Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zničí „myslivecká lobby“ houbaře? Pokut za vstup do lesa je málo, říká náměstek

Autor: Václav Lang - 
3. května 2016
18:00

Mají se houbaři a turisté bát, že si nově budou kromě plných košíku odnášet z lesů také tučné pokuty za porušení zákazu vstupu? Podle náměstka ministerstva zemědělství Patrika Mlynáře k tomu není důvod. V úterý to řekl ve Studiu Blesk v debatě s Danielem Pitkem (SZ), autorem petice Bez peněz do lesa nelez. Ten je opačného názoru.

Podle Pitka bude předložená novela zákona o myslivosti hrát do karet „myslivecké lobby“, která díky ní bude moci lidem zakázat na neomezenou dobu vstup do lesů, aby mohla nerušeně lovit. Zvýšení stávající pokuty za porušení takového zákazu z 10 na 30 tisíc korun považuje za neúměrné. „Když si vezmete, že průměrná mzda v České republice je 26 300 korun, tak za to, že někdo poruší zákaz vstupu do honitby, je 30 tisíc korun neadekvátní,“ prohlásil.

Podívejte se na debatu obou představitelů ve Studiu Blesk:

Video Studio Blesk - novela zákona o myslivosti - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...
Mlynář tvrdí, že se jedná jen o preventivní záležitost, která je navíc v zákoně již 15 let, pouze se ztrojnásobila sazba. „Udělali jsme si průzkum, kolik těch opatření nebo zákazů bylo za tři roky vydáno napříč celou republikou. Těch omezení nebo zákazů bylo do deseti ročně. V rámci tohoto omezení nebyla uložena jediná pokuta,“ uvedl Mlynář. Podle něj proto není třeba panikařit, neboť omezení se většinou týká obor, tedy oplocených částí honiteb, určených primárně myslivcům. Pro Pitka zase hraje více než 36 tisíc podpisů, které do úterý posbíral pod výzvu ministerstvu, aby novelu přepracovalo.

pupi ( 4. května 2016 09:12 )

To jsem zvědav jak to myslivec provede át pokutu,kdy ? Omezit na svobodě nemůže a po mojí totožnosti je mu prd a pušku na Vás mířit nemůže !!!!! Takže myslivci celého světa polibte mě *** !!!! Lovu zdar

lesnismes ( 4. května 2016 08:00 )

Jsou bezpochyby zalezitosti ktere by meli patrit lidem.Znarodnil bych znovu vsechny penezni ustavy,nemocnice,media i vyrobce energii a vody a samozrejme lesy.Lidem by se potom zilo mnohem lepe.No a jeste by to asi chtelo zavest primou demokracii a vyhodil vsechny ty politicke pijavice z dozorcich rad.

cotonice ( 4. května 2016 00:07 )

To je ta demokracie ......boháči nám zakážou i chodit na houby - průměrný plat je 26 tisíc pokuta by byla velká, a co průměrný důchod ? Kdo, chodí většinou na houby ? A těšme se na to až nám to zakáže církev , to bude teprve fičák! Máme ,co jsme chtěli,jsme blbci ,kteří si nechávají s..na hlavu, tak budeme trpět!

hanka666 ( 3. května 2016 22:58 )

S náma si fakt vytírají zadky. Tady se už fakt nedá normálně žít. Za chvíli bude stát u každého hříbku finančák a ten nám hned zdaní. Za chvíli budeme platit i za slunce, že nám svítí. Raději to tu nebudu psát, nebo se na ten nápad hned nějaký vožralý mozek z EU chytí. To by byl byznys

lesnismes ( 3. května 2016 21:27 )

Zase mi tu chybi hrozne nejaka ceska znama osobnost ci intelektual ktery by odsoudil nehorazne drzou snahu prodejneho a zkorumpovaneho ministerstva a postavila se za obycejne lidi.Vsichni umelci,spisovatele ,politici ci akademici mlci a jsou po-srani zalezli ve svem svete kaslajici na nepsanou povinost ze oni jsou ti kteri se maji zastavat prav obycejnych lidi a davat jim nejakou zdravou moralni vizi.Sraby.Takhla muzu jenom za sebe podepsat petici a pomoci tim ostatnim aby mohli bez rizika dostavar naprosto sproste likvidacni pokuty pro mnoho lidi a vzit sve deti na houby i v pristich letech. Styd se ministre a styd se ceska ustrasene sobecka inteligence

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa