Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nehorázné, skandální.“ Marksovou naštvala stopka pro poslankyni s miminkem

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. května 2016
05:38

Za „naprosto nehorázné a skandální“ označila česká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) to, že poslankyni Simonu Petrík nevpustili s půlroční dcerou v šátku na jednání slovenské Národní rady, kam zamířila na interpelace, prý jen kvůli jedné otázce a na 20 minut. Na Západě je situace jiná, upozorňuje Marksová a její slova potvrzuje i europoslankyně a matka půlročního syna Kateřina Konečná (KSČM). V europarlamentu totiž došlo i na kojence.   

„Považuji to za naprosto nehorázné a skandální,“ komentovala pro Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) případ slovenské poslankyně za stranu Síť Simony Petrík, která chtěla interpelovat slovenského protějška Marksové Jána Richtera. Jenže do poslanecké lavice s miminkem nemohla, dovolené to mají na Slovensku striktně jen poslanci.

A tak ji ochranka zastavila. Simona Petrík však chtěla do jednacího sálu prý jen na 20 minut kvůli projednání její otázky na ministra, kterou však nakonec přeskočili. A tak nyní poslankyně usiluje o změnu jednacího řádu. „Precedenty, kdy žena je v jednacím sále i s miminem, ty v zahraničí jsou. Myslím, že to bylo přinejmenším ve Francii,“ uvedla Marksová.

Připustila, že ani na půdě českého parlamentu nebyla situace vždy ideální. I co se přebalovacích pultů týče. Poslankyně Petrík si totiž také postěžovala na to, že na půdě Národní rady není ani jeden.

„Třeba Petra Buzková, když měla malé dítě, to řešila v kanceláři. Já si také třeba ve Sněmovně neuvědomuji ani jeden pult. Ale kde není, je otázka, zda to ženy zkoušely. Chápu, že si to někdo neuvědomí. Pak ale někdo musí jít za příslušným kancléřem a říci mu to. U nás se to možná ani nestalo, tak bych jim to nevyčítala,“ dodala Marksová.

Konečná: V europarlamentu potkáváme matky s dětmi běžně

Na Slovensku se to nyní stalo. A i ministr práce, sociálních věcí a rodiny Richter upozorňuje, že je na poslancích, aby o této situaci diskutovali. Jak upozornil Denník N, na podobnou situaci budou moci za čas narazit opět. Těhotná je i místopředsedkyně parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), která plánovala s dítětem pracovat také.

„To se tam někdo zbláznil? To je bránění ve výkonu poslaneckého mandátu. Toto je největší hanba. Taková hanba nebyla, co si pamatuji. Je to absurdní,“ bouřila těhotná Nicholsonová, podle které by několikaměsíční miminko v šátku nikoho nevyrušovalo, a je navíc neoddělitelné od matky. Čas.sk upozornil, že po tlaku od kolegů, kteří mezi sebou děti nechtějí, ustoupila.

Slovenský případ však zaujal i europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM). Bavili se o něm s kolegy v Bruselu. „V europarlamentu je normální, že si ženy nosí děti na hlasování. Minule tu jedna kolegyně měla snad šestitýdenní holčičku, opravdu malinkou,“ upozornila Blesk.cz Konečná.

„Tady je to zcela normální, že potkáváme maminky – poslankyně, ale třeba i asistentky s dětmi v náručí. Jsou tu jesle, protože se všichni vrací po půl roce do práce, kde miminka mohou mít,“ pokračuje Konečná.

Je to ostatně případ i jedné italské europoslankyně. Licia Ronzulli nosila dítě v šátku na jednání či hlasování běžně již v roce 2010. Ani když dcera Vittoria povyrostla, nechyběla v europoslanecké lavici. 

Italská europoslankyně Licia Ronzulliová zaujala nošením dcery na jednání i hlasování do europarlamentu. Italská europoslankyně Licia Ronzulliová zaujala nošením dcery na jednání i hlasování do europarlamentu. | Profimedia.cz
Konečné se před půl rokem narodil syn Šimon. „Přiznám se, že nejsem ta matka, která by musela mít s sebou syna úplně všude a brát ho třeba s sebou na hlasování a do práce, protože mi připadá, že to není úplně to nejpříznivější prostředí pro dítě. Že by mu možná bylo lépe na chvíli s nějakou tetou někde v kanceláři. Ale z druhé strany respektuji, že pokud se ta maminka takto rozhodne, tak ať to tak má,“ řekla Blesk.cz Konečná.

Přebalovací pult na půdě europarlamentu bude, ale Konečná se po něm extra zvlášť nepídila. Přebaluje kdekoli, na stole či jinde. Narazila však na jiné úskalí. V budově, kde má kancelář, nenarazíte na kohoutek s teplou vodou. „V souvislosti s tím, že mám půlroční miminko, nás xkrát napadlo, co by se stalo, kdybych si ho tady chtěla brát na delší dobu, protože ho ani neomyjete,“ poznamenala.

Konečná v minulosti platila také za nejmladší poslankyni v české Sněmovně. „Na obranu českého parlamentu musím říci, protože tam několik mých kolegyň z poslaneckého klubu už děti mělo, tak vždy pan kancléř se jim snažil vyjít vstříc a měly třeba i dvě kanceláře, jedna byla blíž hlasovací místnosti, aby mohly jenom odběhnout a hlasovat. Myslím, že žádnou z nich nenapadlo brát to dítě do sálu. Ale vytvářeli jim podle mě velmi komfortní podmínky pro to, aby to mateřství mohly vykonávat. Myslím, že v tomto jsme dál. Ale musím se přiznat, že tady úplně nerozumím tomu, že proč, když tam paní kolegyně chtěla jít jen na těch 20 minut, tak tam to dítě měla brát. Možná chtěla upozornit na problém,“ dodala pro Blesk.cz europoslankyně Konečná.

Místopředseda slovenského parlamentu Béla Bugár poslankyni Petrík vytkl, že měla nejdříve přijít za vedením parlamentu. Po stížnosti poslankyně by však měl ve slovenské Národní radě vzniknout nový dětský koutek.

moiaza ( 4. května 2016 09:14 )

 Petrik by si měl uvědomit, co vlastně chce. Vychovávat děti, nebo politikařit? Pak se rodiče diví, že jejich dítě je feťák. Mi spíše příjde nenormální Petrik, než ten zákaz.

kinki ( 4. května 2016 08:44 )

Presne, za 60 dni nicnerobenia do roka berie az nadstandartny plat a este tu zamestnava parlament kam s jej deckom. Naco ma muza? ked vedel dieta splodit, nech sa na tych par minut onho aj postara, a nie aby sa onho staral stat.

andorea ( 4. května 2016 08:44 )

Tak daleko ta chytračka neuvažuje...

andorea ( 4. května 2016 08:41 )

Skandální? Mně zase připadá na hlavu tahat dítě přímo do jednacího sálu.

kinki ( 4. května 2016 08:41 )

Marksova do slovenského parlamentu je ti h.....o. Parlament nie je materska skolka, a deti tam nemaju co hladat. A Petrikova nech sa rozhodne ci bude matkou, alebo poslankynou.To keby kazda matka zacala tahat deti do parlamentu na rokovanie tak to nie je parlament ale blazinec. Parlament zasada iba 60 dni do roka, a este aj na tych 60 dni taha dieta do parlamentu, tak aky vykon to podava??? To aj do obchodu, ku kadernicke,ci kozmeticke vlezie aj s dietatom? Naco ma muza? Iba na vyrobu deti?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa