Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klause rozezlil islamofob Konvička. Kvůli opisování úspěšného názvu od Němců

Autor: simao - 
3. května 2016
10:45

Exprezident Václav Klaus lituje, do jakých rukou přechází v Česku úspěšné politické projekty v zahraničí. Nejprve minulý týden zkritizoval Petra Macha za to, že založil Svobodné, nyní tepe i úmysl islamofoba a jihočeského docenta Martina Konvičky. Ten se po německém vzoru rozhodl založit Alternativu pro Česko (APČ). Sám Klaus byl o víkendu na kongresu Alternativy pro Německo (AfD). Hnutí, které nesouhlasí s politikou Angely Merkelové, delší dobu podporuje.

Záměr je patrný na první pohled. Zatímco v Německu se na přední politické příčky dere Altnernativa pro Německo (AfD), která kritizuje za migrační politiku kancléřku Angelu Merkelovou, Martin Konvička se po sporech Bloku proti islámu a Úsvitu rozhodl rozjet nový projekt. A inspirovat se nechal právě u Němců.

Konvičkova Alternativa pro Česko s pracovní zkratkou Apači však nijak nepotěšila exprezidenta Václava Klause. „Toto bych v žádném případě nepodpořil. A byla by strašná škoda, kdyby to pan Konvička udělal,“ vzkázal Klaus Právu. 

Klaus tak rázně odmítl, že by měl on sám Konvičku nějak podpořit, když už je spřízněn s německou AfD. Poté, co Konvička odhalil svůj úmysl, se přitom do řečí na sociálních sítích dostal právě i Klaus. „Václav Klaus bude: a) předsedou, b) čestným předsedou, c) čestným předsedou a předsedou,“ napsal na Facebooku ke zprávě o Konvičkově Alternativě brněnský politik Matěj Hollan (Žít Brno).

Český exprezident se přitom o víkendu zúčastnil celonárodního kongresu AfD ve Stuttgartu, na kterém nemohla chybět šéfka strany Frauke Petryová. Již na začátku svého proslovu v němčině tam sklidil potlesk ve stoje.

Klaus poukázal na to, že AfD uspěla ve třech zemských volbách v Německu. „Výsledky březnových voleb byly vynikající, mohu vám pouze pogratulovat. Zúčastnil jsem se některých akcí během vaší kampaně a mohl jsem tak vidět i cítit rostoucí popularitu vaší strany. Ale skutečná zkouška přijde v budoucnu. Jako někdo, kdo založil stranu před 25 lety – nyní přesně před 25 lety a 9 dny – vám musím říci, že jste se vydali na dlouhou cestu,“ upozorňoval Němce Klaus, zakladatel ODS, který se však se svou stranou nerozešel v dobrém. 

Klaus vs. Konvička: Přestřelka pokračuje

Klaus si také postěžoval mj. na „úroveň démonizace“ AfD v německé politice. Vyzval však stranu, aby byla nekompromisní a neústupná. „Pružnost a změkčení vaší pozice by byla tragická chyba,“ uvedl Klaus, který nekompromisnost a ofenzívu doporučoval i při nedávném ohlédnutí za 25 lety ODS a jejím současným směřováním.

Německá AfD přitom v Česku hledá spojence. „Hledáme adekvátního partnera co do programu i velikosti,“ potvrdil šéf bavorské AfD Petr Bystroň pro MF Dnes. objevily se spekulace, že by se jím mohla stát právě ODS. I ona zastává tvrdší přístup v migrační krizi, ovšem na její „svatbu“ s AfD to momentálně nevypadá.  

Nekompromisní je však i Martin Konvička. A to během svého protiislámského tažení. Jenže Klausovi se jeho přístup pranic nelíbí. „Opsat hezky česky“ koncept AfD sleduje Klaus s nelibostí.

Již v minulosti se přitom proti Konvičkovi Klaus ohradil. „Nemám sebemenší důvod tohoto člověka komentovat,“ reagoval Klaus na dotaz Blesk.cz poté, co jej Martin Konvčika nařkl, že nerozumí islámu. „Ale nepřevádějme celou tuto debatu na islám,“ vzkazoval Konvičkovi ohledně migrační krize.

Video Klaus: Tsunami uprchlíků ještě přijde. A na islám nejsem expert - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Konvička přitom není jediným, komu Klaus vyčítá snahu převést u našich sousedů úspěšný politický koncept do českého prostředí. Stejně tak nelibě se Klaus totiž vyjádřil minulý týden i k českým Svobodným.

Klaus: Název už ukradl Mach, teď chce i Konvička

A to s ohledem na to, že rakouští Svobodní (FPÖ) dokázali postavit do prezidentské volby tak silného kandidáta – Norberta Hofera – který vyhrál s přehledem 1. kolo volby a v druhém se utká s kandidátem strany Zelených.

„Už jsme přišli o název Svobodní, když to chybně udělal pan Mach, a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička,“ řekl Právu Klaus.

„Mnozí z nás jsme po výsledku rakouských prezidentských voleb zalitovali, že nemáme Svobodné. My Svobodné nemáme. Machův nápad zničil, vyprázdnil, ukradl myšlenku Svobodných. A když za mnou přišel, že to chtějí založit, já myslím, že Jirka Weigl tam byl taky, tak jsme mu to rozmlouvali: Ano, založit Svobodné, ale na jiné bázi a jiném základě. Mach zničil myšlenku a heslo Svobodných, zabil jí pro naši zemi,“ tvrdil Klaus minulý týden na semináři k 25 letům ODS.

Video Stovky příznivců Zemana a Konvičky prošly Prahou. A novináři to „schytali“. - Blesk - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

 

.krakonos5oo. ( 3. května 2016 15:54 )

Máme nejhorší vládu od r.1918.

mrd.vola ( 3. května 2016 13:47 )

tento politický nekňuba a teoretik vytvořil ODS - stranu která vrhla vývoj v ČR o padesát let zpátky, měl by se stáhnout a neupozorňovat na sebe, protože lidi nezapomínají

lojzo ( 3. května 2016 12:41 )

Po louskovi ja Klaus největší podvodník a on se ještě odvažuje kritizovat ty občany,kteří se brání islamizaci a rozkrádání!?Četl někdy tento zrádce program SVOBODNÝCH?!Ten je pro občany dle toho co jsem četl prvním,v němž není strana nad občany!Jidáš Klaus,Havel a další pohrobci kteří rozkradli,rozprodali a nyní islamizují naši republiku,budou také souzeni a věřím,že národ si je brzy vypůjčí!Již máme všeho dost,hlavně politiky ODS,ČSSD,TOP 09,KDU ČSL,KSČM,ANO,ZELENÍ nebo modří,vše jsou to prospěcháři které mohu přirovnat k cikánům z Balkánu!Živí se společně na nás,kteří vyrábíme a nekecáme za desítky tisíc jako tito gangsteři!Komunisti byli proti nim pouze učni!

moiaza ( 3. května 2016 11:45 )

 Megazloděj stále kváká a kváká. Je neuvěřitelné, že stále nachází posluchače. Je pohled na jeho foto, mi zvedá žaludek.

kamjdu ( 3. května 2016 11:39 )

Proč ještě někomu záleží na mínění tohoto darebáka? Kdyby Němci zažili zblízka našeho megazloděje, jako my tady, tak by mu určitě netleskali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa