Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poslanec ČSSD požádal o vydání ke stíhání. Tvrdí, že při bouračce neřídil

Autor: simao, ČTK - 
5. května 2016
10:29

Policie zřejmě bude moci stíhat poslance ČSSD Štěpána Stupčuka kvůli únorové dopravní nehodě. Stupčuk po ní tvrdil, že neřídil, odmítl dechovou i krevní zkoušku na přítomnost alkoholu. Sněmovní mandátový a imunitní výbor ve čtvrtek jeho vydání k trestnímu stíhání doporučil. Sám Stupčuk přitom o vydání požádal.

Poslanecká sněmovna bude o vydání sociálního demokrata Stupčuka jednat koncem května. Policie ho chce stíhat pro podezření z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky, v tomto případě alkoholu.

Poslanec se už v souvislosti se záležitostí vzdal funkce místopředsedy sociálnědemokratické frakce. O čtvrtečním rozhodnutí sněmovního mandátového a imunitního výboru informovala novináře jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

Němcová uvedla, že Stupčuk o vydání sám požádal a chce se podrobit trestnímu řízení. „Je to záležitost, která mě samozřejmě netěší, ale člověk se k tomu musí umět postavit čelem a já se o to snažím,“ reagoval Stupčuk.

Podle Martina Plíška (TOP 09) byla diskuse ve výboru velmi stručná a hlasování členů výboru jednomyslné. „Není žádné podezření, že by kauza byla politicky motivována. Jaký je rozsah jeho pochybení, to už je věc šetření, to nebyl náš úkol,“ dodal Jiří Dolejš (KSČM).

Stupčuk novinářům po slyšení ve výboru zopakoval, že imunita by podle něho neměla být v takových případech uplatňována a že je připraven se ze svého jednání zodpovídat. „V tomto smyslu se vyjádřím i na jednání Poslanecké sněmovny tak, aby věc byla pokud možno v co nejkratším čase dořešena standardním způsobem,“ uvedl.

Poslanci vydali Schwarze a Svobodu, nevydali Kailovou

V tomto volebním období Sněmovna vydala ke stíhání Bronislava Schwarze (ANO) a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Schwarze nakonec soud zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Svobodu poslanci vydali v kauze pražské karty Opencard.

Sněmovna naopak nevydala Zuzanou Kailovou (ČSSD), kterou chtěla policie stíhat jako ústeckou radní v souvislosti s projektem vítání občánků. Svobodu chtěla policie stíhat i kvůli podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku ohledně smlouvy na analýzu problematických smluv v pražském Dopravním podniku. Nakonec žádost stáhla. Výbor před tím doporučil plénu Svobodu nevydat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 5. května 2016 13:25 )

Nelže jeden člen. Lžou takřka všichni. Proč teď, jako hrdina, požádal o vydání? Protože už včera řekli, že ho vydaj.

kurna1 ( 5. května 2016 12:51 )

Kamerový záznam a tu svini zavřít, až zčerná, prolhaný hovado

mirkazam ( 5. května 2016 12:13 )

Pravdomluvný pan poslanec si snad dělá šoufky ??? Sám v autě.. zřejmě upito,odmítl dát krev,ale neřídil...s kým chce mlátit o zem ??? A má takový upřímný kukuč.No uvidíme,kdo mu bude držet špongr....

joudajoudovy ( 5. května 2016 11:37 )

socani poslanec neridil, on pouze levitoval a pri tom si utrhnul zpetne zrcadko.

akafuka ( 5. května 2016 11:17 )

Pakliže lže člen ČSSD,jak to pak vypadá s celou stranou? Auto asi řídil svatej Petr,nebo snad sám Pán Bůh? No, možná že měl pravdu, pakliže spal,řídit opravdu nemohl! to je pak jiná!Ale stejně je to přestupek nebo trestný čin, neb porušil paragraf,že řidič se "musí" za jízdy věnovat řízení vozidla.Seděl za volantem? seděl! Nebo snad ležel? a při tom jel? škoda asi veliká nebude tak to stejně zametou pod koberec,jak patrno z mnoha a mnoha případů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa