Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Expremiér Adamec byl důvěrníkem KGB. Pohlavár KSČ měl krycí jméno Atos

Autor: všm - 
30. dubna 2016
09:30

Ladislav Adamec, bývalý premiér československé komunistické vlády, byl spolupracovníkem sovětské tajné služby KGB. Podle čerstvě odhalených dokumentů v takzvaném Mitrochinově archivu ho pod krycím jménem „Atos“ vedla jako svého důvěrníka. Informaci přinesl server Novinky.cz.

Dokumenty v archivu Churchillovy fakulty univerzity v Cambridgi obsahují i další jména československých „spojek“ KGB. 

Kromě Adamce v nich figuruje i bývalý první tajemník městského výboru KSČ v Praze Antonín Kapek (pod krycím jménem Vít), který byl jedním z autorů takzvaného zvacího dopisu z roku 1968.

Dále ministr zemědělství Bohuslav Večeřa, Vasil Bejda, náměstek vedoucího ideologického oddělení ÚV KSČ, či kandidát členství v předsednictvu ÚV KSČ Miloslav Hruškovič (krycí jméno Gaston). Kapek spáchal krátce po listopadu 1989 sebevraždu – oběsil se na půdě. 

Na seznamu se objevili i dva důvěrníci nižší úrovně – tajemníci jihomoravského krajského výboru KSČ Šebestík a Tekl. 

Kdy Adamec začal donášet KGB?

Společným kontaktním důstojníkem KGB byl pro ně všechny dle záznamů V. F. Jašečkin. Kdy ale byla přesně spolupráce s jednotlivými důvěrníky navázaná, není zcela zřejmé. Ani záznam o nich není nijak datován. V případě dokumentů ovšem podle Novinek.cz z kontextu vyplývá, že vznikly počátkem tzv. normalizace, tedy v první polovině 70. let. V té době Adamec působil jako místopředseda vlády.

Ladislav Adamec byl v letech 1987–1988 předsedou české vlády v rámci federace, v letech 1988–1989 pak předsedou vlády ČSSR. Do ústředního výboru KSČ byl jmenován v roce 1966. V době sametové revoluce byl představitel pragmatického křídla KSČ, které vyjednávalo s nastupující mocí Občanského fóra. Zemřel v roce 2007. 

I tohle byl Sovětský svaz:

hanka666 ( 30. dubna 2016 16:58 )

Těhotné ženy v Idomeni nepustí k sobě žádného gynekologa, požadují jen ženy gynekoložky. Ony jsou fakt na hlavu. Muslim v práci nesmí podat ruku ženě. To je fakt na hlavu. Tak se vratte tam, kde to tak máte zařízené a neotravujte v Evropě. Vy si myslíte, že se bude kolem vás točit zeměkoule??? Nebude, Evropa se bouří a vy potáhnete.

hanka666 ( 30. dubna 2016 14:44 )

A pak se nezapomente podívat na fotky z hladomoru v Bangladéši a Indii, když veškerou úrodu místním lidem vzali angličané a prodali ji.

tgbg ( 30. dubna 2016 14:20 )

Komunističtí vyvrhelové a zločinci měli jediný cíl: zruinovat republiku a rozkrást všechno co bylo v Československu a odevzdat to do rukou ruských fašistických vrahů.

moiaza ( 30. dubna 2016 11:34 )

Kluci, kdyby nebylo vás dvou, (zdenekk a starypes)ta diskuze by byla nudná. Vy to umíte okořenit. Počkejte, až vyjdete školu, půjdete do učení a na podobné moudra nebudete mít čas. Puberta končí někdy okolo 17 let. Už se brzy dočkáte.

marti33 ( 30. dubna 2016 10:19 )

Expremiér Pithart je důvěrníkem CIA. Pohlavár KDU CSL má krycí jméno Pitchus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa