Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Miliony zaplatím hned.“ Nejedlý si promluvil se Zemanem a na Hradě prý zůstane

Autor: simao, ČTK - 
27. dubna 2016
20:15

Zemanův muž Martin Nejedlý bude zřejmě dál se svojí mohutnou postavou procházet chodbami Pražského hradu. I když byl jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech, která musí dle soudu zaplatit Státní správě hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu a úroky. Nejedlý v rozhovoru pro Pražský deník uvedl, že o pokutě mluvil už i s prezidentem. A že se ji chystá neprodleně uhradit.

Prezidentův poradce Nejedlý nejprve ČTK řekl, že rozhodnutí soudu nemá právo komentovat, že jej respektuje a že soudem stanovená částka bude uhrazena v okamžiku, kdy bude doručen rozsudek.

Zda zůstane ve funkci poradce, nechtěl Nejedlý komentovat. Pražskému deníku poté sdělil, že se Zemanem již o pokutě dnes mluvil.

„V den, kdy mi bude doručen rozsudek, uhradím celou částku, kterou soud určil. Předpokládám, že její splatnost bude tři dny, ale já tuto lhůtu ani nevyužiji,“ uvedl Nejedlý. 

„S panem prezidentem jsem se sešel, mluvil jsem s ním hodinu a půl. Miloš Zeman mi řekl, že je plně uspokojen mým stanoviskem, tedy že veškeré závazky, které vyplývají z ekonomické či provozní činnosti firmy vůči státu, budou neprodleně uhrazeny,“ dodal Pražskému deníku. Podle Zemana prý není k jeho odchodu důvod.

Schůzku Nejedlého se Zemanem potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který v Českém rozhlase poznamenal, že se domnívá, že Nejedlý mezi poradci zůstane a Zeman bude i nadále jeho služeb využívat. Dodal, že prezident své rozhodnutí v nejbližší době oznámí. Důležité prý je, aby byl dluh uhrazen.

Celou záležitost však Nejedlý považuje za nafouklou kauzu. Poznamenal, že pokud bude vše vyřešeno tak, že po společnosti Lukoil Aviation Czech nezůstane žádný dluh, bere její působení v Česku jako velmi úspěšné.

„Kdyby ostatní dodavatelé přistupovali k plnění závazků podobně jako Lukoil Aviation Czech, mohla se Státní správa hmotných rezerv dostat do opravdu velkých problémů a neplnit své závazky například vůči armádě,“ podotkla právní zástupkyně státu.

„Od začátku jsem byl přesvědčen, že soud nám dá za pravdu. Věřím, že pokuta 27,7 mil. Kč bude konečně uhrazena,“ komentoval verdikt na Twitteru předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Kdo je Martin Nejedlý: Vizitka Zemanova poradce

Zemanův blízký spolupracovník a obchodník, který spolupracuje s ruskými ropnými firmami, Martin Nejedlý (49) je místopředsedou pro ekonomiku Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno. SPO vznikla z iniciativy sdružení Přátelé Miloše Zemana a několik let měla v názvu Zemanovo jméno (Strana práv občanů – zemanovci).

Ve volbách do Sněmovny neúspěšná strana stála za návratem Zemana do politiky a byla jeho hlavním podporovatelem v jeho úspěšné prezidentské kampani.

Nejedlý patřil ke sponzorům SPO, jejíž vznik inicioval bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf. Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků. Zeman vždy důrazně popíral, že by byl jakkoli finančně podporován ruským ropným gigantem Lukoil, s nímž Nejedlý spolupracoval.

Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý | Zbyněk Pecák, ČTK

Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech, s.r.o., byl Nejedlý od jejího vzniku v září 2007 do loňského června, kdy společnost přešla do likvidace. Druhým jednatelem byl Dmitrij Romaněnko. Jako společník firmy se základním kapitálem 200 000 korun je zapsána LUKOIL Aviation B.V. se sídlem v Amsterodamu (60 procent) a v Praze sídlící ENE INVESTMENT a.s. (40 procent), jejímž předsedou představenstva je podle obchodního rejstříku Martin Nejedlý.

Rodák z Kunovic Nejedlý je také bývalým ligovým volejbalistou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s auty z Německa. V Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři, například pro Lukoil zprostředkovával dodávky technologií na výstavbu produktovodů.

Nejedlému cestování usnadňuje diplomatický pas, s jehož vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout. Podle oponentů na něj ale Nejedlý nemá nárok.

raduzkaxxx ( 28. dubna 2016 11:00 )

co všechno ještě je na hradě OK ?

tosto ( 28. dubna 2016 10:38 )

možná Mynář zorganizuje autobusový výlet do Prahy s transparenty : Ať žije Nejedlý !s prohlídkou hradu a pohoštěním kde na nádvoří bude z papíru zpívat hymnu Ovčáček

prem ( 27. dubna 2016 21:27 )

Pan president si je je vědom, že nemůže jentak vyhodit styčného "důstojníka" svých chlebodárců.

sendrasak ( 27. dubna 2016 21:07 )

Na Hradě se ale urodilo, jeden dobytek vedle druhého. Doufám, že už se Zeman těší do pekla jako jeho slabomyslný obdivovatel Jakeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa