Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vzali si děti za rukojmí.“ Opozice cupuje návštěvu Zemana v Babišově hnízdě

Autor: Václav Lang, zst - 
28. dubna 2016
16:00

Zeman a Babiš si vzali děti z Klokánků jako rukojmí. Odpudivé gesto. Takovými výrazy častují pravicoví politici prezidenta Miloše Zemana a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že se ve čtvrtek společně sešli na Babišově farmě Čapí hnízdo, kterou kvůli evropským dotacím prověřuje česká policie i auditoři EU.

„Je to odpudivé. Nevím, zda si pan prezident vůbec uvědomuje dosah svého jednání. Jak může hlava státu veřejně navštívit objekt, u kterého je dokonce důvodné podezření, že došlo k dotačnímu podvodu?“ podivil se v reakci pro Blesk.cz předseda poslanců TOP 09 František Laudát.

Prezident Zeman přijel na Čapí hnízdo Andreje Babiše. Prezident Zeman přijel na Čapí hnízdo Andreje Babiše. | Blesk/ Zbyněk Pecák

„Lidem tím (prezident Zeman) nepřímo říká, že vybraní papaláši si budou moci dovolit všechno. Ale možná tam proberou s Andrejem, kolik zavřou hospodských, až neodešlou hlášení o vypitém pivu. Další nechuť mě přepadá nad tím, že k téhle aroganci moci ještě vezmou opuštěné děti,“ dodal v reakci na elektronickou evidenci tržeb, kterou právě Babiš protlačil nedávno přes odpor pravicové opozice.

Opuštěnými dětmi myslel Laudát skupinku dětí z Klokánků, tedy center pro ohrožené děti. Ty se totiž návštěvy u Babiše také zúčastnily. Vicepremiér je pak obdaroval šekem v hodnotě milionu korun, prezident pro ně už dříve uvolnil 2,5 milionu korun ze svého fondu na splácení státního dluhu.

Video Miloš Zeman pokřtil klokana. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Právě to je ale trnem v oku další opoziční poslankyni, Miroslavě Němcové z ODS. „Pan prezident hledá spojence. Dosavadní tým lidí pravomocně odsouzených (M. Nejedlý), lidí bez bezpečnostní prověrky (V. Mynář) doplní Andrej Babiš, který je podezřelý z podvodu. Budou si rozumět. Ale vzít si jako rukojmí děti z Klokánků, na to nemám slov,“ uvedla pro Blesk.cz.

Domlouvat si setkání za současné situace právě v Čapím hnízdě se nezdá ani místopředsedovi komunistů Jiřímu Dolejšovi. „Vzhledem k probíhajícímu šetření zneužití dotací to působí přezíravě k tomuto problému. Jistě bylo možné zvolit diplomatičtější místo setkání,“ prohlásil.

Prezident Miloš Zeman v golfovém vozíku na obhlídce Babišova Čapího hnízda Prezident Miloš Zeman v golfovém vozíku na obhlídce Babišova Čapího hnízda | Blesk/Zbyněk Pecák

A Zemana nepochválil ani předseda Strany zelených Matěj Stropnický, jehož otec Martin Stropnický je ministrem obrany za Babišovo ANO. „Miloš Zeman se dávno z prezidenta dolních deseti milionů stal obhájcem několika miliardářů, které teď poplácává po zádech v jejich sídlech za evropské miliony,“ reagoval Matěj Stropnický.

Z oslovených poslanců hnutí ANO se ozval pouze Radek Vondráček, který řekl, že v setkání na Čapím hnízdě nevidí problém. „Opláču to, nebyl jsem pozván,“ reagoval Ivan Pilný, který je znám tím, že se jako jeden z mála poslanců hnutí dovede vůči Babišovi vymezit.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dotaz Blesk.cz neodpověděl. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pouze řekl, že se jedná o okrajovou záležitost a nepřeceňoval by ji. Naopak prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ji na sociálních sítích náležitě pochválil.

Čtěte také: Vše o kauze Čapí hnízdo

Podívejte se, jak probíhala Zemanova návštěva na Čapím hnízdě:

Rumprecht ( 7. května 2016 12:31 )

Dva idi.oti na fotkách v kolečku.

lev1 ( 29. dubna 2016 16:39 )

A kalousek se může podělat vzteky navíc když vidí že ve sněmovně už dlouho smrdět nebude

salto ( 29. dubna 2016 08:41 )

Taky mi je líto skoropředsedkyně stojedničkové vlády - rohlíkové Mirušky

sendrasak ( 28. dubna 2016 21:26 )

Určitě myslíš vztyčený prostředníček.

moiaza ( 28. dubna 2016 21:19 )

Mi je celá vláda ukradena. Jen mě rozesměje, jak jeden starý senilní dědoušek dokáže jednou obyčejnou návštěvou Babiše rozčílit Modro-Fialovou a Kalouskovou stranu Tupáků k nepříčetnosti. Včetně všech příznivců modrých loupeživých strak a milovníků knížecího šmudly. Mi Zemanova návštěva u Babiše ani v zadku neleží. Zeman se také nestará, ke komu já chodím na návštěvu. Klidně ať navštěvuje žabí hnízda, ptačí, veverčí, mi je to putna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa