Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zrušit letní čas, zachovat kouření, přejmenovat den. Poslanci řešili petice

Autor: Václav Lang - 
2. května 2016
05:40

Zákaz elektronických cigaret v restauracích, zrušení střídání letního a zimního času nebo přejmenování 17. listopadu. To jsou jen některé příklady petic, jaké v loňském roce dorazily do Poslanecké sněmovny. Celkem se pod ně podepsalo přes 70 tisíc lidí.

Od začátku loňského července do konce prosince přišlo do Sněmovny 11 petic. Celkem 73 900 občanů podepsalo 5952 podpisových archů. Všechny projednal poslanecký petiční výbor, který o nich teď vydal souhrnnou zprávu.

Největší ohlas sklidily dvě petice za uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie, které iniciovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie. Dohromady je podepsalo bezmála 25 tisíc lidí. Jelikož se podle zákona musí ke každé petici, kterou podepíše přes 10 tisíc lidí, uspořádat veřejné slyšení, dorazili kvůli tomu v lednu zástupci petentů, vlády a ministerstva zahraničí do Sněmovny. 

Veřejné slyšení se konalo ke třem dalším peticím: proti zdanění výsluh příslušníků ozbrojených sil a bezpečnostních sborů (20 tisíc petentů), proti ohrožení zdrojů vody pro Volarsko, Vimpersko a Strakonicko (12 tisíc petentů) a proti zpřísnění regulace hazardu (10,5 tisíce petentů).

Poloviční počet lidí se podepsal pod petici proti záměru ministerstva zdravotnictví zakázat kouření elektronických cigaret v restauracích. Necelé dva tisíce lidí se pomocí petice dožadovaly, aby se 17. listopad místo Dne boje za svobodu a demokracii jmenoval Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii.

Jen 36 lidí se podepsalo pod Pankráckou výzvu, která měla za cíl zlepšit situaci vězňů. Další petice, kterou podepsalo 574 lidí, se zabývala dopravou v obci Krčmaň. Jediný člověk se podepsal pod petici s požadavky k dodržování Úmluvy o právech dítěte. Stejně tak se jediný člověk, její iniciátor, podepsal pod petici za zrušení střídání letního a zimního času.

e.44 ( 2. května 2016 21:15 )

A v kterých že zemích to funguje? Tedy aby nedošlo k nedorozumění, kde že funguje celoročně takzvaný "letní čas"? Já znám pouze země, kde právě ten uměle vytvořený letní čas byl zrušen a celoročně se tam používá čas daný příslušným časovým pásmem (chybně některými označovaný jako zimní čas), což je to nejpřirozenější, pro což jsem i já.

Ruudazvostravy ( 2. května 2016 11:44 )

 Nojó no,ajť račy napýšou na každej roch,že chlast a ku*rvi sou třeba jako sůl a prauda a láska že je pjeknej v*ůl.

1pravda1 ( 2. května 2016 09:56 )

Můžete mi sdělit nějaký průzkum ovduší v uzavřeném prostoru, kde si všichni přítomní zakouří elektronickou cigaretu? Je v tom vydechovaném aerosolu zbytkový nikotin? A co všechny ty ovocné náplně, no to bude fruit vzduch, dobrou chuť.

rescarot ( 2. května 2016 09:54 )

Souhlasím, pokud pomineme týden brzkého vstávání, než si na posun zvykneme, letní čas má své velké výhody. A co takhle ponechat ten stávající, tedy letní čas i v zimě?? Nic by se neměnilo a bylo by po problému.. Jsou země kde už to funguje několik let.

e.44 ( 2. května 2016 09:04 )

Ta petice za zrušení střídání letního a zimního času musela být sakra utajená Znám kolem stovky lidí, co by jí s chutí podepsali, včetně mě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa