Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pelikán označkoval ministerstvo: Nálepkou HateFree prý odmítá české trendy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. května 2016
15:09

Ministerstvo spravedlnosti má na dveřích růžovou nálepku, umístil ji tam jeho šéf Robert Pelikán (ANO). Rozhodl se totiž připojit k projektu HateFree zón. Kvůli rostoucí nenávisti ve společnosti, která se projevila i v podobě útoků na některé pražské podniky. „Uprchlíci, táhněte,“ sprejovali vandalové. Pelikán je odsoudil. Vedle toho ale také potěšil své zaměstnance. Novým ministerským bufetem, kde je sám obsluhoval.

„Včera o nás jeden novinář napsal, že nejsme a nechceme být HateFree. To se ale pěkně spletl. Ministr Pelikán se totiž už před několika dny rozhodl, že ministerstvo spravedlnosti zařadí mezi HateFree Zones. Tedy místa, kde se návštěvníci nemusí bát žádných nenávistných útoků jak ze strany zaměstnanců, tak ze strany hostů. Bez ohledu na příslušnost k etnické, náboženské, sexuální, subkulturní nebo jiné sociální skupině,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti na svém Facebooku.

„Nemuseli se u nás bát samozřejmě ani před tím, je to samozřejmě naše povinnost veřejné instituce. Dnes jsme se ale jednou takovou zónou stali také oficiálně a odmítli některé nehezké trendy, které se v naší zemi objevují,“ dodal Pelikánův rezort.

Sám ministr Pelikán celou záležitost komentoval pro iniciativu HateFree usilující o život bez násilí a nenávisti.Veřejné instituce jsou ‚hate free‘ vlastně automaticky, přímo z ústavy. V situaci, kdy řada provozoven, které se do tohoto projektu zapojily, je terčem útoků dokonce již ne jen verbálních, jsme považovali za potřebné to připomenout,“ uvedl Pelikán.

„Je mi líto lidí, které stravuje nenávist, škodí tím nejen všem ostatním, ale nejvíce sami sobě. Musí vědět, že jsou v tom sami: naše společnost taková není a být nesmí,“ dodal ministr. 

Terčem útoků se přitom nedávno staly kavárny v centru Prahy, které posprejovali vandalové nápisy jako „Smrt HateFree“ či „Uprchlíci, táhněte“.

Terčem útoku se stalo i populární Café V lese v Krymské ulici, kde následně majitel, pražský kavárník Ondřej Kobza propagující heslo Hate Free a vyšší toleranci k menšinám či uprchlíkům, pracně odstraňoval dílo neznámého sprejera ze zdi. Hrál mu k tomu na klavír teplický radní Dominik Feri.

Odstraňování škod po vandalském útoku na Café V lese se účastnil i Dominik Feri (TOP 09). Odstraňování škod po vandalském útoku na Café V lese se účastnil i Dominik Feri (TOP 09). | ČTK

Houdek: Cílem útoků bylo zastrašit nás a odradit podniky

O co v projektu Hate Free zón jde, vysvětlil Blesk.cz zakladatel HateFree Lukáš Houdek. HateFree Culture je projektem vládní Agentury pro sociální začleňování. Funguje tři roky a cílem kampaně je reagovat na nenávistné projevy na internetu nebo v běžném životě.

Co je cílem vašeho projektu HateFree Zones?

„Cílem sítě HateFree Zones je dát možnost místům po celé České republice, aby deklarovala jednoduchou myšlenku a to, že v jejich prostorách je vítán každý bez rozdílu na svojí příslušnost k nějaké skupině. Ono to možná zní banálně, nicméně často třeba v regionech to tak banální není. Stává se, že někam nejsou vpuštěni příslušníci nějaké menšiny, případně někdo se stane terčem útoku a ten provozovatel se ho nezastane. Má to dát najevo právě i těmto skupinám, že k nim bude provozovatel prostoru přistupovat stejně jako ke všem ostatním a zajistí mu bezpečnost.“

Ministr Robert Pelikán nyní vylepil růžovou nálepku na dveře ministerstva. Kdo další se již k projektu přihlásil?

„Do sítě HateFree Zones se přihlašují především kavárny, kulturní instituce, galerie, divadla, jako např. Galerie DOX, Divadlo Archa, před nedávnem Goethe Institut, Nová scéna Národního divadla, teď nově tedy ministerstvo spravedlnosti. Máme tam přihlášeno také několik kostelů, které chtějí deklarovat, že vlastně vítají ve svých prostorách i lidi s odlišnou sexuální orientací. Máme tam sportovní zařízení, posilovny. Prostory prochází nejširším spektrem nabízených služeb.“

Jak vnímáte nedávné vandalské útoky na některé podniky a provozovny? Sprejeři je počmárali mj. hesly „Smrt HateFree“.

„Myslím, že cílem těch útoků bylo hlavně zastrašit ať nás, tak především provozovatele těch zón. Očividně ty odpůrce tohle asi pálí, právě ta síla v těch zónách a protože už je asi 200 míst, protože nám se po útoku přihlásilo už dalších asi 50 prostor, které se k tomu hlásí a chtějí dát tuto myšlenku najevo. Ukazuje to i na to, že odpůrci nebo lidi, kterým nějakým způsobem vadíme a vadí jim liberální přístup, tak chtěli tímto zastrašit případné provozovatele, aby z toho vystoupili.“

Kromě Hate Free zóny otevřel Pelikán i nový bufet

Ale zpět k ministerstvu spravedlnosti. A od duševní „stravy“ a myšlenek na instituce a podniky bez nenávisti úkrokem ke stravě fyzické. Nálepka Hate Free zóny není totiž v budově Pelikánova rezortu jedinou novotou.

Sám ministr totiž slavnostně zahájil tento týden provoz nového bufetu na půdě ministerstva. „I úředník musí jíst a pít. A tak jsme v budově ministerstva otevřeli nový bufet. A nechyběl u toho ani ministr. Postavil se ovšem na opačnou stranu než zaměstnanci ministerstva, kteří přišli vyzkoušet kafe a pochutiny. Aby potvrdil, že mu jde o motivované kolegy, kteří kvalitně dohlíží na českou justici, sám jim servíroval dobroty,“ uvedl rezort k otevření ministerského bufetu na svém Facebooku.

A přidal několik fotek z nové kantýny. Včetně té s rakvičkou s domácí šlehačkou za 13 korun a kouskem bábovky za šestnáct.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 9. prosince 2016 08:08 )

Pane bože, aby se nám pan ministr tím lepením nepředřel až k smrti, ono by to byla obrovská škoda pro ČR tebe ztratit,,,nedělej ze sebe šaška,,,

st.rec ( 7. května 2016 09:50 )

Konvertita ministrem spravedlnosti?Kdypak začne toužit po šaríja a kamenování?

lev1 ( 6. května 2016 22:54 )

 Neboli buzeranti všech zemí spojte se

steelheart ( 6. května 2016 16:01 )

líp to nejde říct! Pelikána s jeho HATE NEVOLIT nikdy nikdy! od pohledu odpornej typ - grázl!! celej spokojenej sám se sebou - už aby na něj došlo!

barracuda.sro ( 6. května 2016 15:47 )

Lidi tady" TOTO" už nikdy nevolit !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa