Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: „Napíchnutí“ policisté mě nezajímají. Kalousek: Důvěrné informace ale ano

Autor: simao, ČTK - 
9. května 2016
11:25

Napíchnutí kriminalistů, kteří vyšetřují mj. kauzu Čapí hnízdo, se stalo vodou na mlýn kritikům vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho „šéfkritik“ Miroslav Kalousek (TOP 09) v tom viděl spojitost, Andrej Babiš se však bránil, že ho nezajímá, co policie vyšetřuje.

„Moje firma a já fungujeme podle zákonů této země. Nevím, kdo z policie co vyšetřuje, a ani mne to nezajímá,“ uvedl Andrej Babiš na spekulace, které se objevily kolem napíchnutí pražských kriminalistů.

Někteří kritici dali štěnice do souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Objevily se totiž právě u pražských kriminalistů, kteří dotační případ ekofarmy prošetřují na základě anonymního udání. „Mám zdvořilý dotaz: je tady někdo, kdo vadí Andreji Babišovi, a přesto se domnívá, že není ‚napíchnut‘?“ rýpl si na Facebooku Miroslav Kalousek (TOP 09) u zprávy o štěnicích u kriminalistů.

Čapí hnízdo, nebo snad Nagyová?

Odposlouchávací zařízení byla nalezena podle informací Práva v kancelářích pražské hospodářské kriminální policie. Údajně šlo také o skrytou kameru.

Objevila se však i jiná spekulace, podle níž skutečně nešlo o Čapí hnízdo. Ale o jednu z větví kauzy Nagyová, uvádí pondělní Právo. Podle České televize policie podezřívá jednoho z kriminalistů, že se dopustil snahy ovlivnit vyšetřování v kauze Nagyová a zveřejnění odměn, které pobírala jako někdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase.

Nagyová, která se za Nečase v roce 2013 provdala, v současné době čelí několika obžalobám, mimo jiné v kauze zneužití Vojenského zpravodajství a kvůli vynášení informací z BIS.

Informace o nálezu odposlechů u pražských policistů potvrdily o víkendu Právu dva na sobě nezávislé zdroje. Podle nich byly v kancelářích týmu, který vyšetřuje podezření na dotační podvod související se stavbou farmy Čapí hnízdo.

Kalousek: Pro Babiše pracuje mnoho bývalých policistů

„Bez ohledu na víkendové události, zda ta víkendová zpráva souvisí, nebo nesouvisí přímo s bezpečnostní divizí Agrofertu, samozřejmě nelze tvrdit,“ řekl Blesk.cz Miroslav Kalousek. 

„Ale všichni dobře víme, že pro Andreje Babiše pracuje mnoho bývalých policistů, a osobně jsem přesvědčen, že je mu z dobrých důvodů nakloněna i celá řada policistů v činné službě. Ti bývalí pro něj pracují oficiálně a z nějakých důvodů je mu nakloněna i řada policistů v činné službě. To znamená, že nemá nouzi o důvěrné informace, to je známá věc,“ pokračoval Kalousek. 

Babišova slova o tom, že neví, kdo z policie co vyšetřuje, a ani ho to nezajímá, šéf topky glosoval slovy: „Já myslím, že mu to lze věřit stejně jako že netušil, komu patří Čapí hnízdo.“

Babiš: Podivná náhoda

Čapí hnízdo je prošetřováno kvůli tomu, že získalo na svou obnovu padesátimilionovou evropskou dotaci. Prověřuje ji Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Babiš jakoukoli souvislost s odposlechy odmítl. „Nemám žádné povědomí o tom, že by policie vyšetřovala Čapí hnízdo. Nemám o tom žádnou informaci. Považuju to zase za nějakou podivnou náhodu, že právě dnes, když máme (hnutí ANO) konferenci, to hned ráno někdo oznámí,“ reagoval již o víkendu na informaci o nálezu odposlechů u policistů.

Už dříve byl Andrej Babiš konfrontován také s údajnou snahou zjistit, jak probíhá vyšetřování Čapího hnízda, pro změnu u Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) – jeho náměstek z ministerstva financí Tomáš Vyhnánek měl letos v lednu pověřit jednu z úřednic, aby zjistila informace v Bruselu.

Babiš i Vyhnánek se ohradili, že by šlo o cokoli nezákonného. Vicepremiér si přímo ve Sněmovně, když při mimořádné schůzi vedl hodinu a půl dlouhý monolog zdaleka nejen k Čapímu hnízdu, kopl i do Miroslava Kalouska, dle Babiše „symbolu korupce“. Vládní prošetřovatel Jan Kněžínek dal Babišovi a jeho náměstkovi za pravdu.

Video Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit! - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Nemocný vicepremiér: „Cítím se oslabený a hlavně tlustý“

S Čapím hnízdem však pro jistotu spojil Kalousek i Babišův zápal plic, kvůli kterému vicepremiér vyrazil v pondělí na odběry. „Se zápalem plic je to jako s Čapím hnízdem. Ráno ho máte, takže rozhodně nemůžete na interpelace do Sněmovny, pak ho na čas vyvedete ze svého vlastnictví, zajdete si zdráv a vesel zapřednášet studentům, načež ho opět přijmete a ulehnete,“ napsal Kalousek v pátek o Babišovi.

Vicepremiéra trápí zápal plic, o víkendu se prý snažil kromě účasti na ideové konferenci ANO také ležet. „Nechal jsem se od kolegů přesvědčit, abych vyležel zápal plic, beru dvoje antibiotika, musel jsem zrušit naplánované schůzky,“ uvedl v neděli Babiš. „Zítra (v pondělí – pozn. red.) jdu na odběry krve, snad to dopadne dobře, cítím se oslabený a hlavně tlustý, což mě teda štve víc než ta choroba,“ uvedl na Facebooku Babiš, který se nedávno při focení kampaně pro krajské volby 2016 přiznal, že ve svém úřadu ztloustl o 15 kilo.

 

petram11 ( 10. května 2016 00:30 )

Ano pravda, najde se pořád dost přitroublů, kteří chtějí znovu volit Babiše. To člověku hlava fakt nebere...

jana1313 ( 9. května 2016 19:32 )

Každého kdo je vyšetřován, logicky zajímá, co na něj policajti vyhrabou. To že by to nezajímalo Babiše, tak tomu může věřit jenom idiot. Navíc právě on, jako jeden z mála, má schopnosti a možnosti nechat tam ty štěnice dát, tak proč by je tam nedal, když mu dají výhodu toho, že předem ví proti čemu se bude muset hájit, co bude muset zatlouct, na co si připravit placené svědky, jaké vyrobit falešné důkazy, ..... Konec konců, nedělá to poprvé, s tím jak se takhle vyhnout kriminálu už má bohaté zkušenosti.

salto ( 9. května 2016 15:25 )

Bohužel najde se ještě dost přitroublů, kteří budou volit Kalouska, to je ta demokracie - lump má větší práva než obyčejný člověk...

lukasnazdar ( 9. května 2016 14:46 )

prosím vás to neumí nikdo s tím oslem Kalouskem nikdo zatočit? Jeho preference pořád klesají (za chvíli bude mít 4%, což on 4%-ní stejně je) a bude furt vyskakovat. Stejně to tam nasadil on a jeho pohunek Blažek z ODS.. uslintanej, chytrej, arognatní a paskřivec. Jak jinak, že ? v ODS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa