Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ať bohatší řidiči platí vyšší pokuty: Huml oprášil starý nápad

Autor: Václav Lang - 
4. května 2016
05:01

Zaplatí movitější řidiči za své silniční prohřešky víc peněz než ti chudší? I to je možné. Svůj dávný nápad oprášil poslanec ČSSD Stanislav Huml, někdejší dopravní policista. Podle něj by se výše pokut měla odvíjet od výše platu sankcionovaného řidiče.

Ministerstvo dopravy se rozhodlo výrazně zpřísnit tresty pro řidiče, přičemž za některé prohřešky budou padat pokuty ve výši mnoha desítek tisíc korun. Resort vyzval občany, aby se sami k návrhu vyjádřili. Čas na to mají do příštího pátku.

Se svou troškou do mlýna přispěl i Huml. „Odmítám plošné a mechanické zdvojnásobení výše pokut za dopravní přestupky. Částka by se nově v některých případech mohla vyšplhat až na 150 tisíc korun. Udělení takové pokuty by mohlo být pro nízkopříjmové spoluobčany likvidační a namísto výchovného efektu, který má podle mého přesvědčení pokuta také obsahovat, uvrhne tyto lidi pouze do těžko řešitelné dluhové pasti,“ zkritizoval Huml návrh ministerstva.

Poslanec Stanislav Huml přišel do ČSSD z Věcí veřejných. Poslanec Stanislav Huml přišel do ČSSD z Věcí veřejných. | Blesk - Zbyněk Pecák a Ladislav Křivan

Spravedlivější by podle něj byl systém, kdy by řidiči platili na základě toho, jakou mzdu pobírají. „Tak bude naplněn smysl opatření, tedy citelné potrestání pachatele bez nutnosti ohrožení jeho životní existence,“ uvedl.

Huml: Návrh musí zaznít od Ťoka

Huml s podobným opatřením vyrukoval už dříve. V roce 2010 ještě coby poslanec Věcí veřejných navrhoval, že by ve správních řízeních u závažných přestupků úředníci jako sankci neuváděli přesnou částku, ale procenta z měsíčního příjmu. „Žádný exkluzivní přístup by nepotřebovali, ani by ty příjmy nezjišťovali. Své rozhodnutí by poslali na finanční úřad, který by to dopočítal,“ vysvětlil tehdy Huml. Pro lidi s nejnižšími příjmy by platila pevně stanovená minimální výše pokuty, pro ostatní by se odvíjela podle platu.

Nyní tvrdí, že se jedná o tak revoluční zásah do právního pořádku, že jej nelze řešit běžným poslaneckým návrhem bez spolupráce s ministerstvem dopravy. Iniciuje tedy takovou spolupráci? „Uběhl, pravda, čas, tak to mohu zkusit znovu,“ zauvažoval pro Blesk.cz s tím, že takový návrh ale stejně musí padnout od ministra dopravy. „Uvidíme, co na to vedení ministerstva. Je to spravedlivé řešení, které funguje u kázeňských trestů vojáků i policistů,“ dodal.

I bez Humla se ale někteří lidé za takovýto způsob pokutování přimlouvají. „Na našem e-mailu pripominky@mdcr.cz, kam nám mohou občané zasílat připomínky právě k návrhu změny bodového systému, jsme zaznamenali také řadu připomínek, které se věnují právě problematice provázanosti pokut a výše platu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Platí každopádně náš postoj, který prezentoval i pan ministr, že pokud někdo vnímá výši pokut jako likvidační, nikdo ho nenutí přestupky dělat a přicházet tak často i o velké částky,“ dodal.

pomoooc-hori ( 4. května 2016 15:07 )

Kašpaři pindají, a nemají řidičák, natož auto

Jiricek11 ( 4. května 2016 10:36 )

Za vším jsOU peníze,ti naši VIP uplatí všechno i POLICAJTY,URČITĚ NE VŠECHNY.

alumno ( 4. května 2016 10:17 )

To je nápad jak z doby komančů. Je samozřejmě protiústavní stanovovat výši trestu podle příjmu. To nic nemění na skutečnosti, že je možno v individuálních případech pokutu snížit s ohledem na příjmy proviněného, ale opačně to nefunguje, nelze někomu přitížit za to, že bere víc. Rozhodně není možné a priori plošně říct, že ti, co vydělávají víc, budou platit víc. To je v rozporu s Ústavou i Listinou základních práv a svobod, o mezinárodních lidskoprávních smlouvách ani nemluvě. Huml na Policejní akademii evidentně k právu moc nepřičichl, když tohle neví, nebo se populisticky tváří, že to neví, a snaží se nahrabat hlasy lidí, co jsou na podpoře nebo mají minimální příjmy.

joanna5 ( 4. května 2016 10:11 )

...jj, melo by se to odvijet od vyse prijmu... presne tak! Jinak je to likvidacni postih jen pro chude. No, kazdopadne, reknu vam, treba za 0,7 promile sebrany ridicak, 25.000,- pokuty plus 6.000,- za naklady soudu to je tedy silne kafe... v dnesni dobe, kdy za milionove podvody dostanou po tretine trest odpusteny delaji z cloveka, ktery si da jedno pivo totalniho vyvrhele ktery nesmi na silnici! Co Vy na to, pane presidente? Je toto spravedlive? Vztahuje se na tyto veci nejaka milost? Spise nemilost. Borce, ktery zde kradl, vykradal hroby, chaty, ktery dostal 3 roky, tak je po pul roce omilostnen pres. Kalusem a uz si vesele beha tady dal...

vseznaleksenior ( 4. května 2016 09:49 )

S gtemi motorkari na tom neco je... Ovsem zapominaze, ze nekde maji fotici radary, takza za pokuta ho nemine..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa