Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KSČM rokovala: Staronový předseda a okopávání Ransdorfových kotníků

Autor: ČTK - 
14. května 2016
19:21

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček, který po lednovém úmrtí Miloslava Ransdorfa nahradil tohoto politika v Evropském parlamentu, kritizoval na sobotním sjezdu postoj KSČM k zadržení Ransdorfa v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. „Doufám, že ti, kteří mu okopávali kotníky, se alespoň zastydí,“ uvedl. Vedení strany se podle něj za Ransdorfa dostatečně nepostavilo. Tvrzení odmítl předseda strany Vojtěch Filip. Ten obhájil na sjezdu opět svou funkci. 

KSČM podle Filipa nežádalo, aby Ransdorf pozastavil své členství ve straně, a Filip osobně žádal vyšetření kauzy. „Nemanipuluj delegáty,“ řekl. Kohlíček míní, že takzvaná švýcarská kauza stála za Ransdorfovým úmrtím. V souvislosti se čtvrteční zprávou, že švýcarská prokuratura zrušila trestní řízení v případu Ransdorfa a tří Slováků, uvedl, že „přeživší budou odškodněni“. 

Ransdorf byl loni v prosinci zadržen se třemi Slováky v curyšské bance. Slovenská média v uplynulém týdnu referovala, že švýcarské úřady přiznaly podezřelým odškodné.

Zbyl poslední protikandidát 

Švýcarské státní zastupitelství zastavení trestního řízení potvrdilo. List Pravda napsal, že prokuratura rozhodla o zrušení obvinění vůči všem podezřelým na konci dubna. Podle bývalého starosty slovenské obce Ivanka u Nitry Petera Guzmického, který byl v souvislosti s kauzou ve vyšetřovací vazbě, všichni účastníci kauzy dostali od Švýcarska odškodné, částku neupřesnil. 

Ransdorf náhle zemřel letos v lednu. Podle vyjádření vdovy Vlasty Ransdorfové k tomu přispěl incident ve Švýcarsku. Politik měl cukrovku a jeho zdravotní stav se prý zhoršil právě po tomto zadržení, po kterém si stěžoval na to, že mu policie po určitou dobu odpírala léky. Švýcarská policie v reakci ale odmítla, že při zacházení s europoslancem chybovala.  

Staronový předseda

Delegáti sjezdu KSČM v neděli vybrali v tajné volbě nového předsedu strany. Stal se jím opět Vojtěch Filip. Získal 203 z 353 hlasů volebního sjezdu. 

Původně měli být tři kandidáti, nakonec ale zůstali jen dva. Dosavadního předsedu Vojtěcha Filipa vyzvali původně pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. V kandidátském projevu ale Hrůza oznámil, že nebude tříštit hlasy, proto podpoří druhého protikandidáta.

Filip je tváří umírněnější části KSČM. Po sjezdu neplánuje velké programové změny. „Komunistická strana bude nekompromisním kritikem současné vládní koalice, bude vždycky tou opozicí, která má reálné a realistické návrhy,“ řekl staronový předseda. Je podle něj třeba oslovit nerozhodnuté a naštvané voliče argumenty, nikoli populismem a bulvárem. Ostře se v této souvislosti vyhranil vůči extremistickým řešením, například migrační krize.

VŠE O RANSDORFOVI ČTĚTE ZDE

tgbg ( 15. května 2016 07:35 )

Statisíce Rusů odcházejí na Západ.Letošní čísla jsou o polovinu vyšší než ta loňská a dvakrát vyšší než v roce 2012, kdy se do Kremlu vrátil Vladimir Putin. Nepřekonávají ale zatím rok 1994, kdy (po rozpadu SSSR) přijali Američané 2 127 žádostí. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rusko-emigrace-usa-0nr-/zahranicni.aspx?c=A151106_162815_zahranicni_aba

jebulin ( 14. května 2016 23:14 )

S Kohlíčkem plně souhlasím. Současné vedení KSČM nemohlo vedle sebe strpět intelektuála Ransdorfa a tak se k jeho potížím stavělo nečinně.Je to ostuda celé strany a to i moji, protože jsem jejím členem.

miano52 ( 14. května 2016 22:02 )

Poškození obdrželi částku 2 mil.Kč jako satisfakci od Švýcarska.Další odškodné bude cálovat banka, která povolala na řešení problému policajty.Nikde se to v naších masmédiích nedočtete.Je to normální-všichni na Ransdorfa kydali hnůj a teď by byli směšní.Nejhorší je, že se Ransdorfa nazastali ani ti vrcholoví komančové.

ibuprofen ( 14. května 2016 19:10 )

Kam se hrabe na Boryše, Mirdu, Nečase, Teličku, Hermana...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa