Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slovenskou poslankyni nepustili s kojencem do sálu. Jak by jednali v Česku?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. května 2016
13:55

Nesla si v šátku svou půlroční dceru Zorku, jenže na jednání slovenského parlamentu ji nevpustili. Prý proto, že tam mohou pouze samotní poslanci. Opoziční poslankyně Simona Petrík (za Síť) se nyní snaží o změnu v tamním jednacím řádu, do hry se vložil i tamní ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter. A kolega poslankyně Beblavý se zlobí: „Holčička mohla asi někoho z poslanců napadnout.“ Jak by se v takovém případě postupovalo v Česku?

Případ z konce dubna nasměroval pozornost Slováků k poměrům v tamní Národní radě, obdobě české Poslanecké sněmovny. Opoziční poslankyně Simona Petrík z hnutí Síť přišla do parlamentu s půlroční dcerou v šátku, jenže ochranka ji do jednacího sálu nevpustila. Důsledně se držela jednacího řádu, který uvádí, že vstup do sálu mají povolený pouze slovenští poslanci.

„Spěchala jsem na hodinu otázek (interpelace – pozn. red.), přišla jsem těsně před položením otázky ministru Richterovi. Měla jsem s sebou v šátku svou Zorku, protože jsem chtěla v plénu pobýt jen 20 minut. Nevpustili mě však dovnitř kvůli tomu, že do pléna nemůže jít nikdo jiný kromě poslanců. Ani šestiměsíční dítě s mámou. Otázka byla přeskočena,“ popisovala Simona Petrík na Facebooku, co se seběhlo. 

„Jsem přesvědčena, že malé dítě patří k rodičům. Vždyť je rok 2016,“ dodala. Zaměstnanci parlamentů ji prý dali najevo, že dítě není v budově vítáno. Slovenská politička se tomu ale nedivila, v celém areálu prý totiž ostatně nenašla ani jeden přebalovací pult.

Česká Sněmovna tvrdí: U nás by se to nestalo

„U nás by se to nestalo,“ řekl Blesk.cz stručně Roman Žamboch, ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny ČR. Na dotaz, zda je k dispozici v budově Sněmovny přebalovací pult, odvětil: „Máme něco takového.“ Ve Sněmovně tak dle něj funguje oddělený prostor pro maminky či tatínky starající se o malé děti. „Pro nejmenší děti to tu připraveno máme,“ potvrdil Žamboch.

Samotný jednací řád Sněmovny na tuto alternativu výslovně nemyslí. Kromě poslanců či prezidenta a dalších, kteří mají ze zákona umožněno usednout na plénu, jde samozřejmě o zaměstnance Kanceláře sněmovny, ale i další lidi. „Schůze Sněmovny se mohou zúčastnit i další osoby, projeví-li s tím Sněmovna souhlas; předsedající jim může udělit slovo. Kromě osob uvedených v odstavci 2 a 3 mají do jednacího sálu přístup pouze ti, kdo k tomu mají výslovné svolení předsedy Sněmovny,“ uvádí jednací řád. 

V Senátu „přebalovák“ chybí

Stejně koncipován je pak i jednací řád Senátu, kdy opět svou roli může sehrát povolení předsedy. Tisková tajemnice Senátu Eva Davidová slovenský případ zaregistrovala a Blesk.cz následně řekla: „My tady individuálnější požadavky máme třeba ze strany paní senátorky, která je na vozíčku, pana senátora, který je slepý a je doprovázen svým asistentem. Na mimořádnější případy jsme připraveni, ale uznávám, že si nevybavuji, že by tady někdy nějaká senátorka s malým dítětem byla.“

I ona připustila, že by se postupovalo patrně jinak než na Slovensku. Při dotazu, zda je v Senátu ČR k dispozici přebalovací pult, ale přiznala: „Přebalovací pult v Senátu nemáme.“ 

Ke slovenské aférce se vyjádřil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD): „Takový případ jsme v Senátu neměli. Pokud by někdy nastal, tak bychom ho řešili. Já osobně bych byla zastáncem takového řešení, aby o dítě mohlo být v blízkosti matky pečováno, ale nedovedu si představit, aby bylo přímo v senátorské lavici během plenární schůze. Myslím, že rozumná a zodpovědná maminka by takový stav ani nechtěla připustit.

Slovenská poslankyně Simona Petrík však chce nyní prosadit změnu jednacího řádu, aby ve výjimečných případech mohla přijít do parlamentu i s malým dítětem. „Určitě už jsem hovořila s několika kolegy, věřím, že mě podpoří. Věřím, že mě podpoří i muži, protože je velmi potřebné do této diskuze zapojit i muže. Ano, jednací pořádek je tím pádem třeba změnit, já jsem teď o to nastartovanější,“ řekla Českému rozhlasu Radiožurnálu, který na slovenský případ upozornil.

Kolega poslankyně: Miminko by asi mohlo někoho napadnout

Simona Petrík ze strany Síť Radoslava procházky přitom do předvolebního boje šla s heslem „Pomohu rodinám“, které po zvolení do Národní rady aktualizovala mj. na „Zastupuji zájmy žen v NR SR“. Upozorňuje však také třeba na málo místa ve slovenských školkách.

K případu se vyjádřil i její kolega Miroslav Beblavý, do března 2016 místopředseda Sítě. Označil jej za „podivuhodný“ a protože je poslancem již od roku 2010, se ironicky „omlouval“, že nestihl poučit svou kolegyni, aby si podepsala prezenční listinu a raději si doma užívala svého dítěte.

„Měl jsem jí vysvětlit, že staří bardi nemusí dodržovat nesmyslné ustanovení jednacího řádu (například ten o zákazu donést si do jednacího sálu šálek kávy), ale nová poslankyně by měla znát a respektovat všechna ustanovení do puntíku - například i ustanovení o přítomnosti cizích osob v sále, které bylo napsáno kvůli ochraně bezpečnosti poslanců - a měla si uvědomit, že Zorka mohla některého z poslanců napadnout a proto nemohla být vpuštěna,“ rýpl si Beblavý na Facebooku. 

Slovenský ministr varoval před pláčem malých dětí

Případ však na Slovensku vzbudil velkou pozornost – a to i na straně ministra práce, sociálních věcí a rodiny Jána Richtera, podle kterého by měly být samozřejmostí minimálně přebalovací pulty. 

„V prostorách Národní rady by měly být vytvořené podmínky, aby matka, která se stará o dítě do tří let, měla v případě potřeby dítě kde přebalit. Případně aby Národní rada vytvořila podmínky, aby se o takové dítě mohli postarat vyškolení lidé,“ uvedl Richter pro Denník N.

Ohledně vstupu s kojencem na plénum však dodal: „To si musí upravit poslanci. Je nevyhnutelné, aby se touto otázkou zabývali. Možná právě tento případ tu otázku velmi rychle otevře, aby se změnil jednací pořádek. Na druhé straně je třeba respektovat právo poslance, aby v průběhu jednání nebyl rušený možným pláčem malých dětí. Je třeba zvážit plusy a minusy.

dfghjk ( 3. května 2016 15:21 )

A co ty blesku.cz, ty máš v redakci přebalovací pult? Ty seš teda pí ča!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa