Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český expert: ISIS je apokalyptická sekta. A uprchlíci utečou i před suchem

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. května 2016
05:45

Migrační tlak bude pokračovat, upozorňuje český odborník Miloš Balabán. V budoucnu už nepůjde jen o ekonomické migranty a uprchlíky utíkající před válkou, ale také o běžence utíkající třeba před suchem. A to podle Balabána přinese další problémy. Na konferenci v Praze mluvil i o tom, jaké globální hrozby budou mít v budoucnu vliv na Česko. Nejde prý o malování čerta na zeď, ale o nebezpečnou realitu spojenou nejen s hrdlořezy z Islámského státu.

Žijeme v zemi, kde uprchlíků příliš není, a pokud, rychle odsud zase mizí ideálně do Německa. Jenže jsme součástí i širších evropských struktur a to bude mít dopady i na Česko. Protože nejrůznější krize a konflikty nebudou ani do budoucna ničím mimořádným, varoval docent Miloš Balabán na konferenci k představení prvních závěrů Auditu národní bezpečnosti.

Uprchlíci před suchem

Vedoucí střediska bezpečnostní politiky Fakulty sociálních věd UK v Praze Balabán byl jedním z tuzemských odborníků, kteří se dostali ke slovu poté, co na konferenci vystoupili premiér Bohuslav Sobotka či ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

„Je zjevné, že bude i nadále pokračovat migrační tlak. Mluvíme o řádu milionů lidí, a to už ne uprchlíků před válkou a ekonomických migrantů, ale možná environmentálních uprchlíků z oblastí třeba Afriky postižených suchem,“ upozorňoval Balabán bez obalu.

„Chtěl bych k tomu dodat, že kategorie environmentální uprchlík zatím není podchycena současným mezinárodním právem, takže s tím budou další i politické problémy,“ doplnil.

Za jednu z variant obrany před přílivem uprchlíků zmínil expert posílení vnějších hranic Evropy, ale i cílenou propagandu. „Myslím si, že je účinné uvažovat o doslova a do písmene propagandě EU o nepropustnosti hranic, ale to bychom ty hranice nejdřív museli mít zabezpečené,“ uvedl Balabán, podle kterého by z Evropy měla znít po Kábulu, Bagdádu i jinde propaganda, která by upozorňovala, že přes evropské hranice není tak snadné se dostat.

„V každém případě to bude především Evropa sama, která bude muset čelit nestabilitě ve svém sousedství na jihu,“ upozornil a připomněl konflikty na Blízkém východě a v severní Africe. 

Vznikne Šíistán a Sunnistán?

Balabán poukázal také na problémy s rozpory mezi muslimy samotnými – sunnitsko-šíitskými konflikty, které jsou podle něj podobné třicetileté válce mezi katolíky a protestanty v Evropě. Český odborník zmínil, že mohou vzniknout zcela nové státy, o kterých dnes ještě neuvažujeme – třeba Šíistán a Sunnistán, pravděpodobně pak vznikne Kurdistán. 

Nevynechal ani hrozbu Islámského státu. „Podle našich expertů na Fakultě sociálních věd, arabistů se Islámský stát chová jako apokalyptická sekta, která chce násilnými činy vyvolat něco jako poslední bitvu a nějakou formu vojenského vstupu křižáků na své území. Za tímto účelem hodlá rozpoutat konfesijní válku v Evropě. Teroristické útoky dvakrát v minulém roce a letos v Bruselu o tom mohou svědčit,“ pokračoval Balabán. 

Upozornil na nebezpečný faktor zhruba pěti tisíc evropských zahraničních bojovníků, kteří působí jako „pátá kolona muslimských entit v Evropě“. Alarmující podle něj je, že tuto pátou kolonu máme na dohled od evropských institucí v jedné evropské čtvrti, čímž myslel bruselské „sídliště teroristů“ Molenbeek.

Balabán varoval, že se islamisté mohou infiltrovat i jinde – do Libye, afrického Sahelu, ale třeba i do Indonésie, kde je Islámským státem radikalizováno zhruba 3,5 procenta obyvatel, což je sedm milionů lidí. „Vliv Islámského státu metastázuje i do regionů, které jsou daleko Blízkého východu,“ varoval dál Balabán.

Zmínil i další riziko spojené s ISIS. „Islámský stát má dnes fakticky mnohem vyvinutější propagandu než vlastní vojenskou sílu. Používá Facebook, Twitter, Instagram ve 23 jazykových mutacích,“ řekl Balabán.

Video Expert Miloš Balabán na konferenci k Auditu národní bezpečnosti - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Spoléhat se jen na Ameriku nejde, mění se tam poměry

Balabán jako šéf střediska bezpečnostní politiky CESES uvedl, že naše bezpečnost je dnes založena hlavně na transatlantické vazbě, ale USA procházejí zásadní demografickou proměnou.

„Za 20 až 30 let bude jejich dominantním obyvatelem muž latinskoamerického původu nebo žena latinskoamerického původu... Za pár let nebudeme v USA mluvit s potomkem irského přistěhovalce nebo s někým, kdo má díky rodinné historii historicky danou vazbu na Evropu, ale s někým, pro koho je třeba Latinská Amerika mentálně bližší než Evropa,“ uvedl s tím, že to patrně bude ovlivňovat i politická rozhodnutí ve Spojených státech.

„Nemusí trvat věčně americká ochota být věčným sponzorem evropské obrany. Již několikrát přišlo od amerických politiků důrazné varování, že se Evropa jako nejbohatší ekonomické uskupení na světě musí více starat o svoji obranu mj. i zvyšováním vojenských rozpočtů,“ pokračoval.

A připomněl i kritické výroky Donalda Trumpa na adresu NATO. „Musíme také čelit politice Ruska, kdy i nadále musí být NATO připraveno na zcela nečekaný vývoj,“ zmínil další riziko, aby dodal: „Pod náporem krizí, často nezvládaných, se nám negativně proměňuje politická situace Evropy. Za dva až tři roky může být zcela jiná než dnes.“

Co z toho dle něj vyplývá? „Stát musí počítat s krizovými scénáři vývoje, k jejichž zvládání nám samozřejmě může pomoci členství v NATO a EU, ale musíme si být vědomi toho, co jsme si možná v roce 1999 při vstupu do NATO a o 5 let později při vstupu do EU úplně nepřipouštěli, že může dojít k situaci, kdy bude nutné spolehnout se v prvé řadě především na vlastní síly a kapacity,“ poznamenal.

I proto české ministerstvo vnitra nyní koordinuje projekt Auditu národní bezpečnosti, který má upozorňovat na hrozby, aktuální připravenost Česka na ně a případná slabá místa. Tímto úkolem pověřil ministra vnitra Chovance premiér Sobotka a společně tak i konferenci k prvním zjištěním auditu zahájili.

I u nás máme rozpory v muslimském spektru, varoval Mareš

Bezpečnostní výzvy pro stát na konferenci shrnul profesor z brněnské Masarykovy univerzity a český odborník na extremismus Miroslav Mareš. Ten vytáhl snímek brněnské mešity.

„Když jsme tady mluvili o vzniku Šíistánu, mohu se podívat do Brna, kde v této mešitě se dříve scházeli jak sunnité, tak šíité. V posledních letech se odtrhla šíitská větev, je tam nyní vlastní modlitební centrum, které se snaží přátelsky vycházet se svým okolím... I tyto rozpory v muslimském spektru máme v našich městech,“ upozornil.

Hrozby pro český stát a hrozby globální vnímá jako propojené. A týká se to přírodních hrozeb, ale třeba i teroru. „Může dojít k teroristickému útoku v Německu, mohou utíkat pachatelé třeba v kamionu, který pojede směrem k tureckým hranicím. Ten může být sledovaný, oni mohou sjet, vzít rukojmí někde u dálnice v poslední obci na kraji malé silničky a může se najednou taková malá obec dostat do centra pozornosti světových médií. Nechci tím strašit, snad se tak nestane,“ poznamenal.

Video Miroslav Mareš na konferenci k Auditu národní bezpečnosti - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa