Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komunista Filip chce hlavu ministra Hermana. Kvůli sjezdu sudetských Němců

Autor: simao, ČTK - 
13. května 2016
18:00

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se o víkendu chystá jako vůbec první člen české vlády na sjezd sudetských Němců do Norimberku. Vojtěch Filip, jehož KSČM bude mít vlastní sjezd v Praze, se rozohnil a chce Hermanovu demisi. Ministr se hájí, že s česko-německou otázkou ho spojuje zkušenost jeho rodiny.

„Odstupte, vyzval Filip ministra Hermana,“ uvádí stránky KSČM. „Potvrzení účasti ministra Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu ve dnech, kdy si připomínáme 71. výročí ukončení 2. světové války, je nejen porušením uzavřených smluv v rámci tehdejšího Německa a Československa, ale především zradou a plivnutím do tváře všem, kteří za naši svobodu položili své životy,“ rozohnil se šéf komunistů Vojtěch Filip.

Herman je přitom i někdejším ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), tato instituce je trnem v oku komunistům. A tak se nyní pustili do Hermana. Těsně před svým vlastním sjezdem, který se v sobotu a neděli uskuteční v Praze.    

Herman: Temné zkušenosti jeho rodiny

Herman přitom na sudetoněmecký sjezd vyrazí poněkolikáté, poprvé ale jako člen české vlády. „Vzhledem k tomu, že mám k tomuto tématu velmi blízko, touto problematikou se zabývám přes 30 let na základě zkušeností vlastní rodiny, je ta volba víceméně logická,“ brání se ataku komunistů Herman. „Řada mých příbuzných nepřežila běsnění německého nacionálního socialismu,“ uvedl Herman.

Herman přijal pozvání bavorského premiéra Horsta Seehofera, na sjezdu bude mít v neděli i projev. Přihlásí se v něm ke slovům politování, která po pádu železné opony v roce 1990 vyslovil tehdejší prezident Václav Havel. Ten tehdy uvedl, že vyhnat Němce z českých zemí byl nemorální čin, vedený nikoli touhou po spravedlnosti, ale po pomstě.

Podle Benešových dekretů přišlo po druhé světové válce zhruba 2,9 milionu Němců o občanství a majetek, než byli na základě dohod vítězných válečných velmocí vysídleni z Československa.

Sobotka se Hermana zastal

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se svého ministra zastal. Míní, že Hermanova účast na sudetoněmeckého sjezdu je „zcela v kontextu dnešních velmi dobrých česko-německých a také česko-bavorských vztahů“.

„Účast ministra kultury na akci, která je setkáním lidí, hlásících se ke svým českým a moravským kořenům, připomínkou jejich kultury a zvyků, ale také již dlouholetým místem pravidelného setkávání Čechů a Němců, mi proto přijde jako přirozená věc,“ uvedl Sobotka. 

Připomněl, že v posledních letech při srazech sudetských Němců zaznívají hlasy výrazně orientované na společnou evropskou budoucnost a také že organizace se vzdala majetkových nároků.

„Jako Češi víme, jaký byl ve 20. století vztah mezi příčinou a následkem. Němečtí nacisté rozbili Československo, rozpoutali válku, byli po zásluze poraženi a Německo za to tvrdě zaplatilo,“ poznamenal premiér s tím, že nyní je čas dívat se do budoucna a hledat to, co oba národy v Evropě spojuje.

Sudetští Němci varovali před nárůstem nacionalismu během migrační krize

Hermanovu cestu na sjezd do Norimberku uvítal šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt. Označil to za „silný signál dobrého pokroku v procesu smíření“.

Očekává se, že na sjezdu zazní i připomínka českého krále a římského císaře Karla IV. kvůli 700. výročí jeho narození. V první den sjezdu sudetští Němci také již tradičně ocení svou Evropskou cenou Karla IV. osobnost, která se zasloužila o smíření mezi národy. Cenu dostane lichtenštejnský kníže Hans Adam II., otec prince Aloise, který vyrazil v pátek pro změnu do Prahy.

Motto sněmu zní „Sudetští Němci a Češi – Dialog zavazuje“ a má odkazovat právě na udržování dialogu mezi Němci vysídlenými po válce z českých zemí a Čechy. „Jedině dialog vede k pravdě a kdo se jí cítí vázán, vytváří podmínky k tomu, aby budoucí generace byly ušetřeny toho, co naše starší generace musela za války a při vyhnání vytrpět,“ uvedl v pozvánce Posselt.

V neděli na sjezdu proběhne katolická a evangelická bohoslužba a poté se představí krajanské organizace z jednotlivých českých měst s historickými zástavami. S projevem kromě Hermana vystoupí i Posselt a Seehofer.

Den před zahájením sjezdu varovali přitom sudetští Němci před nárůstem nacionalismu v Evropě. A vyzvali také k užší spolupráci evropských států. V době migrační krize je třeba více a nikoli méně Evropy, uvedl Posselt. „Právě my, sudetští Němci, nechceme žádné nové hranice ve střední Evropě,“ uvedl Posselt. 

suov ( 17. května 2016 07:39 )

balika-

suov ( 17. května 2016 07:35 )

A proto je teď móda mít takové všiváky ve vládě, jím asi nestačí migranti, a Sobotka s tím souhlasí,,,

suov ( 17. května 2016 07:32 )

eda22- co by dělali u tebe v předsíni? Táhni ty do pr dele,,,

suov ( 17. května 2016 07:30 )

Už jen pohled na ten jeho ksicht a otvírá se mi nůž v kapse,,,,

steelheart ( 16. května 2016 21:55 )

Herman je k p o b l i t í!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa