Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Veto novely školského zákona může pomoci opravit kontroverzní inkluzi

Autor: map, kol, vet - 
6. května 2016
19:20

Prezidentské veto školskému zákonu rozpoutalo přestřelku. Ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD) dokonce obvinila Svaz měst a obcí ze lži. Z boje by však mohlo vzejít i něco dobrého – přehodnocení sporné inkluze ve školství.

Obavami Svazu měst a obcí se zaštítil Miloš Zeman (71), když školský zákon vetoval. Představitelům obcí přitom nejvíc vadí garantovaná místa pro dvouleté děti ve školkách, a to ze spádových oblastí. Ta se ale do novely dostala jako pozměňovací návrh ve Sněmovně.

„Paní ministryni jsme se od počátku, co jsme se dozvěděli, že se na nás taková povinnost chystá, snažili vysvětlit, že má řadu úskalí pro obce a města. Přesto ministerstvo školství naše argumenty bagatelizovalo,“ řekl Blesku předseda svazu František Lukl (38).

Námitky ale ministryně rázně smetla hned poté, co prezident novelu vetoval. „Stanovisko Svazu měst a obcí považuji ze dvou třetin za zcela lživé, zbytek je nepravda,“ prohlásila Valachová.

„S kolegy jsme se shodli na tom, že nebudeme reagovat na emocionální výroky paní ministryně, kdy prchlivost zacloumala jejím majestátem,“ řekl Lukl. Pokud by ale podobné reakce pokračovaly, jsou prý starostové připraveni na intenzivní reakci a lobbování ve Sněmovně.

„Předložíme věcné jasné argumenty, že tento nárok je nejen těžko realizovatelný, ale způsobí komplikace i samotným rodičům,“ vysvětlil Lukl.

Lobbovat do Sněmovny se ale už vydala i ministryně. Pokud poslance nepřesvědčí, aby veto prezidenta na konci května silou 101 hlasů přehlasovali, zákon spadne pod stůl a projednávat se bude zase od začátku.

To by mohl být dobrý důvod znovu přehodnotit spornou a nepřipravenou inkluzi, tedy začlenění postižených dětí do běžných tříd. To také zmiňoval prezident v odůvodnění, proč novelu vetoval. Na názor jsme se zeptali i parlamentních stran.

ANKETA BLESKU: Respektují vaši poslanci prezidentské veto, nebo se je budou snažit přehlasovat? Bude to příležitost znovu otevřít diskusi o revizi školského zákona včetně problematické inkluze?

Petr Fiala (51, předseda ODS)

My jsme pro tuto novelu nehlasovali a nebudeme ani nyní. Vadí nám na ní mnoho věcí: povinná školka, jednotné přijímačky a chaotická podoba inkluze také.

Petr Fiala (51, předseda ODS) Petr Fiala (51, předseda ODS) | Foto archiv Blesku

Roman Sklenák (45, poslanec ČSSD)

Předpokládám, že Sněmovna setrvá na svém postoji vyjádřeném ve třetím čtení a hlasováním potvrdí znění zákona.

Roman Sklenák (45, poslanec ČSSD) Roman Sklenák (45, poslanec ČSSD) | Foto archiv Blesku

Pavel Kováčik (60, poslanec KSČM)

Dnes bude o této záležitosti jednat celý poslanecký klub a nyní opravdu nelze říci, jaký bude výsledek tohoto jednání.

Pavel Kováčik (60, poslanec KSČM) Pavel Kováčik (60, poslanec KSČM) | Foto archiv Blesku

Anna Putnová (55, poslankyně TOP 09)

Hlasovali jsme proti novele školského zákona a tento postoj nezměníme. Pokud by se mělo v případě nepřehlasování veta znovu řešit něco zákonem, musela by vzniknout zcela nová novela.

Anna Putnová (55, poslankyně TOP 09) Anna Putnová (55, poslankyně TOP 09) | Foto archiv Blesku

Video se připravuje ...
Další videa