Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) nezmění svoje směřování. Komunisté dál budou požadovat vystoupení Česka ze Severoatlantického paktu, zrušení NATO a stáhnutí českých vojáků ze zahraničních misí. V souvislosti s církevními restitucemi komunisté mluví o zákonné nápravě jejich majetkových dopadů a prosazení urychlené odluky církve od státu. Nový místopředseda pro ideologickou práci Josef Skála chce, aby byla činnost KSČM viditelnější.

V bezpečnostní politice se KSČM bude podle sjezdového dokumentu věnovat v příštích čtyřech letech také podpoře opatření k zamezení nelegální migrace a upevnění obrany společných schengenských hranic. Přitom chce vystupovat proti neofašismu, nacionalismu a xenofobii.

V ekonomice se komunisté hlásí k snaze o posilování státního podílu ve strategických odvětvích a podpoře družstevnictví. Prosadit chtějí solidárnější daně, výraznou daňovou progresi, zdanění spekulativního kapitálu a snížení nepřímých daní. Voličům bude KSČM slibovat také konec odtékání daní do daňových rájů.

Současnou společnost podle komunistů charakterizuje diktát oligarchů a kapitalistických monopolů. „Požadujeme minimálně respekt k rovnoprávnosti vlastnických forem. Předpoklad efektivního řešení zásadních sociálních a ekologických problémů společnosti ale vidíme v přechodu k ke společenskému vlastnictví výrobních prostředků,“ uvádí dokument o strategickém směřování strany.

Jediný nováček ve vedení

Filip získal v sobotní volbě předsednictva KSČM mandát pro další čtyři roky. Spolu s ním obhájili funkce první místopředseda Petr Šimůnek a místopředseda Jiří Dolejš. Filipův vyzyvatel Skála je jediným nováčkem v nejužším vedení KSČM. Místopředsedou byl už v letech 2009 až 2010, byl tehdy strategickým poradcem strany pro mezinárodní politiku, později místopředsedou pro regionální, komunální politiku a občanský sektor. Na dnes končícím sjezdu v pražském TOP Hotelu dostal odpovědnost za ideologickou činnost strany.

Přístup současného vedení Skála označil za mdlý a mělký. Komunisté podle něj musejí jít k příčinám společenských problémů a vyvozovat z nich závěry tak, aby oslovili velkou většinu. Uvedl také, že komunisté by měli vzít do rukou programovou iniciativu, nebýt „béčkem sociální demokracie“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 16. května 2016 10:56 )

Havla si za prezidenta zvolili komunisti!!!!

salto ( 16. května 2016 09:21 )

A kdopak v listopadu tak radostně cinkal? A kdopak tu mega zlodějnu podporoval a schvaloval? Že by agenti StB - Havel, Klaus atd.? Ale tito pánové přeci žádní agenti nebyli, nebo snad ano?

uzjeteplo ( 15. května 2016 19:08 )

Hošane

sendrasak ( 15. května 2016 17:50 )

No ale poč ho zmlátili? Protože byl vožralej a a obtěžoval tam cizí ženskou, proto taky vyhledal pomoc až po delší době.

eliska963852 ( 15. května 2016 17:39 )

Průměrný věk dožití se u nás za dob hrůzovlády kapitalismu zvýšil o několik let, tok uprchlíků se někde zadrhnul a do samotného Řecka už jich přichází jen desetina, americký imperialismus bohužel za vlády Baracka Obamy pozbyl svého dynamismu. Takže zbývá nšjaký ten třídní boj. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa