Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recepce u Rusů: Nečas s manželkou přišli ruku v ruce, Zeman popíjel s Klausem

Autor: simao, ČTK, mim - 
9. května 2016
12:55

Po proslovu celém v ruštině před hosty na půdě ruské ambasády usedl Miloš Zeman k zahradnímu stolku a pojedl klobásu i popil pivo s ruským velvyslancem i svým předchůdcem Václavem Klausem. Ruku v ruce na slavnostní recepci přišli i expremiér Petr Nečas (ODS) s manželkou Janou, dříve Nagyovou a v tlačenici u vstupu se tísnily i další známé tváře.

Tradiční recepce na ruské ambasádě se i letos těšila velkému zájmu současných i bývalých českých politiků. Připomeňme, že po stejné akci před třemi lety musel Miloš Zeman i přes virózu dovrávorat ke korunovačním klenotům. Mezi pozvanými nechyběl prezident ani letos, po dvouleté pauze se opět dostavil. 

Recepci pořádá ruské velvyslanectví v Praze při příležitosti výročí konce druhé světové války. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček avizoval, že hlava státu bude mít tentokrát na ruském velvyslanectví projev.

Zemana přivítal na půdě ambasády ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij. Účast si nenechali ujít ani exprezident Václav Klaus či americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro. 

Prezident Miloš Zeman při přípitku s velvyslancem na ruské ambasádě (9.5.2016) Prezident Miloš Zeman při přípitku s velvyslancem na ruské ambasádě (9.5.2016) | ČTK

Nečasovi ruku v ruce

Zatímco Zeman dorazil na recepci prezidentskou limuzínou, po svých přišli k ambasádě expremiér Petr Nečas s manželkou Janou, dříve Nagyovou. A jako dříve se i tentokrát drželi na veřejnosti pevně za ruce.

Na akci vyrazili také mj. šéfové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček či poslanci z ČSSD Jaroslav Foldyna a Jeroným Tejc, předseda Strany práv občanů (dříve Zemanovců) Jan Veleba, exministr vnitra Martin Pecina či šéfodborář Josef Středula, předseda ČMKOS. Mezi dalšími bývalými i současnými politiky se objevil třeba exministr Cyril Svoboda.

Dorazili i komunisté, například šéfka KSČM v Praze Marta Semelová a senátor Václav Homolka. Politické choutky má přitom i hudebník Felix Slováček, který bude na podzim kandidovat právě do Senátu v barvách Valentových Soukromníků. Vedle Slováčka dorazil i šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Zeman: Islámský stát připomíná rakovinu a metastáze

Ruský velvyslanec i Zeman propojili připomínku druhé světové s aktuální situací ve světě. „Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory, vzdát se druhořadého v zájmu hlavního - porážky společného nepřítele,“ uvedl Zmejevskij.

Podle Zemana existují dva přístupy ke zkušenosti, která plyne z druhé světové války. „První je velice jednoduchý: bylo vítězství a teď je vše v pořádku. Je to přístup prostý, ale chybný... Druhý přístup je založen na otázce, zda se mohou dějiny druhé světové války, byť jiným způsobem, zopakovat, anebo nikoliv. Bohužel, mohu odpovědět, že mohou,“ uvedl Zeman. 

Vybídl proto ke spojení sil v boji proti mezinárodnímu terorismu, Islámskému státu a podobným organizacím. Upozornil, že generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že existuje již 35 organizací, více či méně spjatých s Islámským státem.

„Připomíná to rakovinu a její metastázy,“ varoval Zeman a dodal: „Chtěl bych jen vzpomínat a nic více. Ale toto varování před druhou válkou zničující své nepřátele se zdá opodstatněným. Chtěl bych vyzvat, abychom překonali všechny konflikty a všechny problémy, které vždy rozdělují velmoci a nejen velmoci. Nic nesjednocuje více, než společný nepřítel. A my máme takového společného nepřítele v podobě mezinárodního terorismu.“ Zeman svůj projev přednesl celý v ruštině.

Zahradní posezení Zemana s Klausem a velvyslancem

Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. „Doufám, že jednou se zde a na jiných velvyslanectvích setkáme na svátek vítězství nad mezinárodním terorismem,“ dodal na Zeman.

Po projevech si ruský ambasador s prezidentem Zemanem připili bílým vínem a usedli společně ke stolu, kam si přisedl i Václav Klaus. Zeman si dal ve slunečném jarním dni k jídlu malé pivo.

Miloš Zeman na ruské recepci: Pojedl z plastového talířku s ruským velvyslancem Zmejeským a svým předchůdcem Klausem Miloš Zeman na ruské recepci: Pojedl z plastového talířku s ruským velvyslancem Zmejeským a svým předchůdcem Klausem | ČTK

Prezidenta přišli pozdravit také váleční veteráni i někteří hosté recepce, například Hamáček.

Loni ani předloni se přitom Zeman recepce neúčastnil. V roce 2015 byl český prezident v termínu oslav Dne vítězství v Moskvě, kde se konala na počest padlých velkolepá vojenská přehlídka. Na ni samotnou Zeman nešel, pozvání do Moskvy ale přijal i přes rozpory Ruska a EU a sankce na obou stranách.

Prezident Miloš Zeman při recepci na ruské ambasádě (9.5.2016) Prezident Miloš Zeman při recepci na ruské ambasádě (9.5.2016) | ČTK

Za svou cestu ostatně Zeman čelil i kritice. Byl totiž jedním z mála evropských státníků, kteří pozvání na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě přijali.

V roce 2014 Zemana na recepci zastoupil ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a kancléř Vratislav Mynář. V roce 2013 recepce na ruské ambasádě předcházela otevírání korunovačních klenotů, u kterých Zeman trpěl „virózou“, potil se a klátil. Zlé jazyky to přičítaly vodce z ruské ambasády, prezident však kritiky odmítal s tím, že podlehl nemoci.

kuromrd ( 11. května 2016 14:30 )

záchranku zavolej pro tu svinskou tlustou k.urvu tvojí manželku, asi spolkla mr.dku plesnivýho bezdomáče když mu kouřila a teď se dáví ty jelito parohatý

asijo ( 10. května 2016 01:53 )

Ale až hodně daleko po Havlovi.

zarazenyprd ( 9. května 2016 22:47 )

Od r.1918 se mu vyrovnal asi jen Hácha, který kolaboroval s Hitlerem. Ale, na rozdíl od soudruha Zemana, Hácha nikdy nebyl členem KSČ.

eda22 ( 9. května 2016 22:44 )

Hezký přehled politického odpadu.

..krakonos500 ( 9. května 2016 22:40 )

Musíš mne omlvit, my co jsme jen levicová spodina, občas plácáme nesmysly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa