Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Pěkná pitomost.“ Dienstbier tepal Haška za Noční vlky, ten zpražil moderátora

Autor: simao, ČTK - 
5. května 2016
14:46

Nejen opoziční politici a ti z koalice, ale i členové z Haškovy domovské ČSSD se do hejtmana Jihomoravského kraje opřeli za kladení rudých karafiátů v Brně společně s ruským motorkářským gangem Noční vlci. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier uvedl, že to od Michala Haška byla „pěkná pitomost“. Sám hejtman pod tlakem trochu znervózněl. A pustil se do moderátora České televize kvůli údajným lžím. 

Haškovo foto s Nočními vlky v Brně obletělo internet. Negativní reakce převažovaly. Sám hejtman se hájil, že jen společně s ruskými motorkáři vzdal v úterý hold padlým rudoarmějců z druhé světové, kteří bojovali za svobodné Československo.

Na pochopení však Hašek nenarazil ani uvnitř vlastní strany. V ČSSD má ostatně poněkud komplikovanou pozici po neúspěšném lánském puči proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. „Fotit se s Nočními vlky, stoupenci nacionalistické a imperiální politiky putinovského ruského režimu, je od Michala Haška pěkná pitomost,“ tepal Haška na Facebooku ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Tím však nekončil: „Symbolicky by to bylo možné vnímat jako souhlas s okupací a anexí části cizího státu (Krym), vysíláním vojáků na cizí území a vedením útočné války proti jinému suverénnímu státu (východ Ukrajiny) nebo s relativizací okupace Československa v srpnu 1968. Nepochybně je to v rozporu se zahraniční politikou našeho státu.“

Dienstbier narážel mimo jiné na to, že Noční vlci jsou spojováni s ruským záborem Krymu a boji na východní Ukrajině. Jejich šéf Alexander Zaldostanov, Putinův přítel, je pak na sankčním seznamu USA i Evropské unie. A na cestu z Moskvy přes další státy s cílem v Berlíně vyjet přes ruské hranice nemohl. 

„Ta parta, která je tam zmiňována, tak nebudí žádné mé osobní sympatie,“ reagoval na Noční vlky premiér Bohuslav Sobotka.

Hašek se bránil v ČT: Žádnou chybu necítím

Hašek vystoupil se svou obhajobou i v České televizi. S moderátorem Lukášem Dolanským se však dostal v pořadu Události, komentáře do sporu.

Hejtman nejprve upozorňoval, že byl na akci pozván ruským generálním konzulem v Brně. „Lidé si chtěli udělat několik fotografií, vy jste ukázali jednu, kde byli i příslušníci klubu vojenské historie. U nich byli motorkáři. Já jsem ani nezkoumal, kolik těch motorkářů je ruských, kolik z nich je českých nebo kolik je slovenských,“ uvedl Hašek ke skupinové fotce s Nočními vlky.

Pak již došlo na skákání si do řeči a slovní výpady. Dolanský totiž vytáhl právě sankční seznam, na kterém jsou členové Nočních vlků. „Pane redaktore, ale vy lžete divákům. Lidi, kteří jsou na sankčním seznamu, přece nepustily policejní orgány schengenského prostoru vůbec do České republiky. Jestli tam vedle mě stáli motorkáři a já znovu opakuji, nevím, kolik z nich bylo ruských, kolik českých, kolik slovenských, tak to museli být lidé, kteří když sem vstupovali do Schengenu, prošli důkladnou policejní kontrolou. Mnohem důkladnější než třeba imigranti, které pozvala paní Merkelová do Spolkové republiky,“ odmítl Hašek, že by se třeba setkal s někým, kdo by měl zakázaný vstup na území ČR.

„Podsouváte mi něco, co není pravda,“ čílil se dál Hašek. „Já si vyprošuju, abyste mi říkal, že lžu, protože to není pravda,“ kontroval Dolanský. A Hašek poněkud naštvaně kýval hlavou. „Pane redaktore, jste veřejnoprávní televizí ČR nebo Spojených států?“ ohradil se Hašek a svá slova o lhaní mírnil na „fabulování a podsouvání“.

Stál si za svým, že se zkrátka fotil s lidmi, kteří se legálně dostali do schengenského prostoru. Motorkáře prý nevítal v ruštině a na hřbitov by šel znovu.

Problém je přitom i v tom, že Noční vlci jsou spojováni svými kritiky s propagandou Kremlu. „Podle mě se tady dělá z komára velbloud, je to bouře ve sklenici vody,“ posteskl si Hašek. „Chápu, že dneska z toho mají někteří aféru, někteří možná radost, že Hašek udělal někde chybu. Já žádnou chybu necítím‚“ dodal Hašek na ČT24.

Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. | Facebook

Noční vlci zamíří v sobotu na Václavské náměstí

Na jeho konání však reagovali i další členové ČSSD. Šéf Sněmovny Jan Hamáček byl ještě opatrný: „Každý politik je zodpovědný svým voličům za svoje činy, je to spíš otázka na pana hejtmana Haška.“ Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová však přiznala: „Kdybych to byla já, něco takového bych neudělala.“

Za Nočními vlky se naopak chystá poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Bude mít ještě příležitost. Ruští motorkáři se sice vydali z Brna na Slovensko, o víkendu se ale do Česka vrátí.

Chystají se totiž na průjezd Prahou. Dorazit by do ní měli v sobotu ráno. Půjde o organizovanou projížďku českou metropolí, kterou pro ně pořádá spolek Red Eyed Ceüe. Ve 14:00 se chystají na pietní akt na Olšanských hřbitovech, předtím dvakrát obkrouží Václavské náměstí. Na večer je naplánováno veřejné setkání v jednom kulturním centru na Praze 6.

„Víme o tom, že v sobotu přijedou do Prahy, víme o tom, že se tu budou účastnit některých akcí. Samozřejmě na to budeme dohlížet, především z dopravního hlediska, ale samozřejmě i z úhlu pohledu veřejného pořádku,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

mirres ( 8. května 2016 18:23 )

Ty jo, tak tohle jsou voliči Zemana, tak to jsme pr...

mirres ( 8. května 2016 18:20 )

Soudruhu, máš zpoždění, ten tvůj protektorát už skončil, musíš díl na východ.

st.rec ( 7. května 2016 10:05 )

Pěkná pitomost-řekl pěknej pit.omec.

kosmonaut ( 7. května 2016 04:33 )

Dienstbier asi "přehlédl",že Hašek byl pozván konzulem Ruska na tryznu za padlé vojáky ve světové válce všech národností tehdejší armády SSSR.Ale na druhé straně ho nezajímá,když kritizuje anexi Krymu Ruskem,že jeho idol USA vojenskou silou napadly různé arabské státy kde způsobily politický rozvrat,který mnohdy skončil občanskou válkou a dal vzniknout tzv.migračním vlnám do Evropy.A to je prosím ministr pro lidská práva ve vládě ČR !!

mirkli ( 6. května 2016 21:55 )

Ne Dienstbier odjede domů do Ameriky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa