Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exministryně Roithová o Tošovském: Rozmlátil ferrari? Pro nás byl třídní učitel

Autor: Milan Kolář, Jaroslav Šimáček - 
28. dubna 2016
05:15

Vedl českou vládu v době mezi koncem premiéra Klause a nástupem premiéra Zemana. Josef Tošovský (65) je však zcela jiného ražení než oba prezidenti. Nehýří bonmoty, vyhýbá se médiím. Z Česka de facto odešel, „uklidil“ se do Švýcarska do prestižní bankovní instituce. Nyní však má problém. V USA byl po nehodě obviněn z bezohledné jízdy v rudém ferrari. Tošovského se ale zastávají členové jeho někdejší úřednické vlády. Bourat může každý, řekla Blesk.cz Zuzana Roithová.

„My jsme mu říkali pan třídní učitel. Měli jsme setkání po nějakých pěti letech v jedné restauraci. Potom jsme se setkali většina členů té bývalé vlády, ale právě bez pana Tošovského. On nedorazil z té Ameriky nebo kde byl. Bylo to přímo v místnosti, kde zasedá vláda, a v souvislosti s natáčením nějakého dokumentu. Jinak udržuji kontakty s některými lidmi z té doby,“ zavzpomínala pro Blesk.cz kolegyně z Tošovského úřednické vlády z let 97 a 98, bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (63).

„On byl nesmírně precizní, výborně připraven. Byl nesmírně korektní, přívětivý, měl zájem, aby celá ta »třída«, tedy vláda, většinou nepartijní, rozhodovala v souladu. Nebylo tam žádné tlačení na pilu, mělo to vlídný charakter, tak jak to znáte ze starých filmů,“ vynáší Roithová na světlo kvality Tošovského číslo 1.

Tošovský působí dlouhodobě v zahraničí a v Čechách se na něj téměř zapomnělo. Když skončil v roce 2000 v úřadu guvernéra ČNB, chvíli nebylo jasné, kam zamíří. Rusové ho dokonce tlačili na místo šéfa Mezinárodního měnového fondu, ale Evropa tehdy měla svého kandidáta a česká vláda se přiklonila k němu. To pro něj bylo zklamání. Tošovský totiž ruskou nominaci přijal a macešské rozhodnutí země, v jejímž čele chvíli sám stál, ho ranilo.

V Česku to fakticky „zabalil“ už před 16 lety. Místo hodné svých kvalit našel Tošovský prakticky okamžitě. Nabídka přišla z Bank for International Settlements se sídlem v Basileji, kde přijal funkci předsedy Institutu pro finanční stabilitu. Když Blesk.cz kontaktoval s prosbou o reakci Tošovského kancelář, sekretářka anglicky odmítla cokoli komentovat.

Mlynář: Tošovský jako Bilbo Pytlík české politiky

Sám Tošovský se vždy snažil stát stranou mediální pozornosti. Dokládá to i jeho vzkaz autorovi projektu Expremiéři, který odvysílala ČT. Tošovský mu z Basileje v září 2012 vzkázal: „V minulosti jsem nikdy neprojevoval zájem o účast v mediálních projektech. Ani v současné době nevidím důvod svůj postoj k této záležitosti měnit.“

„Novinářů se v zásadě bál,“ uvedl v pořadu někdejší mluvčí Tošovského vlády a exministr bez portfeje Vladimír Mlynář a pokračoval: „On je prostě zcela neexhibicionistický člověk... Tošovský je bankéř každým coulem. Takový suchý, seriózní, zodpovědný, nesmírně pracovitý.“

Mlynář okomentoval i Tošovského někdejší členství v KSČ: „Za komunismu pracoval v centrální bance, tehdy to byla Československá státní banka, jak nejlépe uměl. Nebyl určitě žádný hajzl, nikoho neudával. Na druhou stranu nebyl určitě žádný hrdina. Navíc byl v té komunistické straně, což teda určitě nemusel.“

„On byl skutečně jediný člověk v české politice, kterého já jsem potkal, který byl naprosto imunní vůči svodům té moci. Takový Bilbo Pytlík české politiky, protože on nesl ten kříž premiérování opravdu jako zátěž, nespatřoval v tom vůbec nic příjemného,“ dodal Mlynář v pořadu Expremiéři: Josef Tošovský – pilíř stability.

Právě během tohoto natáčení se sešla řada bývalých členů úřednické vlády včetně Martina Bursíka (ministr životního prostředí), Ivana Pilipa (finance), Martina Stropnického (kultura), Jana Sokola (školství), Jana Černého (místní rozvoj) či právě Zuzany Roithové. 

Určitě nebyl žádný alkoholik

O Tošovského soukromí se toho moc neví. S manželkou Bohdanou má dvě děti. „Pokud měl jen chvíli volna, vyrážel do Washingtonu D.C. V Čechách už moc nebývá. V USA totiž studují jeho dvě dcery,“ prozradil Blesku zdroj z Tošovského okolí.

To by vysvětlovalo destinaci, kde Tošovský v luxusním sporťáku Ferrari 599 způsobil kvůli rychlé jízdě nehodu, při níž totálně zničil nejen tento vůz, ale naboural ještě další dva vozy a lehce zranil tři lidi. Jemu se prakticky nic nestalo, zato místní policie ho kvůli „bezohledné jízdě“ ihned začala stíhat.

„Určitě nebyl žádný alkoholik nebo něco takového. Naopak to byl velmi zodpovědný člověk. Nehoda se může stát každému. U něj bych spíše čekala, že to bylo z nějaké roztržitosti,“ hájí Tošovského Roithová.

O Tošovského nehodě se dozvěděla od redaktora Blesk.cz. Její reakce na popis dramatické nehody, při které se naštěstí nikomu nic vážného nestalo, byla bezprostřední. „Je to úžasné štěstí,“ uvedla Roithová.

dzery ( 28. dubna 2016 11:19 )

Asi síla zvyku,červenou legitimaci měl taky.

moiaza ( 28. dubna 2016 09:41 )

No a co? Tošovský si nakradl dost na to, aby si koupil několik podobných Ferrari. Nějaké hloupé ferrari ho nezruinuje. Mě to netrápí.

ivoadler ( 28. dubna 2016 08:56 )

Druhá stránka: protivnej a nudnej. Jestli mu ta solidnost neleze na mozek? Elegantní červený sporťák podává trochu rozporné svědectví o jeho povaze.

xxxx678 ( 28. dubna 2016 08:22 )

Ferrari mi k panu Tošovskému vůbec nesedí. Jemu by slušel například elegantní nový černý Superb. Fakt, že jo.

majojo ( 28. dubna 2016 07:39 )

Ano, paní Rithová, bourat může každej, ale už jen to, že sejmul další tři vozy, o něčem svědčí. O preciznosti a svědomitosti těžko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa