Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman kvůli Číně „vypeskoval“ Hermana. S ministrem chce o Tibetu mluvit na Hradě

Autor: zst - 
8. května 2016
17:45

Prezident Miloš Zeman se během oslav konce druhé světové války v Česku zúčastnil tradičního ceremoniálu na pražském Vítkově. Stejně jako řada dalších politiků včetně členů vlády. Toho prezident údajně využil a vypeskoval ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) kvůli postoji k Číně.

„Udělám vše proto, aby Česko ‚podléhalo‘ vlivu USA a EU mnohem víc než vlivu Číny a Ruska!“ napsal například v průběhu návštěvy čínského prezidenta na sociální síti ministr kultury Daniel Herman. O dva dny později ho naštvalo, že se nemohl dostat do Strakovy akademie. „Tak je Praha kvůli Číňanům zase pěkně paralyzovaná. Nechtěli mě pustit ani projet na vládu, ale nakonec pustili,“ napsal také.

Prezident Zeman to nenechal bez odezvy a mezi řečí to dnes Hermanovi zřejmě připomněl. „Tak mě dnes pan prezident na Vítkově vypeskoval za Čínu. Ale musím říci, že s humorem. Prý si mě pozve, abychom popovídali o Tibetu,“ popsal ministr na Twitteru.

Herman mimo jiné totiž podpořil vyvěšení tibetských vlajek na některých pražských radnicích.

„Mohu potvrdit, že pan prezident na Vítkově krátce s panem ministrem hovořil právě o Číně,“ řekl na dotaz Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident položil panu ministrovi v této souvislosti i jednu otázku z historie. Budu ale diplomatický a nebudu prozrazovat, jak pan ministr uspěl,“ dodal a nepřímo tak naznačil, že Herman v kvízu neuspěl.

Kontroverzní návštěva skončila prošetřením policejních akcí

Mimo jiné jedna z tibetských vlajek byla příčinou interních šetření v řadách policie. Za zásah na pražské FAMU se nakonec policie omluvila, jiná pochybení se prý neodehrála.

V ulicích během třídenní návštěvy Si Ťin-pchinga demonstrovaly stovky lidí, další stovky mávaly čínskými vlajkami a transparenty na podporu komunistického vládce. Policie si údajně „všímala“ pouze odpůrců čínského prezidenta. Miloš Zeman ale muže v uniformách za zvládnutí situace veřejně pochválil.

jana1313 ( 9. května 2016 14:34 )

Spadnuj jsi na hlavu, že mě tu dáváš dohromady s tím kriplem carminem?

ruprecht286 ( 9. května 2016 14:19 )

carmin a jana1313 jsou internetoví trollové nebo jen běžní troubové. Prezident Zeman by měl tiše klást věnce a své nadbíhání čínským komunistickým pohlavárům a Putinovu režimu krotit. Asi už to ale víc nejde, jede prostě ve svém pravém životním postoji k vládě pevné ruky. Jeho polistopadová kritika režimu se obloukem vrací k postojům jeho mládí v "komunismu". To se starým senilním lidem často stává. Ještě do Česka nepozval Kim Čong-ila, aby své portfolio oblíbenců na Hradě doplnil... Tak pane prezidente, hurááá do toho !

zadnice ( 9. května 2016 11:34 )

Herman a Kocáb, to jsou dva, kteří se opravdu povedli!

jana1313 ( 9. května 2016 01:29 )

carmin není jen kus kripla, carmin je celý kripl. Člověk jen s kouskem mozku a špetkou cti, by nikdy nespamoval takové neskutečné hovadiny ale jako groteska je to dobré, bohužel ti co jsou pitomí, to mohou brát vážně

asijo ( 8. května 2016 23:58 )

Taky ti pravda nevoní,jak koukám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa