Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zápal plic vyléčil přes oběd? Babiš ve Sněmovně chyběl, mezi studenty vyrazil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. května 2016
10:40

Vicepremiéra Andreje Babiše trápí zdraví. Uhnal si prý „nevelký zápal plic“, vyrazil na rentgen a nafasoval antibiotika. Z jednání Sněmovny se proto ve čtvrtek i v pátek omluvil. Opozice na to na začátku páteční schůze reagovala ironickým potleskem. Na debatu mezi studenty totiž Babiš vyrazil. S českým zdravotnictvím to tedy asi není tak špatné, rýpla si do Babiše poslankyně z TOP 09 Věra Kovářová. Babiše se však zastal šéf Pirátů Ivan Bartoš. 

„Pane Stanjuro, mám nevelký zápal plic, ráno rentgen, antibiotika. Omlouvám se, ve Sněmovně dnes i zítra nebudu,“ napsal ve čtvrtek na svůj Twitter vicepremiér Andrej Babiš a na sociální síti sdílel fotku léků a rovnou i zprávy od doktora. 

Ve čtvrtek na interpelacích i během mimořádné schůze Sněmovny kvůli EIA Babiš chyběl, nedorazil ani v pátek. „Pan ministr Andrej Babiš ze zdravotních důvodů,“ četl omluvenku šéfa ANO místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). Z poslaneckých lavic se bezprostředně poté zcela nezvykle ozval potlesk. Patrně ironický. Do Andreje Babiše se totiž kvůli jeho nemoci pustila opozice.

Kalousek: Babišův zápal plic je jako Čapí hnízdo

Že by Babiš neměl právo marodit? Do Babiše si rýpli opoziční politici kvůli tomu, že zatímco do Sněmovny nemohl, na debatu se studenty na pražské VŠE vyrazil. „Asi to s naším zdravotnictvím nebude tak špatné, když se pan ministr financí, jinak jeho velký kritik, přes oběd uzdravil ze zápalu plic...,“ napsala na Facebooku poslankyně Věra Kovářová (TOP 09).

„Bylo by nešťastné, kdyby kauza s absencí ministra Babiše na dnešním jednání Sněmovny byla mediálně vykreslena tak, že dnes chyběl výjimečně kvůli závažné nemoci – a pak se přemohl a vyrazil na setkání se studenty, aby se pak znovu pustil do kurýrování. Skutečností je, že pan Babiš navštívil za poslední rok jednání Sněmovny o ústních interpelacích pouze jednou – a myslím, že právě to bychom si měli dobře pamatovat a v tomhle světle jeho absenci posuzovat,“ dodala Kovářová.

Její stranický šéf Miroslav Kalousek na Facebooku dodal: „Se zápalem plic je to jako s Čapím hnízdem. Ráno ho máte, takže rozhodně nemůžete na interpelace do Sněmovny, pak ho na čas vyvedete ze svého vlastnictví, zajdete si zdráv a vesel zapřednášet studentům, načež ho opět přijmete a ulehnete.“

Andrej Babiš se rozhodl vysvětlit, proč na debatu se studenty vyrazil. „Sebral jsem poslední zbytky sil, abych dodržel slib, který jsem dal studentům VŠE. Dal jsem jasně najevo, že jsem otevřený diskuzi o údajném ohrožení svobody internetu regulací nelegálního online hazardu. Studenty, na rozdíl od sdružení pro internetovou reklamu, toto téma evidentně netrápí. Můžu jít tedy s klidným svědomím léčit zápal plic,“ uvedl na sociální síti Babiš.

Na pozvánce k akci přitom zaznělo: „Součástí nové regulace hazardních her v ČR je klíčové opatření umožňující blokaci nelegálních stránek s internetovým hazardem, které reaguje na současný neudržitelný stav na internetovém trhu sázkových her, který je na rozdíl od toho mimo-internetového doposud neregulovaný a nezdaněný. Toto opatření však v současné době vzbuzuje falešné obavy. Jedná se o cenzuru internetu, nebo efektivní opatření? Je to zásah do práv uživatelů internetu? Je tím ohrožena svoboda slova?“

Babiš také sdílel foto z debaty, které se účastnil i šéf České pirátské strany Ivan Bartoš. I když se během debaty ohledně regulací online hazardu a hrozby omezení svobody uživatelů internetu i poskytovatelů připojení neshodli, Bartoš se Babiše v otázce vicepremiérova zdraví a absence ve Sněmovně zastal.

„Stěžoval si na zdraví, ale já v tom vidím jeden pozitivní aspekt. To, že nepřijde do Sněmovny na interpelace, chápu, že z pohledu fungování státu je důležité. Ale toto se sjednávalo poměrně dlouhou dobu. Ministr neministr, my máme také své pracovní náplně, rodiny a povinnosti, a když vyblokuje volný čas lidí, kteří nejsou za politiku placení a kteří se aktivně věnují jeho tématu ve svém volném čase, tak já naopak oceňuji, že se vykašlal na Sněmovnu a sem dorazil,“ řekl Blesk.cz Bartoš. 

Bartoš: Babiš má i papír od doktora

„My jsme se na to připravovali, ta věc se diskutovala, lidé na VŠE se na to připravovali. Já jako občan a člen strany, která nebere peníze za výkon své práce, oceňuji, že jsem kvůli němu nepřehazoval týden svůj diář, abychom se domluvili, kdy to bude, a pak jsem se dozvěděl, že kvůli zápalu plic nepřijde. To ať si vyřeší on v Poslanecké sněmovně, já za sebe kvituji, že naopak dorazil. I když s sebou měl celý tým, kde když to nezvládal, tak předával hlas. Poslanci do Sněmovny nechodí i bez omluvenky. Z důvodu osobních, soukromých je omluven... On má i donášku od doktora, tak si myslím, že je daleko víc krytý, než když tam nepřijdou z nějakých osobních, stranických důvodů apod.,“ pokračuje Bartoš.

Přiblížil také, jak debata na VŠE z jeho pohledu vypadala. „Já jsem Babiše i podržel, že ministr nemusí rozumět detailům, ale že se musí obklopovat lidmi, kteří jim rozumí. Prokazatelně z našeho pohledu tam jsou problémy se zákonem i v souladu s evropskou legislativou. To tam zaznívalo i z publika. Jednotlivé aspekty zákona pan Babiš neobhájil. Říkal: ‚Já tomu nerozumím, vy tady říkáte, že je problém technický, legislativní, s cenzurou...‘ Snažili jsme se mu vysvětlit, že udělat takový zákon je složité a všechny tyto aspekty se musí respektovat,“ pokračuje Bartoš. 

„Klíčové je to, že se ministerstvo tváří strašně otevřeně, pan Babiš do těch komunikačních schémat vstupuje víc než jiná ministerstva, ale relevantní věci, které mu jsou předkládané, stejně padají na neúrodnou půdu,“ postěžoval si Pirát Bartoš. „Jim je úplně jedno, kolik lidi prohrajou, dokud je to u vybraných českých firem, které mají licenci a podnikají tady legálně. Je vidět, že zákony se píší na zakázku. Poskytovatelé internetu jsou jako Ředitelství silnic a dálnic. To, že po nich jezdí auta, které mají v sobě pašung nebo vozí nějaké zločince, není vinou ŘSD. Točíme se v začarovaném kruhu,“ dodal pro Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 6. května 2016 11:49 )

Jen tak mimochodem,nepumpuje nemocenskou zbytečně dlouhým simulováním.Jak se uzdraví okamžitě pracuje i bez ukončení nemocenské.A teď kalouskofialoví pablbi mudrujte.

Nezadat ( 6. května 2016 11:45 )

Že je nežere 80% absence zdegenerovaného pablba z orláku.

lukasnazdar ( 6. května 2016 11:39 )

já se mu ani nedivím, že na interpelace nechodí. Poslouchat kydy Kalouska a Stanjury a toho bu..a Fialy, nebo tu mužatku Černochovou, taky bych tam nelezl. Chytají se pořád nějakého stébla a snaží se znovu "vyšplhat" na procentech. Ještě že je většina našeho národa rozumná a pamatuje si Kalouskovi sprosťárny jako Ministra financí a prasárny ODS.

stellastella ( 6. května 2016 11:31 )

 Kdo lze,ten krade!

krat5 ( 6. května 2016 11:12 )

Kalousek a spol by se měli konečně začít starat hlavně o sebe. Padají z nich jenom sračky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa