Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hejtmani v párcích vs. prolhaná kreatura. Hašek a Babiš šli tvrdě do sebe

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. května 2016
16:20

Ostře proti šéfovi ANO Andreji Babišovi „vyjel“ jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Babišovi vytkl, že „o životě a problémech Moraváků nic neví“, ale také to, že „začal rozdělovat hejtmany ČSSD na ty hodné, které má holding rád a na ty, kteří by asi měli skončit v kosteleckých párcích“. Víme, co ho tak popudilo i jak tvrdě mu to vrátil vicepremiér Babiš.

Podzimní krajské volby se blíži a s nimi i očekávaná série politických přestřelek. Na dálku to už teď jiskřilo mezi šéfem ANO Andrejem Babišem a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, který by si rád hejtmanské křeslo udržel. 

Andrej Babiš, který už dříve Blesk.cz řekl, že by bral vítězství ANO v pěti krajích, se opět rozpovídal o šancích ANO. Krajské volby jsou pro něj novinkou, jde do nich vůbec poprvé a nemá tedy srovnání. Jeho hnutí však bude hlavním konkurentem ČSSD a podle průzkumů i zárukou, že se nebude opakovat „oranžová tsunami“, kdy sociální demokraté vyhráli v devíti krajích ze třinácti. 

Za úspěch by prý nyní Babiš považoval dvacetiprocentní zisk hlasů, řekl Deníku Referendum. I Babišovi je ale jasné, že o hejtmanech budou rozhodovat povolební domluvy a koalice. Při dotazu na ně uvedl: „Koalice jsou o lidech v jednotlivých stranách. Umím si představit koalice s ČSSD se Zimolou nebo Netolickým. Neumím si představit koalici s Novákem nebo Haškem.“

Babiš tak „rozškatulkoval“ hejtmany za ČSSD - českobudějovického a pardubického označil štítkem akceptovatelní, Michala Haška s jeho moravskoslezským kolegou dal do opačné kategorie.

Hašek: Líp se žije Babišovi, problémy Moraváků nezná

A to se Haškovi pranic nelíbilo. „Andrej Babiš začal rozdělovat hejtmany ČSSD na ty hodné, které má holding rád a na ty, kteří by asi měli skončit v kosteleckých párcích,“ napsal na svém profilu na Facebooku.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ostře vrátil úder Andreji Babišovi (ANO) Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ostře vrátil úder Andreji Babišovi (ANO) | Facebook

„Věřím, že Moraváci mají svůj vlastní rozum a určitě netouží po tom, aby je řídil někdo z Prahy (nebo vlastního-nevlastního Čapího hnízda). A to ani prostřednictvím svých narychlo naverbovaných bílých koní na krajské kandidátce. Pan Babiš o životě a problémech Moraváků nic neví, zatím se naučil slibovat hory i s horákama, ale moc toho nepředvedl,“ míní Hašek a s narážkou na volební heslo Babišova hnutí „ANO, bude líp“ dodal: „Líp se tak má především jeho Agrofert a on sám.“

Babiš o Haškovi: Politická kreatura, co lhala celému národu

O reakci požádal Blesk.cz i Andreje Babiše. „To jste mě pobavil. Typická reakce agresivní politické kreatury, která lhala celému národu v přímém přenosu v televizi,“ vypálil zostra vicepremiér Babiš na hejtmana Haška. 

A připomněl tak Haškovo zapírání lánské schůzky, kam vyrazil coby někdejší číslo dva ČSSD za prezidentem Zeman kvůli puči proti stranickému kolegovi a předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Dodejme, že Hašek se za lhaní pak omluvil.

Babiš však komentoval i Haškovu další výtku. „Na Moravě jsem dělal obchody a mám plno přátel od roku 1978. Mám tam i významné firmy jako Penam, Olma, Kmotr, Precheza, Deza, Fatra a desítky dalších. Jezdím tam pravidelně, často a rád se s lidmi potkávám. Trávil jsem tam nedávno celý víkend. Takže o životech a problémech Moraváků vím od dob, kdy ještě pan Hašek tahal za sebou na pískovišti kačera,“ pokračoval Babiš. 

„Hejtmani ČSSD nemají žádné vztahy s Agrofertem, hejtmany vnímám podle toho, co říkají na veřejnosti a co dělají ve skutečnosti. A jak se chovají,“ dodal pro Blesk.cz Babiš.

Sám Hašek se nedávno stal terčem ostré kritiky i jiné kritiky z řad (nejen) ANO. To když se do něj pustil brněnský primátor Petr Vokřál, hájící právě barvy Babišova hnutí.

A to kvůli pietní akci, po které Hašek v Brně pózoval spolu s ruskými motorkáři Nočními vlky. „Nechápu, proč se hejtman Jihomoravského kraje a zastupitel státu s takovou historií, jakou má Česká republika, dobrovolně fotí s Nočními vlky, gangem nacionalistů a homofobů, kteří po Evropě už léta pod zástěrkou historických oslav pouze rozvážejí propagandu. Bohužel to nevypadá, že by panu Haškovi někdo kroutil ruku za zády a že s touto skupinou násilníků hrdě oslavujících Stalina skutečně pózuje dobrovolně,“ zařadil se Vokřál mezi politiky, kteří Haškovi vyčetli jeho „vytí“ s Nočními vlky.

karel050860 ( 12. září 2016 20:03 )

Babiš zbohatl za ery Mrázka,co mohl nakrad,Slováci se ho zbavili,a nás si koupil za koblihu.Takových jako je Hašek by bylo potřeba víc.

milan1959 ( 7. června 2016 18:28 )

Hašek? To je kdo? Neznám.

tosto ( 11. května 2016 07:27 )

Hašek o sobě prohlašuje , že má víc funkcí než japonská kalkulačka a ještě se tomu směje , že je tak výkonný , že vše stihne. lhal to je fakt a pak se " omluvil " - - - řekl , že lhát se nemá !!!!! To je omluva ?? když několik dnů opakovaně před kamerou lže. Pak mu mají lidi věřit ?Proč ?

kiwi65 ( 10. května 2016 18:24 )

 Tak zrovna tylhle dva si mají co vyčítat.Jdu blejt.

kupredu-leva ( 10. května 2016 18:22 )

My, levicoví hajzlové, lžeme a krademe furt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa