Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Padne inkluze? Prezident Zeman kvůli ní vetoval školskou novelu

Autor: ČTK - 
4. května 2016
14:00

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona, mimo jiné kvůli inkluzi. Sdělil to Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Novela by měla přinést povinnou maturitu z matematiky nebo místa ve školkách i pro dvouleté děti. Zda ovlivní také podmínky či náběh nových inkluzivních opatření, bude záležet na Sněmovně. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je zklamaná.

Prezident novele školského zákona vystavil stopku. Norma tak opět zamíří do Sněmovny, která bude moci Zemanovo rozhodnutí přehlasovat. 

Prezident se tak rozhodl na základě doporučujícího dopisu Svazu měst a obcí České republiky, ozřejmil Ovčáček. Zemanovi vadí zavedení nároku na mateřskou školku od dvou let věku dítěte a vymezení školských obvodů spádových mateřských škol, které zatíží obce. Důvodem veta je ale také inkluze.

„Zákon představuje v krátké době další novelu školského zákona, když předchozí novelou byl do školského zákona zapracován princip takzvané inkluze. Sděluji, že s takzvanou inkluzí vyjádřily negativní stanovisko rady všech krajů, neboť její zavedení považují za předčasné, a to je další důvod, pro který zákon Poslanecké sněmovně vracím,“ dodal prezident.

Inkluzivních změn, které začnou platit v září, se ale vetovaná novela netýká. Nová pravidla byla schválena loni na jaře v jiné novele, a tu prezident podepsal. Vrácením novely školského zákona se nicméně otevírá další možnost pro zákonododárce, aby se tématu inkluze začali věnovat.

„Na samotnou inkluzi to patrně vliv mít nebude, té se tato novela netýká. Další možnost o chaoticky připravované inkluzi diskutovat ale určitě využijeme,“ řekl Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala, který je velkým odpůrcem chystaných změn. Nelíbí se mu ale ani změny, které prozatím zastavil Zeman.

VŠE O INKLUZI ZDE

„Povinná školka nebo jednotné přijímačky na střední školy nic dobrého nepřináší, pouze přidávají nové povinnosti rodičům a ubírají pravomoci ředitelům škol,“ poznamenal také šéf občanských demokratů.

Novela předpokládá zavedení povinné maturity z matematiky za pět let. Měly by se kvůli tomu také sjednotit od příštího roku přijímací zkoušky na střední školy. Norma dále počítá s tím, že nárok na místo v mateřských školách budou mít od roku 2020 i dvouleté děti, poslední ročník školky má být povinný.

O inkluzi hovořil Zeman i v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Samozřejmě, že nejsem ráda. Řada obcí v minulosti zcela rezignovala na to zajistit rodičům místa pro jejich děti. Tímto krokem se rodičům opět nepomůže, a to ani ve slaďování rodinného a profesního života. Obce mají také konečně příležitost čerpat evropské i národní prostředky pro kapacity škol. Důvody pro odmítnutí garance míst neexistují. Jsem zklamaná i za rodiče," napsala v reakci v prohlášení ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Kamenem úrazu obvody i nárok dvouletých na školku

Důvody, které prezidenta vedly k využití jeho práva na vetování zákona, zveřejnil v dopise, který zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD). Doporučuje v něm, aby Sněmovna zákon neschválila a umožnila jeho přepracování. V dopise uvedl, že důvodem jeho postoje je stanovisko Svazu měst a obcí. Z něj uvádí dva argumenty.

Prvním z nich je stanovení povinnosti vymezit od počátku příštího roku školské obvody spádových mateřských škol. Podle Zemana jde o opatření, které by mělo z finančních i organizačně-administrativních důvodů negativní dopady na města s větším počtem mateřských škol i obcí, „kde dojde ke stanovení školského obvodu (na území několika obcí) vrchnostensky rozhodnutím krajského úřadu, což je problém jak prstence kolem Prahy, Brna, Liberce, tak v jednotlivých případech i obcí a měst v celé republice“.

„Postiženy pak budou obce, které budovaly kapacitu mateřských škol k zajištění potřeb svých občanů a budou muset tyto kapacity rozšiřovat ve prospěch okolních obcí, které budou uměle přičleněny do jejich školského spádového obvodu,“ napsal prezident. Vadí mu, že zákon neurčuje okolním obcím na rozšiřování kapacit mateřských škol žádný finanční podíl.

Druhým důvodem nesouhlasu pak je změna, která umožní rodičům od září 2020 umísťovat do mateřských školek již dvouleté děti. Zemanovi vadí, že toto opatření bude pro zřizovatele školek drahé. Zdůvodňuje to tím, že až v květnu 2020 se dozvědí, kolik dětí jim do školek nastoupí, a nebudou tak mít dostatek času jejich kapacitu přizpůsobit. Nyní jsou do školek přijímány děti zpravidla od tří let věku. Právo umisťovat do nich i dvouleté děti má umožnit jejich matkám, aby se dříve vrátily do zaměstnání. Na nejmladší děti ve školkách by měly podle návrhu zákona dohlížet chůvy.

1940 ( 5. května 2016 09:34 )

Jak dlouho vám revolucionáři bude trvat, než se dopracujete k tomu, jak to dělali komouši a uznával to téměř celý svět ?

e.44 ( 4. května 2016 23:17 )

Neskutečný blábol Zcela to odporuje tomu, co jsem kdy slyšela jak od pedagogů, tak od rodičů (od normálních rodičů) dětí které chodí do speciálek. Už jenom ten tvůj blábol, že do speciálek chodí jenom děti z asociálních rodin, je kravina na entou

e.44 ( 4. května 2016 23:07 )

Piš k věci, vykopávko, a jestli na to nemáš, tak se nevnucuj.

aaobcanka ( 4. května 2016 22:02 )

2.díl : Tito kluci ve speciálce by měli v klasické ZŠ při péči "normální" rodiny jedničky,dvojky,všemu rozuměli,i pokynům o kázni. Jen neměli motivaci dodržovat pravidla + učit se. Vynikali v matice,jazycích,každý v něčem,jako v běžné škole. Kluci si ve škole hráli na "Ramba", ale také tekly 13-letým habánům slzy, když nás úpěnlivě prosili, ať zařídíme jejich návrat do klasické ZŠ, neboť se jim kamarádi venku + příbuzní začali vyhýbat, opovrhovat s nimi, posmívat se jim. Nepomohl jim nikdo,ředitelka,protekční přes Klause,se bála,že jí klesne stav žáků a zruší jí školu. Žáci jí byli lhostejní pro její "koryto". Tak kluci začali brát drogy,krást. Vraťme děti do standardních ZŠ, min. o 1 třídu níž, musí mít kladné vzory ! V normální ZŠ musí být ve třídě zprvu nejlépe jen 1-2 tzv. zvláštňáci. Pomáhejme českým dětem,aby nás,jako dospělí,nevykrádali, nenapadali atd. Ale musíme se s nimi nejdřív po škole, místo neukázněných rodičů,učit,zameškali vše,nic se ve speciálkách neučí. Mentálně postižené(ne tzv. zvláštňáky,speciály) můžeme nechat v jiných školách, ale je lepší je dát též do standardní ZŠ kvůli zdravým dětem. Jinak se jim posmívají,opovrhují s nimi celý život. Nakonec nepomůže občan ani svému starému příbuznému, jak se nyní separují zvláštní děti od zdravých a starci v důchoďácích.

aaobcanka ( 4. května 2016 21:58 )

Speciální školy,býv.zvláštní,zrušme!Žáci si jsou v nich navzájem negativními vzory.Kazí se 1 od 2.,učí se to nejhorší od spolužáků.Stávají se agresivnějšími,vulgárnějšími,než když na speciálku přestoupili.Neumíte si představit,co se tam děje,jak se děti kazí.Nikdo po zvonění není ve třídě,výuka žádná,klasifikace na oko,kouření+souložení na WC,záškoláctví,vulgarita+fyzické útoky i na učitele-nezveřejňované,aby se ředitelce nezrušila"polepšovna".Každý zvláštňák by měl být umístěn do třídy standardní ZŠ,max.2 ve třídě.Ve větším počtu se srocují=narušují výuku."Zvláštňáci"potřebují kladné vzory,které jim chybí doma i ve speciálkách!Jinak z nich vyrůstají kriminálníci.Ti pak poškozují celou společnost,tj.i vás! Učitelé šikanu tají,aby jim školu nezrušili.Pedagogové tam vlastně neučí,nelze to ve většině tříd s ohledem na otřesnou kázeň a absenci,což si pedagog z normální ZŠ nedokáže představit.Učili jsme léta na klasické ZŠ. Po přechodu do "speciálky" jsme zažili šok.Je to mnohem horší,než si myslíte.Děje se to cca 25 let po revoluci,tj.po zničení výborného socialistického školství-i na zvl.školách.Vulgarity stále dokola(pí..,hov.,krá..,deb.),kopy,údery,podrážení nohou,plivání.Ve zvl.školách jsou na tzv.parchanty třeba 2 školníci,jako učitelů ve třídě(o např.jen 5žácích-často jen klucích).1učitel žáky neuchrání před zraněním navzájem nebo když např.vyhazují učitele z okna atd.,tak aby 2.učitel zavolal pomoc.Školníci prý agresiv. "spratka" vezmou po 1.útoku pod krkem a třeba mu ponoří hlavu do WC.Pak si nedovolí.Jinak tu "zvěř" v tak.počtu nezvládnete.Je třeba je začlenit do běž.kolektivu dětí,ne je separovat+slučovat nejhorší grázly,aby se 1 od 2.naučil i to špatné,co dosud neznal.Ve speciálkách jsou ale chytré děti ! Jen jsou často vychovávány kupodivu intelig.matkou,ale alkoholičkou,narkomankou,prostitutkou,zlodějkou,jež mění pochyb.partnery.Tím mají děti špat.vzory a končí ve zvl.ZŠ.Měli jsme např.s kolegyní třídu na 2.st.5 kluků(tj.celá třída).Viz 2.díl :

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa